V Söldene na štarte aj trio lyžiarov zo Slovenska

Víťaz vlaňajšieho celkového hodnotenia Svcetového pohára Chorvát Ivica Kostelič.
Víťaz vlaňajšieho celkového hodnotenia Svcetového pohára Chorvát Ivica Kostelič. (Autor: TASR/AP)
Vojtech Jurkovič|20. okt 2011 o 18:06

Dvadsaťtisíc divákov sa očakáva na víkendových pretekoch v obrovskom slalome na ľadovci rakúskom Söldene. Štartuje´46. ročník Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

BRATISLAVA. Myšlienka, ktorú francúzsky športový novinár Serge Lang dotiahol v januári 1967 v nemeckom Berchtesgadene do prvého podujatia Svetového pohára, sa odvtedy rozrástla na mamutí zjazdársky cirkus, ktorý točí veľké peniaze.

Šport pre každého

Lyžovanie je šport rozšírený na celom svete. Venujú sa mu ľudia v každom veku, čo si dobre uvedomujú výrobcovia materiálu, ktorí sa stávajú aj silnými sponzormi.

Víťazmi prvého ročníka SP v roku 1967 sa stala Kanaďanka Nancy Greenová a medzi mužmi legendárny Francúz Jean­Claude Killy.

V Söldene napadlo 20 centimetrov čerstvého snehu, organizátori aj pretekári sa tešia zo slnečnej predpovede počasia.

Na štarte budú aj obhajcovia veľkých glóbusov Nemka Maria Rieschová a Chorvát Ivica Kostelič. V Söldene sa idú preteky SP už trinástykrát.

Zo Slovenska tam bude okrem skúsenej Veroniky Zuzulovej (27) aj devätnásťročná Barbora Kantorová z Popradu. Medzi mužmi 21­ročný Adam Žampa zo Smokovca, účastník Svetového šampionátu vo Vald'Isere 2009.

Zuzulová nastupuje už do svojej dvanástej sezóny vo Svetovom pohári. Za ňou nevyrástli žiadni lyžiari aspoň na európskej úrovni, výkonnostný odstup sa skôr prehlbuje.

Umieranie sa podarilo

Veronikin otec a tréner Timotej Zuzula smutne hodnotí, že nič sa neobracia na lepšie. „Slovenské lyžovanie bolo súčasťou českého, ktoré bolo konštituované v roku 1903. Fungovali sme spolu zhruba 90 rokov. Dnes, žiaľ, musíme konštatovať, že podarilo sa to, že kto nechcel mať lyžovanie na Slovensku, môže oslavovať. Náš minitím bol vlastne vyhostený. Nehovoriac už o tom, že lyžovanie je tímový šport, čo v našich podmienkach nie je možné. Nikoho to ani nezaujíma.“

O Slovensku ani chýru

O postavení slovenského lyžovania svedčí aj fakt, že posledné preteky Svetového pohára na našom snehu boli v roku 1986 – obrovský slalom na Skalnatom plese a slalom žien na Hrebienku. Muži súťažili v rámci SP v roku 1982 v Jasnej – obrák a slalom.

Sen o malom glóbuse

Samotná Veronika napriek zníženiu dotácie od Slovenskej lyžiarskej asociácie o 24­tisíc eur oproti vlaňajšku mieni zlepšiť svoje piate miesto v celkovom hodnotení slalomu. „Bolo by skvelé vrátiť sa medzi tri najlepšie a úplne fantastické získať malý glóbus.“

Okrem klasických dejísk Svetového pohára budú mať v tejto sezóne premiéru Soldeau v Andorre, svahy budúcej olympiády v Soči a halové preteky v paralelnom slalome v Mníchove a Moskve.

Na Sölden sa teší držiteľ malého glóbusu za obrovský slalom Američan Ted Ligety, ktorý v Söldene ešte nevyhral

„Bolo by krásne v Söldene vyhrať, ale budem rád, aj keď sa dostanem na pódium. Prvé preteky sezóny sú dôležité pre sebavedomie pretekára,“ cituje oficiálna stránka Svetového pohára Ligetyho. „V lete som trénoval v Čile a na Novom Zélande. Nemohol som si želať lepšie podmienky, navyše trať v Söldene mi vyhovuje.

V sobotu štartujú ženy prvé kolo o 9,45, v rovnakom čase v nedeľu muži.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»V Söldene na štarte aj trio lyžiarov zo Slovenska