Tréner Jantek: Nastavilo sa zrkadlo reality

Tréner Vranova. Miroslav Jantek čakal od svojich zverencov viac.
Tréner Vranova. Miroslav Jantek čakal od svojich zverencov viac. (Autor: Imrich Makó)
Sportnet|28. nov 2013 o 00:00

Futbalisti MFK Vranov budú zimovať so ziskom 12 bodov na poslednom mieste treťoligového pelotónu.

Po vydarenej jarnej časti boli očakávania kabíny, vedenia a aj fanúšikov určite vyššie, ale realita pätnástich zápasov nepustí.

VRANOV. Hoci zverenci trénera Miroslava Janteka odštartovali novú sezónu víťazstvom v Námestove, v ďalšom priebehu nedokázali na seba konštantne nadviazať šnúru úspešných výsledkov.

Najviac ich zrazila séria posledných šiestich stretnutí s piatimi prehrami a jednou remízou.

„Vo všeobecnosti sú výsledky a postavenie v tabuľke, najmä po prechádzajúcej jari, sklamaním, lebo všetci sme chceli dosiahnuť viac. Na druhej strane, nastavilo sa zrkadlo reality, pretože ani v poslednom polroku, v ktorom vládla eufória, nebolo všetko tak v poriadku, ako by sa zdalo. Pre mladých hráčov to však bola dôležitá futbalová škola a skúsenosti, ktoré si teraz niekedy aj odtrpeli, im budú na nezaplatenie,“ konštatoval na úvod nášho rozhovoru tréner MFK Vranov Miroslav Jantek.

Jedným z limitov Vranova bol v jeseni úzky káder, ktorý síce nebol široký ani počas jarnej naháňačky za záchranou, ale v momente, keď sa nedarí, má táto téma oveľa ostrejšie kontúry.

K príchodu P. Vasilka boli v prevahe odchody Hatoka, Jachyma či zranenia Lazúra s Kulichom, čo sa ukázalo ako fatálny nepomer.

„Pred sezónou som avizoval, že pre Vranov by bola ideálna druhá najvyššia súťaž, no jedným dychom som dodával, že potrebujem vyprofilovať tím 18 – 20 hráčov, ktorých kvalita bude na úrovni II. ligy. Nakoniec sa najmä v závere ukázalo, aká je konkurencia dôležitá. V situácii, kedy som nemohol rotovať hráčov, trpel nielen výkon tímu, ale aj jednotlivcov, ktorí sa trápili a napriek tomu museli hrať. Za týchto okolností nechcem siliť postup za každú cenu. Čaká nás teda dosť práce, aby sme v perióde do dvoch rokov dostali Vranov ako dôstojného súpera do vyššej súťaže,“ zdôraznil M. Jantek.

Kolektív sa vyzliekol do 'naha'

Ťarcha zodpovednosti sa rozložila aj na viacerých mladých hráčov, pre ktorých bolo toto bremeno príliš ťažké.

Individuálne záblesky v jednotlivých stretnutiach nestačili na to, aby po nich v jeseni ostala výraznejšia herná stopa.

Zápasy v Humennom, doma s Košicami B či v tom čase prvou Lokomotívou by mohli byť odrazovým mostíkom, ale M. Jantek pripomína, že ani vo futbalovej škole sa triedy preskočiť nedajú.

„Skúsenosti sa zbierajú iba v ťažkých zápasoch, kedy sa zároveň formuje osobnosť každého hráča. Z pohľadu budúcnosti vítam aj takúto sezónu, lebo kolektív sa vyzliekol do 'naha', čo nám otvára priestor na analýzy a závery, aby sme boli futbalovo silnejší a mentálne odolnejší. Mužstvo má potenciál, aby hralo aj proti súperom, ktorých hráči majú toho preskákané o čosi viac. Treba si však uvedomiť, že úspech sám do seba nepríde a to sa nám vypomstilo v kolísavých výkonoch. Viac ma v tomto smere mrzia zápasy s Popradom, Lipanmi alebo Bardejovskou Novou Vsou, proti ktorým sme mali na to, aby sme ich zvládli, ako vysoké prehry v Žiline a Ružinej, kde domáci svojou kvalitou jasne dominovali. Všetko zlé je na niečo dobré a ak chlapci pochopia, že úspech najskôr bolí, budú napredovať,“ uviedol M. Jantek.

Išiel s kožou na trh

Najcitlivejším miestom Vranova bola ofenzíva. Dvanásť strelených gólov, z toho doma iba päť, vyznieva alarmujúco.

Strelecky sa presadili traja hráči a toto konštatovanie najviac mrzelo doma proti Popradu, D. Kubínu a Martinu, pretože v týchto vystúpeniach utieklo Vranovčanom deväť bodov pomedzi prsty.

„Možno to vyznie pre niekoho prekvapujúco, ale mrzel ma odchod Jachyma, ktorý je typom hráča so zaujímavým potenciálom. Streňo bol na všetko sám a hoci svoju úlohu zvládol, mohol byť ešte efektívnejší, viď posledný zápas s Martinom, kedy mohol o našom víťazstve rozhodnúť sám. Pred sezónou som išiel s kožou na trh, keď som pred vlastnou kariérou uprednostnil klubové záujmy. Chcem totiž, aby tu po mne niečo ostalo. Dotiahnuť hráčov z okolitých krajín nie je drahá záležitosť, no toto som rázne odmietol, pretože prioritou je pre mňa budúcnosť Vranova a tou sú hráči, ktorých máme teraz v kádri. I keď sme v jeseni nemali výsledky, nech si prejdú krízou, lebo raz sa to vranovskému futbalu vráti. Nechcem, aby sme boli svedkami momentu, keď je po 21-ročnom hráčovi ďalším v poradí 30-ročný Janko Novák. Nemám kompetencie hodnotiť minulosť a ani to robiť nechcem, ale podstatou je, že nám chýba stredná generácia, ktorá by bola stále perspektívna a zároveň by už rozhodovala zápasy. Z toho sa musíme poučiť a pracovať s hráčmi na všetkých úrovniach tak, aby sa táto situácia neopakovala,“ pripomenul M. Jantek.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tréner Jantek: Nastavilo sa zrkadlo reality