Ustrážiť, kedy aká bije

Sportnet|24. jún 2009 o 00:00

Extraligisti, traste sa! Nastávajúca sezóna môže poriadne zatriasť istotou v slabšie podkutých tímoch.

Po dlhých váhaniach a rokovaniach, keď riadiace orgány Pro-Hokej a Združenie oddielov a klubov nemohli nájsť k sebe akosi cestu a termíny dohovoru niekoľkokrát posunuli, je už jasné, ako to bude vyzerať s najvyššími súťažami. Ako je známe, od ročníka 2010/2011 sa elitné zápolenia zoštíhlia na desať tímov. Preto po skončení budúceho ročníka vypadnú kluby, ktoré skončia na poslednom a predposlednom mieste (SR 20 automaticky končí púť v extralige). Lenže môže sa stať, že padáka dostane aj tretí celok od konca (na 10. mieste), pokiaľ neobstojí v baráži s víťazom prvoligových bojov. Nie je to nereálne, stačí si spomenúť, ako to dopadlo naposledy medzi Kežmarkom a Spišiakmi. Baráž mala mnoho zástancov i odporcov, napokon sa to skončilo akýmsi kompromisom, keď Pro-Hokej si presadil zníženie vekovej hranice na 22 rokov pre hráča (navrhoval však 21 rokov), ktorý po vypršaní kontraktu môže prestúpiť v rámci Slovenska bez uplatnenia náhrady za výchovné. Noviniek je v hokejovom dianí viacero, počkáme si na to, ako si poradia s kratším cestovným poriadkom (v extralige nebude na programe nadstavba) aktéri. Už teraz je isté, že baráž bude naozaj exponovaná záležitosť, oveľa viac než dosiaľ. Kto nepochodí, môže si na dlho zavrieť dvere. Teoretickú výhodu bude mať namočený extraligista vzhľadom na to, že začína doma a aj prípadný rozhodujúci siedmy duel by absolvoval pred vlastnými divákmi. No je to naozaj klamlivé a nedostatočné na dopovanie sa optimizmom. Lebo entuziazmus lídra I. ligy môže byť zásadnejší pre osud tejto série.

Funkcionári fungujúci v oboch súťažiach sa snažia zastaviť pokles atraktívnosti duelov. Preto redukcia (buď administratívna, alebo ekonomická, prejavujúca sa odstúpením celkov zo súťaže) by mala byť vraj jedným z východísk. Síce aj v minulom ročníku padla hranica jedného milióna divákov v extralige (stalo sa tak tretí raz po sebe), nie je to dôvod na plesanie. To isté platí i pre I. ligu, kde zase zaviedli novinky spočívajúce v obmenených hracích dňoch (utorok vypadol, nahradila ho nedeľa) či v zmenách pri bodovaní. Ako citovali agentúry prezidenta ZOK-u I. HL SR Jozefa Rusnáka, týmito opatreniami sa má predísť podobným údivom ako v minulom ročníku, keď podľa jeho slov sa objavovali aj divné výsledky. Je to jasné "nútenie" aktérov, aby išli za víťazstvami a neulakomili sa na zmierlivé rezultáty. Lenže - napriek proklamáciám činovníkov - žiadny zásah zhora nie je dostatočne účinný, pokiaľ férovosť neustrážia tréneri a predstavitelia v kluboch. Lebo iba tí vedia, kedy aká bije.

V konečnom dôsledku ide o prestíž celého nášho hokeja. Hoci niektoré signály z posledného rokovania Rady SZĽH naznačili, že nie je všetko také zlé, ako sa to javí a vraj netreba posudzovať situáciu iba cez prizmu výsledkov reprezentácie, predsa fakty nepustia. Ak nie sú úspechy, klesá záujem aj u sponzorov a SZĽH preto ráta so záporným rozpočtom vyše 150-tisíc eur. Sponzori - a to aj naozaj silní a tradiční podporovatelia - si v týchto časoch dobre zvážia, kam vložia svoje prostriedky. Pokiaľ národiak na MS prepadne, majú to mecenáši pri rozhodovaní, žiaľ, uľahčené. Oddá sa preto pouvažovať nad tým, ako im to sťažiť a nestiahnuť zástoj tohto športu ešte hlbšie.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Ustrážiť, kedy aká bije