UFC 269: Cez víkend nás čaká návrat hviezd či očakávaný súboj Poiriera

Dustin Poirier.
Dustin Poirier. (Zdroj: MMAJunkie)
SvetMMA|8. dec 2021 o 18:58 (aktualizované 8. dec 2021 o 18:59)

Divákov čaká zaujímavý turnaj.

LAS VEGAS. Posledný veľký turnaj prestížnej ligy UFC v tomto roku. Už tento víkend, presnejšie v nedeľu nad ránom SELČ, sa v nevadskej aréne T-Mobile uskutoční podujatie s hviezdnym obsadnením.

Fanúšikovia zmiešaných bojových umení sa môžu na karte tešiť na tú najvyššiu možnú úroveň zápasov, ktorá bude korunovaná dvoma titulovými súbojmi.

Jedna z najlepších bojovníčok histórie Amanda Nunes sa v titulovej obhajobe pokúsi vyrovnať rekord Rondy Rousey a Valentiny Shevchenko.

Hlavný duel večera potom prinesie divácky veľmi očakávaný stret o opasok ľahkej divízie medzi Dustinom Poirierom a šampiónom Charlesom Oliveirom.

Výčet hviezd však nekončí. Diváci uvidia návrat dvoch bývalých kráľov váhovej kategórie do 61,2 kilogramu Dominicka Cruza a Codyho Garbrandta.

Vo veltrovej divízii sa stretnú dvaja bojovníci z prvej päťnástky rebríčka - Santiago Ponzinibbio a Geoff Neal. Chýbať nebude ani populárny Sean O´Malley a Tai Tuivasa.

Dosiahla všetko, teraz je na rade vyrovnanie rekordu

V ženskom MMA dosiahla všetko, čo mohla. Brazílčanka Amanda Nunes dlhodobo ničí vo svojej váhovej kategórii akýkoľvek náznak konkurencie.

33-ročná zápasníčka má skalpy takých mien akými sú Ronda Rousey, Cris Cyborg, Valentina Shevchenko, Holly Holm a Miesha Tate.

V súčasnosti drží Nunes opasky ženskej bantamovej a perovej váhy, aj keď začína pomaly doplácať na svoju dominanciu.

Jej súčasná súperka Julianna Pena má za posledné štyri roky len štyri zápasy, z ktorých má vyrovnanú bilanciu výhier a prehier 2-2.

Výhra Nunes je preto takpovediac samozrejmosťou. Podľa kurzov stávkových kancelárií je bojovníčka s prezývkou "Lioness" najväčšou favoritkou na turnaji UFC 269.

Premožiteľ McGregora mieri za titulom

Rok 2021 bol v jeho podaní veľkým úspechom. Američan Dustin Poirier sa po prehre s Khabibom v septembri 2019 po dvoch rokoch ocitá v rovnakej situácii.

Poirier sa cez víkend pokúsi v druhom pokuse jeho profesionálnej kariéry získať absolútny trón ľahkej dívizie UFC. K šanci zabojovať o opasok sa rodák z Louisiany dostal víťazstvami cez Dana Hookera a hviezdneho Conora McGregora.

V ceste ambíciám 32-ročného zápasníka v nedeľu bude stáť šampión váhy Charles "Do Bronx" Oliviera. Aj keď ide len o Brazílčanovu prvú obhajobu titulu, nikto nepochybuje, že má šancu zvíťaziť.

Oliveira drží titul od júna tohto roka, kedy v Texase knokautoval Michaela Chandlera. Zaujímavosťou duelu je fakt, že Do Bronx zvíťazil posledných osem súbojov za sebou.

Z talentovaného zemiara sa postupom rokov stal všestranný zápasník, ktorý sa dokáže merať so špičkou divízii aj v postoji. Práve komplexnosť oboch bojovníkov sľubuje divácky atraktívny stret toho najlepšieho, čo momentálne môže UFC ponúknuť.

Obaja chcú naštartovať kariéru

Obaja v minulosti vládli bantamovej divízii, dokonca sa aj v roku 2016 proti sebe stretli v titulovom zápase.

Napriek tomu, že v túto chvíľu ani jeden z dvojice Cody Garbrandt a Dominick Cruz nepatrí medzi päťku najlepších bojovníkov mušej či bantamovej váhy, obaja sú nespochybniteľnými ťahákmi každého podujatia, na ktorom nastúpia.

