Tréner doňho už dlhšie hučí, že by to mal skúsiť vyššie

Richard Tkáč. V Tel Avive by chcel atakovať osobáky.
Richard Tkáč. V Tel Avive by chcel atakovať osobáky. (Autor: www.vzpieranie.sk)
Sportnet|3. apr 2014 o 00:00

Na vlaňajších majstrovstvách Európy zaznamenalo slovenské vzpieranie historické minimum, keď do Tirany cestovala iba dvojčlenná zostava - Lucia Trojčáková a Matej Kováč.

Na vlaňajších majstrovstvách Európy zaznamenalo slovenské vzpieranie historické minimum, keď do Tirany cestovala iba dvojčlenná „zostava“ - Lucia Trojčáková a Matej Kováč. Náklady Slovenského zväzu vzpierania na tohtoročný šampionát starého kontinentu (v Tel Avive od 3. do 13. apríla) sú o čosi vyššie, presnejšie o jednu „položku“ v nominácii, v ktorej je trojica pretekárov - Radoslav Tatarčík, Richard Tkáč a Karol Samko.

KOŠICE. Keďže vzpieračov čaká absolútny vrchol roka, majstrovstvá sveta v kazašskom meste Almaty, až v novembri, „materský“ šampionát môže Európanom poslúžiť aj ako „strečing“, malá rozcvička na úvodný diel kvalifikačného cyklu na olympijské hry v Riu de Janeiro... „V podstate áno, európsky šampionát je pre nás prípravou na majstrovstvá sveta, na ktorých sa začína olympijská kvalifikácia. Veď po dvoch týždňoch voľna, ktoré budeme mať po návrate z Tel Avivu, hneď odštartujeme prípravu na svetový šampionát v Kazachstane, lebo po 'Európe' nemáme v tejto sezóne okrem majstrovstiev sveta už nič významnejšie,“ vraví Richard Tkáč, ktorý by mohol mať na majstrovstvách Európy v Tel Avive pomyselné „céčko“ na drese, ako kapitán slovenského „mini tímu“, za vynikajúci výsledok (osobné rekordy a 7. miesto v trhu, nadhode i dvojboji v kategórii do 77 kg) na vlaňajších majstrovstvách sveta v poľskej Vroclavi.

Extraligový záblesk v tme

Na európsky šampionát sa 28-ročný košický rodák vracia (po dopingovom prehrešku) po troch rokoch, s dvoma bronzovými medailami z Kazane (2011). Ťažko odhadnúť, či si na cenný kov môže trúfať aj v Tel Avive, aj keby tam atakoval svoje vroclavské osobáky (338 kg v dvojboji, 153 kg v trhu a 185 kg v nadhode)... „Prvých desať ľudí v 77-ke má medaily z majstrovstiev sveta a Európy, a aj podľa nahlásených váh to bude silná konkurencia. Zatiaľ je v štartovke okolo dvadsať borcov, uvidíme, ako bude vyzerať v piatok finálová. Mne nahlásil tréner Lukáč zatiaľ 350 kg, ale to sa ešte môže zmeniť. Forma naznačuje, že by som mohol atakovať svoje osobáky, ktoré som si vytvoril v minulej sezóne, aj keď som sa počas nej dosť trápil. Za tie osobáky vo Vroclavi som bol rád, ale musím priznať, že technicky to vôbec nebolo ono. Ten výsledok z prvého kola extraligy (341 kg v dvojboji, 150 v trhu a 191 v nadhode - pozn. red.) je však taký záblesk v tme, a momentálne sú výkony podobné ako boli vlani pred majstrovstvami sveta. Tam som predal to, čo som mal natrénované, a o to sa chcem pokúsiť aj v Tel Avive. Veľa bude závisieť aj od taktiky, uvidíme najskôr, koľko toho bude treba na súperov, až potom budem myslieť na osobáky,“ vraví vzpierač VŠC Dukla Banská Bystrica, ktorého by na európskom šampionáte mohol posunúť vyššie aj dištanc (za pozitívny dopingový nález) deviatich členov azerbajdžanskej reprezentácie... „Ale myslím, že Azerbajdžan nemal v 77-ke nikoho, takže to mi veľmi nepomôže. Súperov z bývalých krajín Sovietskeho zväzu tam mám aj tak dosť,“ uškrnul sa Richard Tkáč, ktorý by sa na novembrových majstrovstvách sveta mohol posunúť o kategóriu vyššie, do 85-ky. „S tou myšlienkou sa už nejaký čas pohrávame, tréner do mňa už dlhšie hučí, že by som to mal v 85-ke skúsiť, uvidíme...“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tréner doňho už dlhšie hučí, že by to mal skúsiť vyššie