Urban cítil, že má sedmičky trénovať

Tomáš Urban skóruje proti Niklasovi Landinovi z Dánska v zápase A-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov v srbskom Belehrade.
Tomáš Urban skóruje proti Niklasovi Landinovi z Dánska v zápase A-skupiny majstrovstiev Európy v hádzanej mužov v srbskom Belehrade. (Autor: tasr)
Sportnet|21. jan 2012 o 00:00

Na srbskom brankárovi Marjanacovi si vylámali zuby Straňovský, Kukučka i Antl... V poslednej minúte zápasu vzal loptu do rúk Tomáš Urban.

Na srbskom brankárovi Marjanacovi si vylámali zuby Straňovský, Kukučka i Antl... A to sú vychýrení sedmičkári nášho národného mužstva. Keď už išlo do tuhého, v poslednej minúte zápasu vzal loptu do rúk najmladší člen slovenského tímu Tomáš Urban, a odhodlane sa postavil zoči-voči srbskému gólmanovi. Bezpečne premenil, a o pár sekúnd neskôr sa slovenskí hádzanári tešili z prvého bodu v histórii majstrovstiev Európy.

KOŠICE. Chce to veľkú psychickú odolnosť, zobrať na seba takú zodpovednosť v najvypätejších fázach zápasu. Ale to je jedna z predností odchovanca košickej hádzanej. Vôbec nerozmýšľal nad tým, čo by s ním urobili spoluhráči, keby tú sedmičku zahodil.

„Nuž, asi by mi to trošku vyčítali, ale najmä pre mňa by to bolo veľké sklamanie, keby som zlyhal. Chvalabohu, že to takto dopadlo. No po psychickej stránke s takýmito situáciami nemám žiaden problém. Vari päť či sedem minút pred koncom, keď Rado Antl nepremenil už tretiu sedmičku, sa tréner pýtal hráčov, kto pôjde na ďalšiu. Ja som sa prihlásil, že si verím.“

Srbský gólman zvolil dosť netradičnú taktiku, zostal na čiare, čo mu prinieslo úspech v súboji s Antlom. „Dosť ma tým prekvapil, že zostal na čiare, lebo to je u brankárov trochu nezvyčajné. Takže spočiatku som vôbec nevedel, ako na to reagovať. Až v poslednej chvíli som sa rozhodol, kde mu to hodím.“

Tomáš Urban nie je síce sviatočný sedmičkár, ale takú dôležitú sedmičku v kariére doposiaľ ešte nehádzal.

„Niečo už mám odhádzané, v lige chodím na sedmičky dosť pravidelne, aj v repre sem-tam nejakú hodím, takže nie som v tomto smere začiatočník, ale táto sedmička bola pre mňa určite najdôležitejšia v kariére. Aj mojou zásluhou sme tak získali prvý bod na majstrovstvách Európy, takže budem aspoň v historických análoch,“ smeje sa michalovský krídelník.

„Akoby som cítil v podvedomí, že na tú sedmičku budem mať príležitosť, lebo deň pred zápasom so Srbmi som si ich po tréningu vyskúšal asi päťdesiatkrát, hádzal som ich dobrú polhodinu. Obetoval sa tretí brankár Laco Kovačin. Zvykneme uzavierať stávky, o nejakú kofolku, kliky či brušáky. Žiaden hazard o peniaze to však nie je.“

Záujem zaregistroval

Tou sedmičkou proti Srbom Urban len potvrdil fantastickú efektivitu svojej streľby. Aj vzhľadom na to sa nám zdalo, že na turnaji dostal od trénera Heistera príliš málo priestoru.

Keď bol na ihrisku, aj na opačnej strane Rado Antl, hra nášho mužstva mala konečne svoju fazónu, dovtedy preťažené spojky boli odbremenené, zrazu to išlo dohrávať akcie až do krídelných priestorov.

„Necítim sa nejako ukrivdený, že som hral menej, naopak, som rád, že som tú šancu po zranení od trénera dostal, a dokázal som ju aj zužitkovať. To, že Marek Mikéci mal viac priestoru, bolo skôr kvôli obrane, bránil na dvojke, kde to má viac odtrénované.“

Tomáš Urban je jeden z mála našich hráčov, ktorý si zaslúži za výkony v Srbsku absolutórium, po všetkých stránkach. V Michalovciach, bez urážky Zemplínčanov, je ho tak trochu aj škoda. Ani on sa pred šampionátom netajil, že by sa na ňom mohol dopracovať k nejakému zaujímavému angažmánu.

„No, so žiadnym manažérom som sa nerozprával, ale čosi som zaregistroval, počul som o nejakom záujme. Je to ešte príliš čerstvé, takže nechcem nič predbiehať, ale veľmi rád by som prijal nejaký angažmán v kvalitnej západoeurópskej súťaži.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Urban cítil, že má sedmičky trénovať