Turné je viac než olympiáda, tvrdí bývalý skokan Hannawald

Sven Hannawald v minulosti ako jediný vyhral v jednom roku všetky štyri podujatia Turné štyroch mostíkov.
Sven Hannawald v minulosti ako jediný vyhral v jednom roku všetky štyri podujatia Turné štyroch mostíkov. (Autor: TASR/AP)
SITA|4. jan 2016 o 11:44

Dosiahol to, čo sa nikdy nikomu nepodarilo. Nemecký skokan na lyžiach Sven Hannawald v minulosti vyhral v jednom roku všetky štyri preteky Turné štyroch mostíkov.

ERLABRUNN. Pozná recept nielen na to, ako ovládnuť Turné štyroch mostíkov, ale ako jediný vie aj to, ako triumfovať na všetkých štyroch podujatiach v tomto tradičnom prestížnom seriáli skokanov na lyžiach na prelome rokov.

Unikátny kúsok Nemca Svena Hannawalda zo sezóny 2001/2002 nik nezopakuje ani túto zimu. Jedno víťazstvo má na konte jeho krajan Severin Freund a dve Slovinec Peter Prevc, ktorý je pred Trojkráľovým vyvrcholením súťaže v rakúskom Bischofshofene najväčším favoritom na zisk sošky Zlatého orla.

"S vhodnými podmienkami na prípravu, zodpovedajúcim prístupom k tréningu, kvalitným vybavením a fungujúcim tímom dosiahne skokan deväťdesiat percent úspechu," tvrdí Hannawald v rozhovore pre Frankfurter Allgemeine Zeitung.

"Ale s týmto všetkým prichádzajú na Turné všetci špičkoví skokani, ktorí plánujú prehovoriť do boja o celkové prvenstvo. Rozhodujúcich je zvyšných desať percent."

hak102_res.jpg

Hannawald patril vo svojej dobe k najlepším skokanom. FOTO - TASR/AP.

"Osem z nich tvorí aktuálny vývoj, ktorý nik nemôže predvídať. Ten sa nedá nacvičiť. Človek sa musí citlivo prispôsobiť meniacim sa podmienkach. Očakávania sa veľmi rýchlo môžu zmeniť na sklamanie," pokračuje.

"Zostávajúce dve percentá sú niečo, čo nikto nemá pod kontrolou."

Hannawald vyhral v jednom roku všetky štyri preteky Turné.

Štyridsaťjedenročný Nemec považuje Turné za významnejšie podujatie než zimné olympijské hry, odkiaľ má tri medaily. "Turné je non plus ultra. Musíte sa presadiť až v štyroch súťažiach. Na triumf nestačí iba jeden vydarený deň. Preto je to také náročné, ale aj zaujímavé," povedal.

Podľa vlastných slov sa často nepozerá do vlastnej úspešnej minulosti. "Žijem tu a teraz. Samozrejme, triumf na Turné poznačil môj život a som na môj vtedajší výkon patrične hrdý. A v týchto dňoch naň väčšmi ožívajú spomienky. Nebude mi prekážať, ak môj počin ešte nejakú chvíľu nik nezopakuje. Ale ak áno, budem medzi prvými gratulantnmi," uzavrel Sven Hannawald.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Turné je viac než olympiáda, tvrdí bývalý skokan Hannawald