V NHL patril k úplnej špičke, teraz ho nechcú ani Rusi

(Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|25. júl 2013 o 13:25

Ruský brankár Iľja Bryzgalov si po vykúpení z 51-miliónového kontraktu stále nenašiel v NHL nový tím.

BRATISLAVA. „Zavolajte ochranku,“ začal z ničoho nič kričať v strede rozhovoru s novinármi Iľja Bryzgalov pred troma rokmi počas začiatku sezóny NHL v Prahe.

„To je typický Iľja. Podobné kúsky robí stále. Nič si z toho nerobte,“ okomentoval situáciu jeho vtedajší spoluhráč vo Phoenixe Martin Hanzal.

Ruský brankár bol vtedy na vrchole, ročník predtým zakončil ako jeden z kandidátov na Vezinovu či Hartovu trofej a podpriemerný Phoenix potiahol k pozoruhodným výsledkom. Preto si mohol nasledujúce leto vyberať z viacerých z ponúk. Rozhodol sa pre Philadelphiu, ktorá si ho poistila na deväť rokov za 51 miliónov dolárov.

Z výkonov tridsaťtriročného gólmana však ostali Flyers sklamaní. V bránke bol neistý a najslabšie výkony predviedol v play off. Napriek tomu mu po sezóne klub veril a aj kvôli megakontraktu ho uprednostnil pred mladším a perspektívnejším Sergejom Bobrovským, ktorý odišiel do Columbusu.

V CSKA Moskva ho jasne predčil Staňa

Prišla výluka a Bryzgalov mohol načerpať nové sily v CSKA Moskva, ktoré ho zobralo ako jasnú jednotku. Obdivovateľ spisovateľa Dostojevského zapadol do priemeru aj v armádnom klube, kde mu post vzal skvele chytajúci Rastislav Staňa.

Nepomohol mu ani koniec lockoutu v zámorí. Philadelphia zažila slabú sezónu. Viac ako výkonmi zapĺňal média svojimi kontroverznými výrokmi o Stalinovi či o potýčkach so zámorskými novinármi, ktorých obvinil z toho, že si vymýšľajú.

Náladu si Bryzgalov nezlepšil ani na majstrovstvách sveta, kde obhajcov titulu potiahol len k slabému šiestemu miestu.

Trpezlivosť s nevyspytateľným Rusom stratil aj manažér Flyers Paul Holmgren, ktorý sa ho rozhodol vyplatiť zo zmluvy. Jednak pre výkony, ale aj pre znižujúci sa platový strop.

Do predbežnej nominácie do Soči sa nezmestil

„Nebolo to ľahké rozhodnutie, ale vyplatenie Bryzgalova nám prinieslo priestor pre posilnenie tímu,“ povedal zámorským médiám majiteľ klubu Ed Snider.

„Myslím si, že teraz to bude lepšie,“ dodal útočník Wayne Simmonds, ktorý tak dal najavo, že Bryzgalov nebol najobľúbenejší spoluhráč.

Pár týždňov po vykúpení zo zmluvy prišla pre rodáka z Togliatti ďalšia rana, keď ho tréner zbornej Zinetula Biľaletdinov nezaradil na predbežnú súpisku pre olympijské hry.

V pätici vyvolených ho predbehli Nabokov, Kosečkin, Barulin, Varlamov a jeho bývalý náhradník Bobrovský, ktorý prežil v slabom Columbuse skvelú sezónu zakončenú Vezinovou trofejou pre najlepšieho brankára NHL.

Bryzgalov si stále nenašiel nový angažmán. Podľa vlastných slov by rád ostal v Amerike, ale v lige už nie je veľa voľných miest. Špekuluje sa, že siahnuť po ňom by mohol najslabší tím vlaňajšieho ročníka z Floridy, Calgary či New York Islanders.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL patril k úplnej špičke, teraz ho nechcú ani Rusi