Univerziáda v Tatrách má byť náhradou za skazenú deaflympiádu

Štrbské Pleso. Väčšina disciplín univerziády by mala byť práve tu.
Štrbské Pleso. Väčšina disciplín univerziády by mala byť práve tu. (Autor: TASR/Oliver Ondráš)
Sportnet|31. máj 2014 o 00:00

V Tatrách po tom, čo padla aj zimná olympiáda, pripravujú ďalšie veľké podujatie.

Celosvetová blamáž a stovky sklamaných športovcov, ktorí namiesto s medailami odchádzali so slzami v očiach. Takúto podobu mala deaflympiáda pred tromi rokmi. Univerziádu.

ŠTRBSKÉ PLESO. Biatlon, bežecké lyžovanie, či skoky na lyžiach. Pre Vysoké Tatry to nebude premiéra. Na Štrbskom Plese sa univerziádne súťaže konali už v roku 1987 a 1999.

Tie druhé boli úspešné, ale stáli množstvo peňazí. Slovenské združenie telesnej kultúry sa preto dostalo do veľkých finančných problémov.

U nás aj v španielskej Granade

Univerziáda sa bude organizovať u nás a v španielskej Granade. Impulzom boli problémy Španielska s organizáciou niektorých športových disciplín.

„Ostáva nám necelý rok na to, aby sme dokázali splniť všetky úlohy, na ktoré mali Španieli štyri roky,“ uviedol člen organizačného výboru Peter Chudý.

Podľa jeho slov je to pre nich výzva. „V tomto krátkom čase musíme pripraviť nielen športoviská, ale zabezpečiť a zarezervovať aj ubytovanie, keďže na univerziádach sa zúčastňuje takmer 50 krajín z celého sveta,“ upozornil Chudý.

Na Slovenko by malo zavítať približne 800 športovcov spolu s trenérmi.
Podľa Chudého je dobré, že sa univerziáda má konať na prelome januára a februára. V Tatrách by malo byť menej turistov, teda viac ubytovacích možností.

Reparát za deaflympiádu?

Organizátori univerziádu považujú za akýsi reparát za spackanú deaflympiádu. Skôr ako toho, že by sa to mohlo skončiť opäť fiaskom, sa boja, že im karty zamieša počasie.

„Najdôležitejší moment je problém globálneho otepľovania, reálne hrozí absencia prírodného snehu i mrazu. Čo sa týka skokanského mostíka, ten je zabezpečený systémom technického zasnežovania, budeme však musieť doriešiť otázku chladiaceho systému na nájazdovú vežu, aby sme na nej dokázali vyrobiť ľad. Druhý okruh problémov sa týka nedostatku voskovacích kabín v areáli bežeckého lyžovania, ktorých je dvadsať, budeme preto musieť nejaké požičať, aby štadión zvládol masu pretekárov, ktorá tu už dlhé roky nebola,“ vymenoval Chudý.

Tretí problém súvisí taktiež s možnou absenciou prírodného snehu, tentoraz na bežeckých tratiach. Tatranci majú pripravený systém technického zasnežovania na určité krátke úseky tratí, musia ho však pripraviť aj minimálne na okruh na bežeckom štadióne a v jeho okolí.

Španieli o Slovensku nepochybujú

Španieli majú v nás stopercentnú dôveru.

„Sme si istí, že v januári 2015 bude na Slovensku prebiehať brilantná udalosť. Vieme, že Slovensko má dlhoročné skúsenosti v oblasti zimných športov a Slovenský organizačný výbor na tom veľmi usilovne pracuje,“ uviedol komunikačný koordinátor zimnej univerziády Granada 2015 Alejandro Molina García.

Deaflympiáda v Tatrách

Po neuskutočnenej olympiáde pre nepočujúcich zostali dva rozostavané štadióny v Kežmarku a v Levoči. l Bývalého šéfa deaflympijského výboru Jaromíra Rudu už za spreneveru a podvod odsúdili na 14,5 roka.

jp, tasr

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Univerziáda v Tatrách má byť náhradou za skazenú deaflympiádu