V sobotu upália podobizeň šéfa svetového futbalu

Blatter.
Blatter. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. nov 2015 o 14:42

V minulosti v Edenbridge spopolnili napríklad futbalového reprezentanta Wayna Rooneyho či amerického cyklistu Lancea Armstronga.

LONDÝN. V sobotu 7. novembra upália v anglickom meste Edenbridge podobizeň prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Seppa Blattera v nadživotnej veľkosti.

Švajčiar vyhral v hlasovaní organizátorov každoročného sviatku pálenia vatier, ktoré má v anglickom Sussexe stáročnú tradíciu. Edenbridge Bonfire Society každoročne vyberá postavu zo spoločenského života, podľa ktorej potom vyrobia figurínu a tú následne slávnostne spália.

"Naším Celeb Guyom bude tento rok Sepp Blatter," oznámila spoločnosť.

Tradícia sa viaže na sprisahanie strelného prachu, ktorým sa skupina anglických katolíckych šľachticov pokúsila o atentát na kráľa Jakuba I.

Sprisahanci mali v pláne vyhodiť do povetria Westminsterský palác v deň otváracieho zasadnutia parlamentu 5. novembra. Prípravou výbušniny poverili odborníka Guya Fawkesa.

Sprisahanie bol odhalené a účastníkov popravili. Odvtedy sa 5. november pripomína ako deň vďakyvzdania, oslavy s ohňostrojmi a vatrami sa nazývajú aj Noc Guya Fawkesa.

V minulosti v Edenbridge spopolnili napríklad futbalového reprezentanta Wayna Rooneyho či amerického cyklistu Lancea Armstronga.

Prezident FIFA zvíťazil v konkurencii ruského prezidenta Vladmira Putina či ragbyového rozhodcu Craiga Jouberta. Pri jeho stvárnení nezabudli "umelci" na symbol korupcie - figurína drží v náručí balík peňazí v obálke s nápisom FIFA, ale aj trofej pre víťaza majstrovstiev sveta či futbalovú loptu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»V sobotu upália podobizeň šéfa svetového futbalu