V kvalifikácii nás čaká Portugalsko a Rusko

Sportnet|6. dec 2003 o 00:00

FRANKFURT - Slovenská futbalová reprezentácia sa v boji o postup na majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku stretne v sedemčlennej 3. kvalifikačnej skupine s Portugalskom, Ruskom, Lotyšskom, Estónskom, Lichtenštajnskom a Luxemburskom. Rozhodol o tom včerajší .

FRANKFURT - Slovenská futbalová reprezentácia sa v boji o postup na majstrovstvá sveta 2006 v Nemecku stretne v sedemčlennej 3. kvalifikačnej skupine s Portugalskom, Ruskom, Lotyšskom, Estónskom, Lichtenštajnskom a Luxemburskom. Rozhodol o tom včerajší žreb vo Frankfurte nad Mohanom.

Slovákov do 3. skupiny prižreboval z tretieho výkonnostného koša šesťnásobný majster sveta F1 Michael Schumacher. Z prvého koša dostali naši futbalisti hostiteľa EURO 2004 Portugalsko, z druhého nevyspytateľné Rusko, zo štvrtého najväčšie prekvapenie predchádzajúcej kvalifikácie ME Lotyšsko a z piateho ďalšiu pobaltskú republiku Estónsko. Zverencov nového reprezentačného trénera Dušana Galisa čaká šiesty pokus o postup na vrcholné podujatie, všetky predchádzajúce sa skončili neúspešne.

V európskej kvalifikácii MS 2006 sa bude hrať podľa nového modelu - 51 tímov bolo rozdelených do ôsmich skupín, päť je šesťčlenných a tri sedemčlenné. Postup na svetový šampionát si v eliminácii starého kontinentu zabezpečí trinásť mužstiev - osem víťazov skupín, dvaja najlepší z druhých miest a trojica tímov, ktorá uspeje v dvojkolovej baráži.

Vo Frankfurte sa žrebovali eliminácie všetkých kontinentov s výnimkou Južnej Ameriky, kde už kvalifikácia odštartovala. Žrebovaciu procedúru kvalifikácie v poradí už 18. svetového šampionátu viedol zástupca generálneho sekretára FIFA Jerome Champagne, pričom o zložení skupín rozhodlo desať celebrít. Boli medzi nimi okrem Schumachera aj uznávaný taliansky futbalový rozhodca Pierluigi Collina. Na žrebe bolo prítomných približne 3500 hostí, vysielalo ho priamo viac ako 100 televíznych staníc z celého sveta.

Do kvalifikácie MS 2006 sa prihlásil rekordný počet 197 krajín zo všetkých kontinentov, o jednu viac ako pred štyrmi rokmi. V postupovej bitke sa bude hrať približne 850 zápasov. Na svetovom šampionáte má zatiaľ istú účasť iba Nemecko ako organizátor aj obhajca titulu Brazília si musí tentoraz postup vybojovať. Najväčší sviatok futbalu odštartuje 9. júna 2006 otváracím duelom v mníchovskej Aréne. Vynovený Olympijský štadión v Berlíne bude 9. júla 2006 dejiskom finálového zápasu MS, na ktorých sa predstaví 32 tímov. (tasr)

REAKCIE NAŠICH REPREZENTANTOV

Róbert Vittek: „Nie je to najťažšia skupina, ale ani nie najľahšia. Mužstvá z bývalého ZSSR sú veľmi silné, futbal u nich má vzostupnú úroveň. Dokázalo to nedávno Lotyšsko, nesmieme zabúdať, že máme v skupine dvoch veľkých favoritov Portugalsko a Rusko. Žreb je dobrý, určite najlepší za posledné roky."

Szilárd Németh: „Určite to mohlo byť aj horšie. Lichtenštajnsko i Luxembursko by sme mali zdolať v oboch zápasoch, Lotyšsko a Estónsko sú pre mňa dosť veľkou neznámou. Lotyši však dosiahli postupom na EURO veľký úspech, takže budú určite nebezpeční. Rusi sú vždy silní, ale dá sa s nimi hrať. Najvyššie nasadené Portugalsko je favoritom skupiny. Ťažko prognózovať, treba ísť zo zápasu na zápas."

Miroslav Karhan: „Dopadlo to pre nás celkom dobre, na druhej strane sme si verili aj v minulosti a neuspeli sme. Portugalsko je veľmi silný súper, ale po majstrovstvách Európy sa končí éra ich najsilnejšej generácie. Najmä vonku sme s nimi hrali dobre. Rusko je ťažké, Lotyši momentálne prežívajú futbalový boom a bude závisieť aj od toho, ako dopadnú na EURO. Trpaslíci Lichtenštajnsko a Luxembursko vedia vždy prekvapiť." (tasr)

ŽREB EURÓPSKEJ KVALIFIKÁCIE MS 2006

Postúpi 14 tímov

1. skupina: Česko, Holandsko, Rumunsko, Fínsko, Macedónsko, Arménsko, Andora

2. skupina: Turecko, Dánsko, Grécko, Ukrajina, Gruzínsko, Albánsko, Kazachstan

3. skupina: Portugalsko, Rusko, SLOVENSKO, Lotyšsko, Estónsko, Lichtenštajnsko, Luxembursko

4. skupina: Francúzsko, Írsko, Švajčiarsko, Izrael, Cyprus, Faerské ostrovy

5. skupina: Taliansko, Slovinsko, Škótsko, Nórsko, Bielorusko, Moldavsko

6. skupina: Anglicko, Poľsko, Rakúsko, Wales, Severné Írsko, Azerbajdžan

7. skupina: Španielsko, Belgicko, Srbsko a Čierna Hora, Bosna a Hercegovina, Litva, San Marino

8. skupina: Švédsko, Chorvátsko, Bulharsko, Island, Maďarsko, Malta

O programe zápasov našej skupiny budú zástupcovia jednotlivých krajín rokovať 19. januára v Moskve.


Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»V kvalifikácii nás čaká Portugalsko a Rusko