Vengloš vidí vo Weissovi slovenského Mourinha

Jozef Vengloš
Jozef Vengloš (Autor: sita)
TASR|12. okt 2010 o 13:52

Slovenská trénerská legenda vidí vo Vladimírovi Weissovi st. kvalitného vodcu, prirovnáva ho k Mourinhovi.

BRATISLAVA. Podľa futbalového odborníka Jozefa Vengloša je slovenská reprezentácia v dobrých rukách. Trénerovi národného tímu Vladimírovi Weissovi nechýba charizma, odbornosť ani odvaha ovplyvniť zápas, teda presne to, čím disponuje aj vo svete populárny Portugalčan Jose Mourinho.

Sedemdesiatštyriročný prezident Aliancie európskych futbalových trénerov je presvedčený, že kredit slovenských kormidelníkov zdvihol v posledných rokoch práve Weiss.

"Tréner Weiss so svojím realizačným tímom dokázali využiť svoje schopnosti, vedomosti, ale aj kvality a odhodlanie hráčov zomknúť sa v jeden ucelený kolektív, ktorý už má svoju silu a morálku. Spojené nádoby treba vidieť v práci trénerov a hráčov, hráčov a trénerov a to na každej úrovni."

"Ale v prvom rade musíte mať aj kvalitného vodcu. Čiže Vlado Weiss je kvalitný tréner. Dokázateľne kvalitný tréner na klubovej aj reprezentačnej úrovni. Mňa navyše teší, že naši reprezentanti dosiahli pokrok aj v oblasti intelektuálnej," poznamenal Vengloš.

Vengloš bol práve jedným z priekopníkov medzi slovenskými trénermi, v minulosti pôsobil v zahraničí ako tréner na reprezentačnej aj klubovej úrovni. Napokon cesta ho zaviedla aj do portugalského Sportingu Lisabon, kde sa stretol aj s vtedy ešte málo známym Mourinhom.

"Veľmi dobre ho poznám. Keď som robil v Sportingu Lisabon, on tam pôsobil pri mládeži. Mourinho je futbalový odborník, potvrdil to už pri práci s viacerými klubmi. Myslím, že to, čo pre svet dnes znamená Mourinho, to je pre slovenský futbal Weiss. Inak do metodiky futbalového tréningu v Portugalsku neskôr prispel aj napríklad Bobby Robson," zaspomínal Vengloš.

Mimochodom Vengloš bol aj prvým nebritským trénerom anglického klubu v histórii Premiership. Renomovaný Slovák tak vyšliapal cestičku pre svojich svetoznámych kolegov akými sú Arsene Wenger, Gerard Houllier, Rafael Benitez, Carlo Ancelotti, či Mourinho.

((1))

Nachádzate sa tu:
Domov