Už na úvod hity USA - Švajčiarsko a Španielsko - Srbsko

SITA|23. sep 2008 o 15:57

Už v úvodnom osemfinálovom kole svetovej skupiny 98. ročníka Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov sa 6. - 8. marca 2009 uskutočnia dva veľmi atraktívne súboje.

BRATISLAVA. Už v úvodnom osemfinálovom kole svetovej skupiny 98. ročníka Davisovho pohára reprezentačných družstiev mužov sa 6. - 8. marca 2009 uskutočnia dva veľmi atraktívne duely, ak predmetné tímy nastúpia v plnej sile. Rozhodol o tom utorňajší žreb v madridskej pobočke sponzorskej spoločnosti BNP Paribas.

Švajčiarsko, za ktoré by mal po štyroch sezónach redukovaného osobného programu v "šalátovej mise" nastúpiť okrem Stanislasa Wawrinku aj jeho renomovanejší kolega zo zlatej pekinskej štvorhry Roger Federer, odhodlane vyrukuje v USA proti Andymu Roddickovi, Jamesovi Blakovi a bratom Bobovi a Mikovi Bryanovcov. "Roger sa vyjadril, že chce zaradiť Davisov pohár do svojho kalendára, ale najprv potrebuje posúdiť všetky detaily," uviedla hovorkyňa švajčiarskeho zväzu Sandra Perezová a doplnila: "S prihliadnutím na turnajový kalendár sú Spojené štáty americké na ich pôde asi najlepším možným súperom, ale - samozrejme - zároveň je to silou tímu ten vari najhorší možný žreb." Po 1. kole DP sa uskutočnia hardové podujatia Masters Series v kalifornskom Indian Wells a v Miami na Floride.

Spojené štáty americké ešte stále sú úradujúcim víťazom tejto súťaže pod hlavičkou Medzinárodnej tenisovej federácie ITF, ale minulý týždeň v semifinále podľahli Španielsku v Madride na antuke 1:4. Na Pyrenejský polostrov tentoraz zamieria Novakom Djokovičom, Jankom Tipsarevičom a členom deblovej absolútnej svetovej elity Nenadom Zimonjičom vedení Srbi, 19. - 21. septembra v Bratislave premožitelia Slovákov v stretnutí o účasť vo svetovej skupine.

Rusko, ktoré získalo prestížnu trofej predvlani a tento rok v osemfinále vyradilo práve Srbov vtedy oslabených virózou v kádri, by nemalo zaváhať v Rumunsku. Argentína ako hostiteľ finále ročníka 2008 (hrá sa 21. - 23. novembra) privíta v marci Holandsko. Zaujímavosťou je fakt, že Juhoameričania už po štvrtý raz v rade budú mať výhodu domáceho prostredia.

Česko s Tomášom Berdychom, Radkom Štěpánkom a silnou enklávou deblových špecialistov bude hostiť Francúzsko. "Určite je to prijateľný súper, keď si predstavím, že sme mohli hrať v Amerike alebo Španielsku," povedal pre iDnes.cz kapitán výberu ČR Jaroslav Navrátil a dodal: "Šance sú päťdesiat na päťdesiat.

Kvalitu sľubuje aj súboj šampióna spred troch rokov Chorvátska (Ivo Karlovič, Marin Čilič, Mario Ančič, prípadne ešte stále Ivan Ljubičič) proti Čile (Fernando González, Nicolas Massú). Favoritmi budú generačnou výmenou prechádzajúce Švédsko proti Izraelu a v susedskom derby prakticky bez ohľadu na zostavy Nemecko proti Rakúsku, ktoré však naposledy príjemne prekvapilo vo Veľkej Británii. "Práve po Nemecku som túžil," cituje ORF hrdinu nedeľňajšieho rozhodujúceho piateho súboja na wimbledonskej tráve Alexandra Peyu. "Bude to extrémne zaujímavé. Sme outsiderom, ale nie bez šance. Dúfam, že už budem pri tom," vyjadril sa Stefan Koubek, teraz rekonvalescent po operácii chrbtice. "V prvom rade ma teší, že hráme doma. To je veľmi dôležité," upozornil kapitán Nemcov Patrik Kühnen a pokračoval: "Úloha je splniteľná, ale Rakúsko považujem za protivníka, ktorého nesmieme podceniť."

Na štartovej čiare celého Davisovho pohára 2009 bude 125 krajín. Štvrťfinále svetovej skupiny je na programe 10. - 12. júla, semifinále a stretnutia o elitu 18. - 20. septembra a finále 4. - 6. decembra. Novinkou je fakt, že ITF a Asociácia tenisových profesionálov ATP sa už dávnejšie dohodli na prideľovaní renkingových bodov hráčom za ich výsledky, čo sa stretlo aj s kritikou tenistov výkonnostne príliš osamotených v rámci svojich družstiev.


Svetová skupina 2009 - žreb - osemfinálové 1. kolo (6. - 8. marca, zhora podľa "pavúka"):

Argentína - Holandsko

Česko - Francúzsko

USA - Švajčiarsko

Chorvátsko - Čile

Švédsko - Izrael

Rumunsko - Rusko

Nemecko - Rakúsko

Španielsko - Srbsko


Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Už na úvod hity USA - Švajčiarsko a Španielsko - Srbsko