Víťazstvo nad Estónskom mladíkom nepomôže. Kľúčový bude zápas s iným tímom

Slovenskí mladíci.
Slovenskí mladíci. (Autor: TASR)
SITA|11. okt 2018 o 09:13

Mladí reprezentanti prišli na zraz v dobrej nálade.

ŠAMORÍN. Futbalistov slovenskej reprezentácie do 21 rokov čaká v piatok o 20.30 h v Dunajskej Strede deviate vystúpenie v rámci 2. kvalifikačnej skupiny o postup na budúcoročné majstrovstvá Európy tejto vekovej kategórie v Taliansku a San Maríne.

Zverenci Adriána Guľu už dávnejšie stratili šancu priamo postúpiť na kontinentálny šampionát, ale stále živia nádej na prienik do baráže.

Na trávniku MOL Arény privítajú rovesníkov z Estónska, ktorí získali v predchádzajúcich ôsmich súbojoch len jediný bod.

Mladí reprezentanti prišli na zraz v dobrej nálade, pretože počas septembrového asociačného termínu dosiahli dve víťazstvá a momentálne ťahajú sériu štyroch triumfov za sebou.

Pred vyše mesiacom zdolali v prípravnom dueli v Dunajskej Strede v prípravnom dueli Talianov 3:0 a následne v kvalifikácii uspeli proti Islanďanom v Reykjavíku po výsledku 3:2.

"Ja si myslím, že nebude náročné nastaviť hráčov na tento dvojzápas. Vedia, ako sú rozdané karty a tešia sa na duely. Pre niektorých to môže byť posledné účinkovanie v tíme do 21 rokov, takže budú chcieť odovzdať maximum za Slovensko," povedal tréner Adrián Guľa.

Odmena Hancka a Mráza

Štyridsaťtriročný tréner si uvedomuje, že kľúčový zápas čaká jeho tím v utorok 16. októbra o 20.30 h v severoírskom Belfaste.

Až ten definitívne rozhodne, či mladí Slováci postúpia do baráže alebo sa ich sen o kontinentálnom šampionáte rozplynie.

Napriek tomu rodák z Novák uprednostnil záujmy A-mužstva a do seniorského výberu Jána Kozáka pustil obrancu Dávida Hancka s útočníkom Samuelom Mrázom.

Navyše, na poslednú chvíľu uvoľnil aj brankára Adama Jakubecha, ktorého v nominácii dodatočne nahradil Martin Vantruba.

"Pre Hancka aj Mráza a rovnako pre Slovensko je to odmena, že mladí chlapci sú v portfóliu seniorského mužstva. A-tím je priorita, takže sme im zablahoželali a tešíme sa z toho.

Snažili sme sa ich nahradiť typologicky rovnakými hráčmi, ale budeme sa spoliehať predovšetkým na tímovosť. Verím, že ich dokážeme nahradiť aj kvalitou mužstva," dodal Guľa, ktorý sa bude v ofenzíve opierať na schopnosti Tomáša Vestenického, Róberta Boženíka a Ľubomíra Tuptu.

Víťazstvo nad Estónskom im nepomôže

Dvadsaťjednotka figuruje po ôsmich zápasoch kvalifikácie na druhom mieste skupiny za suverénnym Španielskom.

Na konte má päť víťazstiev a tri prehry, ktoré jej výrazne skomplikovali situácii v boji o postup.

Mladí Slováci sú tabuľke druhých tímov aktuálne na šiestom mieste, pričom baráž im zabezpečí iba umiestnenie do štvrtého miesta.

V súčasnosti delí Guľov výber od barážových priečok len horšie skóre, ale postupová matematika nehrá v jeho prospech.

Do tabuľky druhých tímov sa totiž nerátajú body získané v dueloch s mužstvami na poslednej pozícii v skupine. V prípade Slovákov sú to aktuálne body z konfrontácií proti Estóncom, takže ani prípadné vysoké víťazstvo nad pobaltským protivníkom im nijako nepomôže.

Naopak, nevyhnutne potrebujú tri body zo Severného Írsku a musia sa spoliehať na priaznivý vývoj v ostatných kvalifikačných skupinách.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Víťazstvo nad Estónskom mladíkom nepomôže. Kľúčový bude zápas s iným tímom