V NHL chcú za hrubé fauly trestať aj trénerov a kluby

Zákrok Zdena Cháru na Maxa Paciorettyho bol označený za nešťastnú náhodu a Slovák nedostal dodatočný dištanc.
Zákrok Zdena Cháru na Maxa Paciorettyho bol označený za nešťastnú náhodu a Slovák nedostal dodatočný dištanc. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|16. mar 2011 o 15:45

Generálni manažéri klubov profiligy nechcú radikálne meniť pravidlá pre časté zranenia. Boja sa, že sa spomalí hra.

BRATISLAVA. Množiace sa zákerné zákroky na hlavu majú v NHL obmedziť nové pravidlá, ktoré navrhuje komisár Gary Bettman.

Reči o sprísnení pravidiel sa stupňujú odvtedy, ako pauzuje najväčšia hviezda kanadského hokeja Sidney Crosby. Kapitán Pittsburghu nehrá pre otras mozgu od januára a jeho návrat do zostavy Penguins je stále v nedohľadne. Negatívny postoj fanúšikov a niektorých sponzorov len znásobil minulytýždňový zákrok Zdena Cháru, ktorým zlomil Maxovi Paciorettymu z Montrealu stavec a spôsobil mu silný otras mozgu.

Bettman hovorí o zmenách

Bettman predniesol na stretnutí s generálnymi manažérmi body, ktoré majú pomôcť predchádzať zraneniam hlavy.

„V sezóne bolo zatiaľ zaznamenaných 55 000 hitov. Z nich len veľmi malé množstvo skončilo otrasmi mozgov. Chceme ich elminovať na minimum, ale zároveň musíme zvoliť najlepšiu voľbu zmien,“ citovala televízia TSN Bettmana.

Komisár chce preskúmať hráčske výstroje tak, aby z nich zmizli veľké kusy, ktoré môžu spôsobiť zranenie.

Ďalej by mali za hrubé fauly trestať aj kluby a trénerov, nielen hráčov. Sprísnená by mala byť lekárska kontrola hráčov, ktorých môžu doktori stiahnuť počas zápasu z ľadu a taktiež by sa mali obmedziť nežiadúce prvky okolo ľadu, ktoré môžu zraniť hráčov podobne ako začínajúce plexisklo Paciorettyho.

Dohliadať nad tvrdými faulami má aj komisia zložená z legiend ako napríklad Steve Yzerman či Rob Blake.

„Hokej sa vyvíja, preto sa musíme problémami zaoberať každé tri, štyri roky, aby sme dokázali byť flexibilní. Nedá sa všetko zmeniť zo dňa na deň,“ povedal člen vedenia NHL a bývalý skvelý hokejista Brendan Shanahan.

Diskutovaný zákrok Zdena Cháru

Zmeny by spomalili hru

„Nechceme spomaliť hru, to by bol krok späť,“ povedal pre The Globe and Mail manažér Montrealu Pierre Gauthier. Pritom práve slávny klub asi najviac prizvukuje na prísnejšie potrestanie hráčov.

„Výrazne zmeny v pravidlách by zmenili fyzické poňatie hry a znížili by výrazne jej atraktivitu,“ dodal manažér Ottawy Brian Murray.

Bettman priniesol zaujímavé štastiky, podľa ktorých až 44 percent otrasov mozgu vzniká po čistých bodyčekoch, 26 percent je klasifikovaných ako nehody, príkladom je Paciorettyho zranenie, ktorý narazil do začínajúceho plexiskla za striedačkou. Len 17 percent z otrasov je dôsledkom faulov.

Generálni manažéri však s niektorými bodmi nesúhlasia. Argumentujú tým, že hokej je silový a dynamický šport. Podľa manažérov je dôležitejšie, aby sa striktnejšie dodržiavali pravidlá a za zákerné fauly dostávali hráči prísnejšie tresty.

Zákrok Davida Steckela na Sidneyho Crosbyho

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»V NHL chcú za hrubé fauly trestať aj trénerov a kluby