Tréner Lakers Phil Jackson chce desiaty titul

Peter Šefránek|14. aug 2002 o 00:00

Basketbalisti Los Angeles Lakers získali v uplynulom ročníku NBA tretí titul šampióna za sebou a sú piatym mužstvom v histórii súťaže, ktorý sa môže pýšiť týmto obdivuhodným hetrikom. Tri z nich - v deväťdesiatych rokoch Chicago Bulls a teraz Lakers ...


Phil Jackson.

FOTO - ARCHÍV

Basketbalisti Los Angeles Lakers získali v uplynulom ročníku NBA tretí titul šampióna za sebou a sú piatym mužstvom v histórii súťaže, ktorý sa môže pýšiť týmto obdivuhodným hetrikom. Tri z nich - v deväťdesiatych rokoch Chicago Bulls a teraz Lakers - viedol trénerský mág Phil Jackson. Shaquille O‘Neal, pivot majstrovského tímu a asi najlepší hráč súčasnosti, o svojom koučovi tvrdí: „Bol som dobrým basketbalistom bez majstrovských titulov, ale len dovtedy, kým som nestretol Phila.“

Čestné kolá trénerov

Trénerský chlebík má zvláštnu príchuť. Oslavnú šľahačku a mediálnu slávu pri triumfoch „zlížu“ športovci, len málokedy sa do rovnocenného svetla reflektorov dostane muž v pozadí - tréner. Nedávne veľké dni hokejistov Detroit Red Wings v NHL a basketbalistov L. A. Lakers v NBA boli sympatickou výnimkou. Červené krídla získali desiatykrát v histórii Stanley Cupu a ako prvý si čestné kolo s pohárom nad hlavou vychutnal detroitský kouč Scotty Bowman. Pre sedemdesiatročného hokejového profesora to bolo deviate víťazstvo v NHL, čím sa stal spoludržiteľom trénerského rekordu v počte získaných trofejí v najpopulárnejších amerických športoch.

Zhodou okolností deň predtým, v stredu 12. júna prežíval tie isté chvíle Phil Jackson. Spolu s Bowmanom sa s deviatimi titulmi šampióna dostali na úroveň legendárneho Reda Auerbacha, ktorého basketbalisti Boston Celtics dominovali v NBA v šesťdesiatych rokoch.

Víťazné prstene: 9 + 2

Na rozdiel od Scottyho Bowmana, ktorý okamžite ohlásil odchod zo scény, 56-ročný Phil Jackson po víťazstve v poslednom finálovom zápase nad New Jersey Nets pred novinármi vyhlásil: „Teším sa na to, keď tu budem opäť stáť a oslavovať desiaty majstrovský titul.“ Je veľmi pravdepodobné, že sa o rok jeho slová naplnia. Najuznávanejší tréner posledného desaťročia nezvykne hovoriť do vzduchu. Za neho vypovedajú výsledky: s Chicago Bulls triumfoval v rokoch 1991 až 1993 a po Jordanovom comebacku z bejzbalu „three-peat“ (sériu troch víťazstiev v lige) zopakoval v rokoch 1996 až 1998. Rovnaký kúsok predviedol v posledných troch sezónach s Lakers. Ak by si nasadil všetky svoje majstrovské prstene (v NBA obdarúvajú majitelia víťazného klubu členov svojho tímu zlatým prsteňom), ostal by mu na obidvoch rukách len jediný prst voľný. A to by zo svojho sejfu nesmel vytiahnuť tie dva, ktoré dostal ešte ako aktívny basketbalista.

Roztržky s manažérom - odchod z Chicaga

Dres New York Knicks obliekal trinásť sezón a patril medzi najlepších „šiestych“ hráčov - prvých striedajúcich. Svoju trénerskú kariéru začínal Phil Jackson v Continental Basketball Association, čo je nižšia profesionálna liga. Po piatich rokoch ho v sezóne 1989/90 angažovali Chicago Bulls a už v ďalšom ročníku oslavoval s býkmi prvý titul majstra NBA. Philovo renomé rástlo a s ním úmerne aj plat. Jeho ročný príjem dosiahol šesť miliónov dolárov. Napriek tomu v Chicagu neostal.

Pre neriešiteľné nezhody s majiteľmi klubu tam po sezóne 1997/98 a po zisku šiesteho titulu skončil. Okrem roztržiek s generálnym manažérom Jerrym Krausom, ktorý pripisoval manažmentu rozhodujúce zásluhy na úspechoch Bulls, Jacksona unavovalo neustále cestovanie, príprava na tréningy i nerváky počas samotných zápasov.

