Náročnú etapu ovládol Martin. Bernala ohrozujú v celkovom poradí

Daniel Martin.
Daniel Martin. (Zdroj: TASR/AP)
Sportnet, TASR|26. máj 2021 o 17:10 (aktualizované 26. máj 2021 o 19:01)

Peter Sagan medzi najlepších nepatril.

Giro d'Italia 2021

17. etapa (Canazei - Sega di Ala):

1.

Daniel Martin

Írsko

Israel Start-Up Nation

4:54:38 h

2.

Joao Almeida

Portugalsko

Deceuninck - Quick Step

+ 13 s

3.

Simon Yates

Veľká Británia

Team BikeExchange

+ 30 s

4.

Diego Ulissi

Taliansko

UAE Team Emirates

+ 1:20 min.

5.

Damiano Caruso

Taliansko

Bahrain - Victorious

+ 1:20 min.

6.

Daniel Martínez

Kolumbia

INEOS Grenadiers

+ 1:23 min.

7.

Egan Bernal

Kolumbia

INEOS Grenadiers

+ 1:23 min.

128.

Peter Sagan

Slovensko

Bora-Hansgrohe

+ 36:28 min.

SEGA DI ALA. Írsky cyklista Daniel Martin vyhral stredajšiu 17. etapu pretekov Giro d'Italia.

Jazdec tímu Israel Start-Up Nation dotiahol do víťazného konca únik, ktorý odštartoval v záverečnom stúpani na Sega di Ala, a oslávil voj premiérový etapový triumf na podujatí.

Na ďalších priečkach skončili po náročných 193 km prenasledovatelia Joao Almeida z Portugalska (Deceuninck-QuickStep) a Brit Simon Yates (BikeExchange).

Slovák Peter Sagan z Bory-Hansgrohe, ktorý si udržal cyklámenový dres lídra bodovacej súťaže, nezasiahol do súboja o víťazstvo. Etapa bola pre šprintérov príliš náročná. Rodák zo Žiliny prišiel do cieľa so stratou 36:28 min. na 128. mieste.

Ružový dres vedúceho jazdca celkového poradia obhájil Kolumbijčan Egan Bernal z tímu Ineos Grenadiers.

"Krútenie hlavou v cieli vystihuje môj pocit, že som nedokázal uveriť, čo sa stalo. Prišiel som sem s ambíciou pokúsiť sa vyhrať etapu a dnes som mal jednu z posledných príležitostí," citoval slová Martina internetový portál irishexaminer.com.

Prvá hodina bola poznačená veľkým množstvom atakov a do úniku sa krátko pred prvou horskou prémiou dostalo 19 pretekárov okolo Felixa Grossschartnera (Bora-Hansgrohe), Geoffreyho Boucharda (AG2R Citroen) a Martina.

Pelotón kontroloval náskok, ktorý sa pred stúpaním na Passo di San Valentino ustálil na 4:20 min, najmä vďaka práci tímu BikeExchange.

Stúpanie dlhé 14,8 km zredukovalo únik na jedenástku, ktorú ťahali dopredu najmä Martin, Čech Jan Hirt (Intermarché - Wanty-Gobert Matériaux) a Talian Gianni Moscon (Ineos Grenadiers).

V zjazde skončilo na zemi v rýchlej pravotočivej zákrute niekoľko jazdcov zo skupiny favoritov, všetci však napokon pokračovali v pretekoch.

Pád si niekoľko mesiacov po návrate zopakoval Remco Evenepoel (Deceuninck-QuickStep), tentoraz našťastie bez následkov. Minulý rok v auguste skončil 21-ročný Belgičan na Okolo Lombardie so zlomenou panvou.

Na špici sa sformovalo kvarteto, ktoré doplnili domáci Giovanni Carboni (Bardiani-CSF-Faizane) a Simone Ravanelli (Androni Giocattoli-Sidermec).

Sexteto pokračovalo s dvojminutovým náskokom na favoritov. Sagan jazdil v jednej zo skupín, ktorá zaostávala za pelotónom.

V záverečnom stúpaní na Sega di Ala (11,2 km, 9,8 %), ktoré malo na Gire premiéru, sa šestica rozpadla. Dopredu sa prebojoval Martin a až do cieľa si nenechal vziať víťazstvo.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Giro d'Italia»Náročnú etapu ovládol Martin. Bernala ohrozujú v celkovom poradí