V Česku začína futbalová liga, Sparta a Slavia myslia na titul

Matej Krajčík sa vrátil do českej Slavie Praha.
Matej Krajčík sa vrátil do českej Slavie Praha. (Autor: ČTK)
SITA|23. júl 2009 o 12:30

V piatok 24. júla sa začne ďalší ročník najvyššej českej futbalovej súťaže Gambrinus ligy úvodným kolom.

PRAHA. Hneď prvý hrací deň sa predstaví v akcii jeden z ašpirantov na zisk titulu Sparta Praha. Zverenci Jozefa Chovanca nastúpia 24. júla o 19.00 h v Tepliciach proti domácemu mužstvu.

prečítajte si o začiatku českej ligy aj na idnes.cz

Chýbať im však bude kapitán a zároveň najskúsenejší hráč Patrik Berger, ktorý si v utorok zranil koleno a s určitosťou vynechá stretnutie 1. kola, ako aj budúcotýždňový zápas 3. predkola Ligy majstrov 2009/2010 proti gréckemu Panathinaikosu Atény.

"Pred začiatkom ligy sú to pre nás nepríjemné problémy a citeľný zásah do predpokladanej základnej zostavy. Magnetická rezonancia nepreukázala žiadne nové zranenie. Patrika bolí koleno, ktoré mu už v minulosti viackrát operovali. Na druhej strane je to šanca pre mladých hráčov, aby sa ukázali," poznamenal na margo zranenia bývalého hráča FC Liverpool, Borussie Dortmund, FC Portsmouth či Aston Villy hlavný kouč J. Chovanec pre oficiálnu stránku klubu.

Sparta je dobre pripravená

"Som presvedčený, že mužstvo je veľmi dobre pripravené na začínajúcu sa sezónu. V šatni cítim pozitívnu náladu. Všetci sa už tešíme na úvodný duel aj na celý súťažný ročník," dodal ďalej Chovanec. V kádri "rudých" by sa mali predstaviť aj traja Slováci: brankár Matúš Kozáčik a dvojica stredopoliarov Juraj Kucka, Igor Žofčák. Do prípravy s mužstvom sa zapojil aj Juraj Piroska, ten však po nezhodách s hlavným kormidelníkom momentálne trénuje s nováčikom najvyššej slovenskej súťaže FK Senica, kam odišiel na ročné hosťovanie.

Adeptom na zisk ligového primátu bude aj ďalší klub z hlavného mesta Česka a zároveň obhajca prvenstva - Slavia Praha. Povedie ho nový kapitán "zošívaných", skúsený 33-ročný útočník Stanislav Vlček, ktorý sa do Slavie vrátil z Belgicka. Bývalý hráč Anderlechtu Brusel, Sigmy Olomouc či Českých Budějovíc verí, že so spoluhráčmi nadviaže na úspešnú predchádzajúcu sezónu.

Vlček považuje Slaviu za silnejšiu

“Našiel som sebavedomejšie a trúfam si povedať, že aj silnejšie mužstvo, ako to, z ktorého som pred rokom a pol odchádzal," vyhlásil Vlček. Ambíciou Slavie je jednoznačne obhajoba ligového titulu a postup do základnej fázy Ligy majstrov 2009/2010.

"Našou najbližšou úlohou je zisk troch bodov v úvodnom kole proti Mladej Boleslavi. Potom nasleduje kvalifikácia do Ligy majstrov, do ktorej chceme postúpiť stoj čo stoj. Samozrejme, obhajoba titulu patrí k našim hlavným cieľom," nechal sa počuť hlavný tréner Slavie Karel Jarolím. Do Edenu sa po polroku strávenom v talianskej Reggine vracia člen širšieho kádra slovenskej reprezentácie - obranca Matej Krajčík. Okrem neho pôsobia v Slavii ešte dvaja rodáci spod Tatier Peter Grajciar a Milan Ivana.

Okrem dvoch pražských tímov sa budú snažiť bojovať o popredné priečky aj Sigma Olomouc či Slovan Liberec. Vo štvrtok krátko pred poludním na súpiskách šestnástich účastníkov Gambrinus ligy 2009/2010 figurovalo 38 slovenských futbalistov. Formát najvyššej českej futbalovej súťaže sa nezmenil. V súťažnom ročníku 2009/2010 sa predstaví šestnásť mužstiev, každý s každým sa stretne dvakrát (systém doma - vonku, pozn. SITA). Nováčikmi Gambrinus ligy 2009/2010 sú 1. FC Slovácko a Bohemians 1905.

Prehľad slovenských futbalistov na súpiskách klubov najvyššej českej súťaže

SK Slavia Praha (3) - Peter Grajciar, Milan Ivana, Matej Krajčík

AC Sparta Praha (3) - Matúš Kozáčik, Juraj Kucka, Igor Žofčák

FC Slovan Liberec (1) - Ján Vlasko

SK Sigma Olomouc (3) - Marek Kaščák, Ladislav Onofrej, Tomáš Lovásik

FK Baumit Jablonec (1) - Michal Farkaš

FK Mladá Boleslav (1) - Lukáš Opiela

FK Teplice (2) - Michal Gašparík, Andrej Hesek

FC Viktoria Plzeň (2) - Tomáš Hájovský, Marek Bakoš

FC Baník Ostrava (2) - Ján Greguš, Róbert Zeher

SK Dynamo České Budějovice (4) - Rastislav Bakala, Marián Timm, Ľubomír Meszároš, Marián Jarabica

1. FC Brno (2) - Juraj Križko, Róbert Szegedi

1. FK Příbram (2) - Jakub Rondzik, Martin Suchý

FK Bohemians Praha - Střížkov (4) - Tomáš Jandzik, Jaroslav Belaň, Michal Demeter, Peter Očovan

SK Kladno (1) - Peter Kostolanský

1. FC Slovácko (3) - Miroslav Filipko, Peter Struhár, Michal Gonda

Bohemians 1905 (4) - Ivan Janek, Martin Cseh, Radoslav Augustín, Michal Dian

Program úvodného kola najvyššej českej futbalovej súťaže Gambrinus ligy 2009/2010:

Piatok 24. júla: Teplice - Sparta Praha (19.00 h)

Sobota 25. júla: Ostrava - Příbram (16.00), Slavia Praha - Mladá Boleslav (18.15), Liberec - Kladno (20.00), Slovácko - Plzeň (20.00)

Nedeľa 26. júla: Bohemians (Střížkov) - Olomouc (17.00), České Budějovice - Jablonec (17.00)

Pondelok 27. júla: Bohemians 1905 - Brno (17.30)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»V Česku začína futbalová liga, Sparta a Slavia myslia na titul