Vedenie NHL zamietlo Kovaľčukov 17-ročný kontrakt

Iľja Kovaľčuk ostáva v New Jersey, s klubom podpísal zmluvu na sedemnásť rokov za 102 miliónov dolárov.
Iľja Kovaľčuk ostáva v New Jersey, s klubom podpísal zmluvu na sedemnásť rokov za 102 miliónov dolárov. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|20. júl 2010 o 20:00

Sedemnásť rokov je pre niektorých hokejistov celá kariéra v NHL. Pre ruského útočníka to mal byť kontrakt s New Jersey. Vedenie profiligy ho ale zamietlo.

Sedemnásť rokov je pre niektorých hokejistov celá kariéra v NHL. Pre ruského útočníka je to kontrakt s New Jersey. Ak ho chce dodržať, musí hrať až do 44 rokov.

BRATISLAVA. Tri týždne sa ťahali vyjednávania s najväčším esom voľného hokejového trhu. Iľja Kovaľčuk sa dočkal vysnívanej zmluvy a upísal sa New Jersey, kam ho počas uplynulej sezóny vymenila Atlanta. Devils mu zaručujú v kontrakte 102 miliónov dolárov. Suma je to síce obrovská, ale viac šokuje jej dĺžka, ktorá je na sedemnásť rokov.

„Iľja je šťastný, že bude pokračovať v drese Devils, lebo jeho hlavným cieľom je vyhrať Stanleyho pohár," uviedol v oficiálnom stanovisku Kovaľčukov agent Jay Grossman.

Dvadsaťsedemročný Rus už predtým odmietol 84,5 milióna na 13 rokov od Los Angeles a aj ponuku od Petrohradu, ktorý mu chcel zaplatiť za tri roky 42 miliónov dolárov.

Dĺžka kontraktu je umelo nadnesená

Kovaľčuk sa však netešil dlho, po preskúmaní dĺžky zmluvy, ju vedenie NHL zamietlo. NHL uviedla vo svojom stanovisku, že dĺžka kontraktu je podľa nich umelo nadnesená. To znamená, že posledné roky sú v kontrakte len preto, aby sa rátal nižší priemer do platového stropu.

Ani najväčší optimisti nepredpokladajú, že ruský krídelník bude hrať v profilige aj v 44 rokoch kedy mu mal kontrakt vypršať. Okrem toho jeho plat mal padnúť v posledných piatich rokoch na 550 000 dolárov, pritom v treťom a štvrtom roku mal zarábať 11.5 milióna dolárov.

Kovaľčukovu zmluvu bude teraz riešiť arbitrážna komisia, ktorá definitívne určí či je zmluva neplatná a hráč sa stane opäť voľným hráčom.

Jedným z prvých aj Gretzky

V profilige sa stáva v posledných rokoch tradíciou, že generálni manažéri vymýšľajú cesty, ako spriemerovať platy, aby sa zmestili do platového stropu. Expertmi na túto tému sú úradujúci víťazi NHL z Chicaga. V posledných sezónach podpísali dvanásťročnú zmluvu v hodnote 62,8 milióna dolárov s Mariánom Hossom, dvanásťročný kontrakt s obrancom Duncanom Keithom na 72 miliónov USD, či s ďalším bekom Brianom Campbellom, ktorý sa upísal na osem rokov za 56,8 milióna.

Zaujímavosťou je, že jedným z prvých hokejistov s rekordne dlhým kontraktom sa stal Wayne Gretzky. Legendárny center podpísal svoju prvú zmluvu v NHL s Edmontonom. V roku 1979 a jej znenie bolo 21 rokov za vtedy rekordných 21 miliónov dolárov.

„Je pochopiteľné, že kluby sa snažia podpisovať s hviezdami dlhotrvajúce zmluvy, lebo do platového stropu sa započítava priemer. Na druhej strane je paradox, že ľudia, ktorí si zaviedli platový strop, sa ho snažia obísť," povedal pre SME hráčsky agent Peter Neveriš, ktorý zastupuje aj Mariána Hossu.

Stáva sa nevymeniteľným

Pri takejto dĺžke zmluvy manažment nemá veľkú šancu hráča vymeniť. Presvedčili sa o tom už napríklad v New Yorku Islanders. V roku 2006 uzavreli pätnásťročný kontrakt na 67,5 milióna dolárov s niekdajšou draftovou jednotkou Rickom Di Pietrom. Americký brankár však očakávania nesplnil a v klube už nie je ani jednotkou.

Kontrakty takisto nemôžu len tak klesnúť. Ak hráč zarába v jednej sezóne desať miliónov, v ďalšej musí dostať minimálne päť, lebo zmluva sa nemôže zmeniť o viac ako polovicu. „Ak chce hráč skončiť v klube skôr, buď sa dohodne na vyplatení zo zmluvy, alebo ukončí kariéru, ako to spravil Žigmund Pálffy v Pittsburghu, potom však nemohol určitý čas hrať," dodal Neveriš.

Kovaľčuk bude ma v prvých dvoch rokoch zarábať šesť miliónov dolárov, v ďalších dvoch sa suma mala zvýšiť na 11,5 milióna dolárov. „Viac by mu klub nemohol vyplatiť, lebo v NHL platí, že hráč môže brať maximálne 20 % z celkového platového stropu. Ten je teraz vo výške 56 miliónov dolárov," uzavrel Neveriš.

Dlhodobé zmluvy v NHL

l Wayne Gretzky (Edmonton), 1979 - 21 miliónov dolárov na 21 rokov

l Alexander Ovečkin (Washington), 2008 - 124 mil., 13 rokov

l Marián Hossa (Chicago), 2009 - 62,8 mil., 12 rokov

l Henrik Zetterberg (Detroit), 2009 - 73 mil., 12 rokov

l Roberto Luongo (Vancouver), - 64 mil., 12 rokov

l Vincent Lecavalier (Tampa Bay), - 85 mil., 11 rokov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Vedenie NHL zamietlo Kovaľčukov 17-ročný kontrakt