Velez-Zuzulová sa postaví na lyže už v nedeľu

Ľavé koleno Veroniky Velez-Zuzulovej opäť drží. Medzi bránky sa však pustí až po novom základnom výcviku.⋌
Ľavé koleno Veroniky Velez-Zuzulovej opäť drží. Medzi bránky sa však pustí až po novom základnom výcviku.⋌ (Autor: SITA/AP)
Vojtech Jurkovič|21. nov 2013 o 17:30

Na svah pôjde bez fixačnej ortézy na ľavom kolene. Pôvodne o nej rozmýšľala pre pocit istoty. Nakoniec sa rozhodla ísť bez nej. Aby jej nepripomínala zranenie.

BRATISLAVA. Podľa optimistického plánu krátko po vyšetrení u francúzskych špecialistov sa mala Veronika Velez­Zuzulová postaviť znovu na lyže najskôr 30. novembra. Stane sa tak o týždeň skôr. V nedeľu vo švajčiarskom stredisku Zinal.

„Začneme veľmi zľahka, Veronika si vlastne zopakuje základnú abecedu lyžovania,“ povedal jej otec a tréner Timotej Zuzula, ktorý včera vyrazil za ňou do francúzskeho Annecy z Bratislavy. Cestou jej vyzdvihol nový lyžiarsky materiál v rakúskom Lienzi.

Keď jeho 29­ročná dcéra druhého októbra pri tréningu na ľadovci v Hintertuxe skríkla od bolesti, jemu ešte dva dni preskakoval hlas.

Pri predstave, že by po 19 rokoch tréningovej roboty mali prísť o olympiádu v Soči, mal slzy na krajíčku. Z hrozby operácie. Veronika podľa neho bola pred zranením v životnej forme. Na vrchole fyzických, technických i mentálnych schopností.

V rebríčku nemá ochranu

Po týždni výsledok magnetickej rezonancie spolu s lekármi potvrdil, že pri takomto zranení krížneho väzu kolena je vhodnejšia konzervatívna liečba.

Olympiáda v Soči bola zachránená, i keď jej najtvrdšia letná príprava v kariére na snehu v Argentíne dostala načas umŕtvujúcu injekciu.

„Nemôžeme nič unáhliť. Nepôjdeme do krajných polôh najviac zaťažovaných kĺbov,“ vraví šéf minitímu, ktorému je zároveň jasné, že čím neskôr začne Veronika súťažiť, tým hlbšie by klesala v rebríčku svetového pohára.

„Nevzťahovala by sa na jej postavenie žiadna ochrana. Keby pred olympiádou nešla na nijaké preteky, mohla by štartovať aj s číslom okolo tridsiatky,“ dodal Zuzula.

Celý zjazdársky svet má v olympijskej sezóne za sebou maximálne koncentrovanú letnú prípravu.

„Ako vždy sa mobilizuje aj vývoj a výroba materiálov. Každý novinky tají, ale všetko smeruje k tomu, aby konštrukcia i materiál lyží pomáhal čoraz agresívnejšiemu štýlu. Trate sú tiež stále náročnejšie stavané a tvrdšie preparované,“ myslí si Zuzula, ktorý pozorne sledoval prvý obrovský slalom v Soldene a víkendové slalomy v Levi.

Shiffrinová bez nervov

„Prekvapilo ma, že v Soldene bola suverénna víťazka celkového pohára Tina Mazeová až osemnásta. Zrejme to súvisí s predsunutým termínom prvého podujatia v sezóne, do ktorého nastúpila Tina z plnej tréningovej záťaže.“

V sobotu v Levi bola už v slalome Mazeová tretia.

„Osemnásťročná Mikaela Shiffrinová vyhrala suverénne. Typická americká škola psychickej prípravy. To dievča nemá so sebavedomím žiadny problém. Inak v Levi favoritky zjavne rozhádzal vietor.“

Skúsený tréner ocenil štrnáste miesto Adama Žampu. „Na jeho druhé kolo pokojne použijem prívlastok fantastická jazda. Adam pri lepšej zhode okolností mohol byť aj do desať.“

Veronika Velez­-Zuzulová bude prvýkrát štartovať v slalome v Courcheveli 17. decembra.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Velez-Zuzulová sa postaví na lyže už v nedeľu