Inak tomu nebude ani cez víkend. Gabrandt odchádza skúsiť štastie do nižšej divízie. Vo svojej premiére v mušej váhe sa predstaví proti šestke rebríčka Kai-Karaovi Franceovi.

Garbrandt verí, že týmto krokom naštartuje novú etapu svojej profesionálnej kariéry. V posledných súbojoch sa mu vôbec nedarilo, z piatich duelov zvíťazil len jediný raz.

Čo sa týka Dominicka Cruza, 37-ročný veterán sa do oktagonu vracia po tesnej výhre nad Caseym Kenneym z marca tohto roka.

Bývalý kráľ organizácie WEC či UFC sa v minulosti dlhodobo potýkal s vážnymi zraneniami, ktoré ho pripravili o najlepšie roky aktívneho zápasenia.

Tentokrát stojí Cruz v zápase proti Pedrovi Munhozovi proti neľahkej výzve. Musí dokázať ako sebe, tak aj ostatným, že ešte stále môže pomýšľať na najvyššie priečky.

Talent alebo miláčik vedenia?

Pri bantamovej váhe ešte ostaneme. Na turnaji UFC 269 uvidíme talentovaného Seana "Sugara" O´Malleyho. 27-ročný zápasník je v americkej organizácii ťahákom, ktorý dokáže strhnúť pozornosť ako svojím výkonom v klietke, tak aj prejavom mimo oktagonu.

Neortodoxné postojárske kvality sú asi najväčšou devízou zástupcu klubu MMA Lab. Rodák z Montany doposiaľ v UFC prehral len jediný raz, v auguste 2020 podľahol Marlonovi Verovi po tvrdých calf kickoch.

Práve porážka proti Ekvádorčanovi rozpútala v komunite MMA poriadne vášne, keďže krátko na to O´Malley odmietol prijať prehru a rád podpichuje fanúšikov s tým, že je stále neporazeným zápasníkom.

Nie menšou kritikou zvyknú na adresu O´Malleyho počastovať jeho potenciálni súperi z divízie. Nepáči sa im, že vedenie organizácie takpovediac chráni talentovaného bojovníka od náročných súbojov.

Sám O´Malley sa dokonca nazval kráľom bojovníkov mimo prvú päťnástku rebríčka.

Zo siedmych protivníkov v UFC sa v rebríčku váhy do 61 kilogramu nachádza iba Vera. Ani teraz sa to nezmení. Sugarov súper bude v nedeľu Raulian Paiva, bojovník, ktorý prechádza z mušej divízie.

Brazílčan má na konte tri výhry, naposledy sa výkonom večera v júli predviedol proti Kylerovi Phillipsovi.

Zemiarske eso, veltrová divízia a šouman z Nového Zélandu

A na aké ďalšie súboje sa môžu v nedeľu fanúšikovia zmiešaných bojových umení tešiť? Do zápasu sa vracia svetoznámy grappler Ryan Hall, ktorý nastúpi s Derrickom Minerom.

Hallove zemiarske schopnosti v kombinácii s kvalitami Minnera by podľa všetkého mali viesť k jedninému možnému východisku, a to jeho výhre.

36-ročný bojovník dopláca na slabý postoj, avšak v súboji s Minnerom by sa tejto hrozby nemal obávať.

Veltrová divízia privíta dvoch zápasníkov z prvej päťnástky rebríčka, keď sa na hlavnej karte predstaví Santiago Ponzinibbio a Geoff Neal. Štylisticky môžeme očakávať tvrdé výmeny v postoji.

Nech ho zvíťazí jeden či druhý, pôjde o dôležitý krok smerom v ceste k najvyšším priečkam v rebríčku UFC.

Posledným bojovníkom, ktorý na štartovke turnaja UFC 269 púta pozornosť je Novozélanďan Tai Tuivasa. Bojovník a veľký šouman v jednom je v ťažkej váhe známym menom, momentálne má na konte tri výhry v rade.

Všetky po knokautových ukončeniach. Tuivasa v Augustovi Sakaiovi čelí vyrovnanému protivníkovi.

Brazílčan ale potrebuje nutne zvíťaziť, čiže by sme nemali očakávať, že sa proti Tuivasovi pustí do bezhlavej prestrelky.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»MMA»UFC 269: Cez víkend nás čaká návrat hviezd či očakávaný súboj Poiriera