Sezóna bez basketbalu

Bez basketbalu vydržal Phil Jackson len jednu sezónu. V júni 1999 prijal ponuku Los Angeles Lakers, podpísal s nimi zmluvu na päť rokov vo výške 30 miliónov dolárov. Viceprezident kalifornského klubu Jerry West, sám bývalý vynikajúci hráč, nadšene vyhlásil: „Získali sme najlepšieho trénera v USA a verím, že jeho prítomnosť bude začiatkom novej fantastickej éry nášho mužstva.“ Majitelia Lakers veľmi túžili pretrhnúť sériu neúspešných rokov a nadviazať na slávnu históriu z čias Abdula Jabbara a Magica Johnsona, keď získali jedenásť majstrovských titulov. Peniaze vložené do nie lacného trénera sa bossom klubu vrátili veľmi rýchlo.

Budhista Jackson

Kde hľadať korene úspechov Phila Jacksona? Pivot Shaquille O‘Neal o ňom pred časom povedal: „Mám rád jeho trénerské metódy. A obdivujem ho nielen za to, čo dokázal s Michaelom Jordanom a ostanými v Chicagu, ale aj pre jeho prístup k hráčom. Phil je akoby bielou verziou môjho otca. Je prísny, basketbal hrával, takže mu rozumie. A hovorí, čo si myslí, za každú cenu. Aj jeho odborné vedomosti sú úžasné, jednoducho zoberie kriedu a napíše vám na tabuľu, čo máte robiť a ono to funguje.“

Niektoré metódy úspešného trénera sú ozaj unikátne a zaváňajú až mysticizmom. Súvisí to s tým, že Phil Jackson je od roku 1967 vyznávačom budhizmu. Ešte ako hráč Knicks mal povesť rebela s dlhými vlasmi, nahlas vyjadroval nesúhlas s vojnou vo Vietname. Neskôr už ako kouč našiel liek na stres v meditácii. „Tou sa začína každý môj deň,“ hovorí. „Počas presunov z jedného mesta do druhého je niekedy ťažké dodržať zaužívaný rituál, ale často radšej obetujem časť spánku, aby som si mohol svoju dennú polhodinu odmeditovať.“ Je presvedčený, že meditácia nie je len duševným cvičením, ale že ovplyvnila aj jeho vedenie zápasov. „Predtým som bol príliš nervózny, čo nevplývalo dobre na hráčov. Meditovanie ma naučilo ovládať svoju myseľ i emócie, uvoľniť sa a prežívať potešenie z hry.“

Na tréningu s tam-tamom

Phil je známy tým, že na tréning prichádza s malým tam-tamom, bubnovaním upútava pozornosť hráčov. Inokedy zapáli v šatni špeciálne aromatické tyčinky, ktorých vôňa je podobná marihuane. Tvrdí, že to odpudzuje zlých duchov a naopak, povzbudzuje pozitívne sily. Pred zápasom vychádza Jackson z tunela na palubovku presne 60 sekúnd pred začiatkom. Je to súčasť jeho rituálu. Pritom nemá rád, keď sa ľudia z hľadiska k nemu naťahujú a chcú sa ho dotknúť. Verí tomu, že by mu mohli odobrať vnútornú energiu.

Ťažko posúdiť, do akej miery sú za výnimočnými výsledkami Phila Jacksona jeho mysteriózne metódy, oveľa pravdepodobnejšie vysvetlenie úspechov sú jeho ľudské a odborné kvality. Najmä to, že dokázal prinútiť najväčšie hviezdy hrať za tím. Svojich hráčov učí totálnemu team-worku. „Vštepujem im zásadu, že basketbal je kolektívna hra,“ hovorí.

Zrušil mýtus hviezd

Vyriešil aj pôsobenie takých dvoch superhviezd v jednom tíme, akými sú Shaquille O‘Neal a talentovaný Kobe Bryant, ktorí spočiatku súperili, kto bude lídrom mužstva. V jednom zápase dokonca Shaqov otec vykrikoval z hľadiska na Bryanta, že hrá príliš sebecky a dlho drží loptu. Súvisí to s umelo živeným systémom hviezd, čo Phil Jackson považuje za jeden z najväčších problémov NBA.

Preto napríklad neuznáva All Star Game a nikdy sa na tejto exhibícii najlepších nezúčastnil ani ako divák. „Považujem ju za facku basketbalu. Nejde o naozajstnú hru, ale len o predvádzanie sa piatich individualít, ktoré chcú čo najviac na seba upozorniť a dostať sa do médií,“ tvrdí.

Phil Jackson zaplatil za úspechy vysokú cenu. Fyzicky je ruina, za všetko hovorí jeho zvláštna chôdza, výsledok chronicky boľavých kĺbov, najmä kolien a chorého chrbta. Basketbal poznačil aj súkromný život otca piatich detí. Zničil mu dve manželstvá, to druhé po dvadsiatich piatich spoločne prežitých rokoch. June Jacksonová dala svojmu mužovi ultimátum - buď basketbal, alebo ona. Zvíťazil basketbal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Tréner Lakers Phil Jackson chce desiaty titul