V Baku pôsobil ako kondičný tréner. Fanúšikovské peklo neočakáva

Rastislav Švický (v popredí v modrom tričku) mal počas pôsobenia v roku 2013 na starosti kondičnú prípravu mužstva Ravan Baku.
Rastislav Švický (v popredí v modrom tričku) mal počas pôsobenia v roku 2013 na starosti kondičnú prípravu mužstva Ravan Baku. (Autor: archív R.Š.)
Sportnet|7. jún 2019 o 00:00

Azerbajdžanci majú kvalitu. Futbal hrať vedia, upozorňuje Švický

Rastislav Švický v Azerbajdžane: fotogaléria

6.6.2019

KOŠICE. Futbalová reprezentácia Slovenska odohrá v piatok v Trnave prípravný zápas s Jordánskom a v utorok 11. júna v Baku nastúpia zverenci trénera Pavla Hapala proti domácemu Azerbajdžanu v zápase kvalifikácie majstrovstiev Európy 2020.

Práve na ostrý kvalifikačný duel proti Azerbajdžanu sme zamerali našu pozornosť v debate so súčasným kondičným trénerom futbalistov Lokomotívy Košice Rastislavom Švickým, ktorý prežil takmer celý rok 2013 v azerbajdžanskom klube Ravan Baku.

Ponuka bola lákavá

„Do klubu Ravan Baku som zamieril v januári 2013. Pôsobil som tam v druhej polovici sezóny 2012/2013 a potom aj v prvej časti ročníka 2013/2014. Prostredníctvom manažéra som dostal ponuku rozšíriť trénerský štáb mužstva vo funkcii kondičného trénera. Pracoval som vtedy v rovnakej pozícii v Michalovciach. Ponuka z Azerbajdžanu bola lákavá, určite to bola moja najlepšia športová zmluva,“ rozhovoril sa 45-ročný Rastislav Švický, bývalý majster Slovenska v atletickom desaťboji a slovenský rekordér v sedemboji, ktorý už roky pracuje so slovenskými športovcami na ich kondičnej príprave.

Na Slovensku bol ako kondičný tréner členom realizačných tímov troch futbalových klubov – Michaloviec, MFK Košice a Lokomotívy Košice.

Zároveň je odborným asistentom na Katedre telesnej výchovy Technickej univerzity v Košiciach.

Veľké trénerské rošády

Späť však k jeho azerbajdžanskej anabáze.

Hlavnou úlohou v klube Ravan Baku bola záchrana v najvyššej súťaži, keďže klub zle vstúpil do sezóny 2012/2013 a musel účinkovať v dolnej šestke, ktorá bojovala o zotrvanie v lige.

Bola to len druhá sezóna Ravanu v najvyššej súťaži.

„Aj keď sme chytili sériu dobrých výsledkov, stratu na tímy z prvej šestky sa nám dohnať nepodarilo. Napokon sme skončili na celkovom ôsmom mieste, takže v dolnej skupine sme obstáli ako druhý najlepší zo všetkých tímov. Hlavným trénerom bol vtedy domáci Ramil Aliyev. Po skončení sezóny 2012/2013 sa majitelia klubu rozhodli pre drastickú hráčsku výmenu základnej zostavy, bola krátka letná príprava, noví hráči sa prakticky nestihli spoznať a hlavného trénera po nevydarenom vstupe do sezóny 2013/2014 vymenili hneď po štvrtom kole.“

Vtedy v klube pôsobil aj jeden slovenský hráč, bol to obranca Ivan Pecha.

Tím prevzal Vladislav Kadyrov, ktorý v tom čase pôsobil v štruktúrach futbalového zväzu Azerbajdžanu.

Ako prezradil Rastislav Švický, ani potom sa neskončilo turbulentné obdobie.

„Prešlo zopár zápasov a aj tento tréner dostal od vedenia klubu výpoveď. Paradoxne, stalo sa tak po remíze 2:2 s favorizovaným Khazarom Lankaran, ktorý vtedy viedol slávny Walesan John Toshack, bývalý skvelý hráč a neskôr aj tréner viacerých renomovaných klubov vrátane Realu Madrid. V klube som ešte pár týždňov zostal, ale potom som sa vzhľadom na všetky okolnosti rozhodol v novembri 2013 pre návrat domov do MFK Košice, kde vtedy trénoval Radoslav Látal. Mužstvo Ravan Baku v spomínanej sezóne napokon vypadlo z najvyššej súťaže, pričom vedenie klubu na čele s jeho prezidentom boli ostro kritizovaní za všetky rošády s trénermi.“

Reprezentáciu trénoval aj Berti Vogts

Azerbajdžan sa nachádza v Ázii, je bývalou zväzovou republikou ZSSR, nezávislosť získal v roku 1991.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»V Baku pôsobil ako kondičný tréner. Fanúšikovské peklo neočakáva