V stretnutiach o elitu prekvapenie len vo Wimbledone

SITA|21. sep 2008 o 19:04

Okrem Srbska, ktorému sa to podľa všeobecných očakávaní podarilo v Bratislave proti Slovensku (4:1), si v ôsmich stretnutiach o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára tenisových reprezentačných družstiev mužov vybojovali príslušnosť k 16-člennej elite

BRATISLAVA. Okrem Srbska, ktorému sa to podľa všeobecných očakávaní podarilo v Bratislave proti Slovensku (4:1), si v ôsmich stretnutiach o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov vybojovali príslušnosť k 16-člennej elite šiesti favorit. Ako chronologicky posledné sa z preferovaných družstiev presadilo Čile proti Austrálii bez Lleytona Hewitta, hoci domáci premrhali v sobotňajšej štvorhre náskok 4:1 v piatom sete. Znamená to, že vo svetovej skupine v nasledujúcej sezóne nebudú bojovať o "šalátovú misu" historicky druhý a tretí najúspešnejší tím: Austrália s 28 prvenstvami a Veľká Británia, ktorá ich v minulosti nazbierala 9.

Prekvapenie sa v barážových dueloch hraných 19. - 21. septembra zrodilo práve len v Londýne na úkor Britov. Finalista US Open 2008 Andy Murray na wimbledonskej tráve sám nestačil na vyrovnanejší rakúsky tím: získal oba svoje singlové body, lenže "večný talent" Alex Bogdanovic nevyužil s Jürgenom Melzerom i v nedeľu v rozhodujúcom záverečnom piatom súboji proti Alexandrovi Peyovi (o dve priečky nižšie v renkingu ATP - 164. miesto, resp. 162) náskok 1:0 na sety a v debli osvedčili svoje kvality Julian Knowle s Melzerom. Hostia aj bez Stefana Koubeka či Wernera Eschauera pripomenuli svoj štyri roky starý úspech z Pörtschachu a upravili bilanciu zo vzájomných súbojov na 4:7. "Som veľmi sklamaný. Považoval som nás za miernych favoritov, ale nefungovalo to a Rakúšania celkovo boli lepší - zaslúžili si víťazstvo," skonštatoval kapitán hostiteľov John Lloyd pre BBC.

Švajčiarsko s Rogerom Federerom - nedávno deklarujúcim svoju ochotu absolvovať v budúcej sezóne (po štyroch redukovaných) kompletný daviscupový program - a ďalším členom hornej desiatky singlového počítačového poradia Stanislasom Wawrinkom zvíťazilo nad Belgickom 4:1. Pred utorňajším madridským žrebom edície 2009 je "nočnou morou" všetkých do úvahy prichádzajúcich súperov. Trinásťnásobný grandslamový šampión Federer ťahá v tejto súťaži vo dvojhre sériu 10 úspechov a celkovo ich má na konte 25, aj so štvorhrou 35. "Emócie boli také silné, že sa mi tlačili slzy do očí a nenachádzal som slová," priznal po aplauze od šiestich tisícok divákov Federer pre internetovú stránku tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej asociácie ITF.

Vo svetovej skupine sa popri Rakúsku udržali aj Rumunsko prostredníctvom víťazstva nad Indiou a Izrael zásluhou triumfu nad ďalším doterajším členom "vybranej spoločnosti" Peru. Z vyzývateľov pochádzajúcich

z I. skupín regionálnych zón sa Švajčiarmi nechali inšpirovať premožitelia Slovákov z finále 2005 Chorváti (primálo disponovaná Brazília v ére po Gustavovi Kuertenovi) aj bez Ivana Ljubičiča a Marina Čiliča a generačnou výmenou zatiaľ dôstojne prechádzajúci semifinalisti edície 2001 Holanďania proti Kórejskej republike prehnane stojacej a padajúcej na Hjung-taik Leeovi.

Šestnástku účastníkov svetovej skupiny tvorí osem víťazov baráže, štyria semifinalisti (abecedne Argentína, Rusko, Španielsko a USA) a kvarteto neúspešných štvrťfinalistov z apríla (Česko, Francúzsko, Nemecko, Švédsko).

Výsledky stretnutí o účasť vo svetovej skupine Davisovho pohára 2009 tenisových reprezentačných družstiev mužov (19. - 21. septembra):

Čile - Austrália 3:1 po I. nedeľňajšej dvojhre

Holandsko - Kórejská republika 3:2

Chorvátsko - Brazília 4:1

Izrael - Peru 4:1

Rumunsko - India 4:1

Slovensko - Srbsko 1:4

Švajčiarsko - Belgicko 4:1

Veľká Británia - Rakúsko 2:3


ko;pp;ds

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»V stretnutiach o elitu prekvapenie len vo Wimbledone