Velits poskočil na 15. miesto, etapu vyhral Nór Hushovd

Víťaz 16. etapy Hushovd.
Víťaz 16. etapy Hushovd. (Autor: SITA/AP)
TASR|19. júl 2011 o 17:21

Nórsky cyklista Thor Hushovd zvíťazil v utorňajšej 16. etape pretekov Tour de France 2011 a pripísal si druhý triumf v tohtoročnej edícii.

GAP. Jazdec stajne Garmin-Cervelo zvládol 162,5 km dlhú trať zo Saint-Paul-Trois-Chƒteaux do Gap za 3:31:38 hodín. Druhý prišiel do cieľa jeho krajan Edvald Boason Hagen a tretí skončil Ryder Hesjedal z Kanady.

"Skoro sa mi to zdá ako nereálna situácia. Dve víťazstvá v takýchto etapách, toľko dní v žltom drese... to som naozaj nečakal. Bolo to krásne víťazstvo," povedal v cieli Hushovd.

Žltý dres pre lídra celkovej kvalifikácie si udržal domáci pretekár Thomas Voeckler, no za ním sa už poradie menilo. Na druhú priečku poskočil Cadel Evans (+1:45 min), ktorý predstihol oboch bratov Schleckovcov. Tretí je Fränk Schleck (+1:49) a štvrtý jeho brat Andy (+3:03).

Jediný slovenský zástupca v pelotóne Peter Velits zvládol 16. etapu výborne a do cieľa prišiel na 17. priečke spolu s lídrom Voecklerom, či Belgičanom Gilbertom.

Jazdec stajne HTC-Highroad stratil v cieli 4:44 min, no v celkovom poradí sa posunul na o jednu priečku vyššie na 15. miesto, pričom stráca stále 10:01 minút.

Priebeh etapy:

Hneď po štarte sa viacero skupiniek pokúšalo o úniky, ale pelotón nasadil od úvodu veľmi vysoké tempo, okolo 55 km/h a eliminoval všetky pokusy. Po štyridsiatich kilometroch to skúšali aj Dries Devenyns a po ňom i Flecha a Millar, ale nikto z nich si nedokázal vypracovať výraznejší náskok a balík ich rýchlo pohltil.

Podarilo sa to až 13-člennej skupinke asi 80 kilometrov pred cieľom práve v čase, keď sa spustil dážď. Skupinka, v ktorej figurovali aj Thor Hushovd, Tony Martin, Ryder Hesjedal či Edvald Boason Hagen nasadila rýchle tempo a štyridsať kilometrov pred cieľom mala už šesťminútový náskok.

V stúpaní na jedinú horskú prémiu utorňajšej etapy 2. kategórie na Col de Manse sa do čela dostal Michail Ignatiev, ku ktorému sa onedlho pridal Hesjedal. Na stúpaní sa začalo bojovať aj na čele pelotónu.

K prvému útoku sa konečne odhodlal obhajca trofeje Alberto Contador, no okamžite zareagovali bratia Schleckovci, Evans i líder poradia Voeckler. Contador to skúsil ešte niekoľkokrát a nakoniec spolu s Evansom a Sanchezom unikli balíku.

Z víťazstva sa nakoniec tešil Thor Hushovd, ktorý spolu so svojím tímovým kolegom Hagenom na jazde dostihli Hesjedala.

"V závere sme tam boli dvaja z jedného tímu, takže buď by som vyhral ja alebo Thor. Pred cieľom som už išiel na Thora, pretože v špurte by som proti nemu nemal šancu. Pre náš tím to dnes vyšlo výborne," povedal Hesjedal. Výborne si počínali aj Cadel Evans a Contador, ktorí stiahli stratu na Voecklera aj Schleckovcov.

výsledky 16. etapy (Saint-Paul-Trois-Chƒteaux - Gap, 162,5 km):

1. Thor Hushovd (Nór./Garmin-Cervelo) 3:31:38 h, 2. Edvald Boasson Hagen (Nór./Sky) rovnaký čas, 3. Ryder Hesjedal (Kan./Garmin-Cervelo) +2 s, 4. Tony Martin (Nem./HTC-Highroad) +38, 5. Michail Ignatiev (Rus./Kaťuša) +52, 6. Alan Perez Lezaun (Šp./Euskaltel-Euskadi) +1:25, 7. Jérémy Roy (Fr./FDJ) rovnaký čas, 8. Marco Marcato (Tal./Vacansoleil) +1:55, 9. Dries Devenyns (Bel./Quickstep) rovnaký čas, 10. Andrij Grivko (Ukr./Astana) +1:58, ... 17. Peter VELITS (SR/HTC-Highroad) +4:44

celkové poradie po 16. etape:

1. Thomas Voeckler (Fr./Europcar) 69:00:56 h, 2. Cadel Evans (Aus./BMC) +1:45 min, 3. Fränk Schleck +1:49, 4. Andy Schleck (obaja Lux/Leopard Trek) +3:03, 5. Samuel Sanchez (Šp./Euskaltel-Euskadi) +3:26, 6. Alberto Contador (Šp./Saxo Bank) +3:42, 7. Ivan Basso (Tal./Liquigas) +3:49, 8. Damiano Cunego (Tal./Lampre) +4:01, 9. Thomas Danielson (USA/Garmin-Cervelo) +6:04, 10. Rigoberto Uran Uran (Kol./Sky) +7:55, ... 15. Peter VELITS (SR/HTC-Highroad) +10:01

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Velits poskočil na 15. miesto, etapu vyhral Nór Hushovd