Tréner Cibulkovej: Očakávali sme lepšie výsledky

Matej Lipták je trénerom Dominiky Cibulkovej a ako kapitán ju vedie aj v Pohári federácie.
Matej Lipták je trénerom Dominiky Cibulkovej a ako kapitán ju vedie aj v Pohári federácie. (Autor: SITA)
Ondrej Gajdoš|7. okt 2013 o 19:42

Dominike Cibulkovej chýbala v tomto roku stabilnejšia forma. Na grandslamoch sa dostala najďalej do tretieho kola. Tento týždeň hrá v Linzi.

BRATISLAVA. Dominika Cibulková aj v tejto sezóne vyhrala jeden turnaj WTA. V júli zdvihla nad hlavu trofej v americkom Stanforde, ale na začiatku roka si od spolupráce s novým trénerom Matejom Liptákom sľubovala, že z 15. miesta sa priblíži k top 10.

Koncom leta však vypadla z dvadsiatky. V súčasnosti je na 23. mieste a pred sebou má posledné dva turnaje sezóny - Linz a Moskvu.

Brzdili ju zranenia

„Čo sa týka výsledkov i renkingu, očakávali sme viac,“ priznal Matej Lipták, ktorý je aj kapitánom Slovenska v Pohári federácie. „Hlavne na grandslamoch sme chceli ísť ďalej.“

Na turnajoch veľkej štvorky sa Cibulková vo Wimbledone prebojovala do tretieho kola, v Melbourne a Paríži sa lúčila po druhom kole, ale v New Yorku nečakane vypadla už v prvom zápase s Ukrajinkou Svitolinovou.

„Začiatok roka vyzeral nádejne, v Sydney si zahrala vo finále. Dominiku potom pribrzdili časté zdravotné ťažkosti a zranenia,“ hľadal tréner príčiny nevyrovnaných výkonov, keď po vzostupoch nasledovali pády.

Dva razy súvisela jej maródka aj so štartom v Pohári federácie – vo februári v Srbsku a v apríli v Rusku.

V tímovej súťaži hrá za Slovensko rada. Do zápasov vkladá srdce, emócie, a to ju stojí omnoho viac síl a energie ako bežné turnaje. Osobitne, ak musí nastúpiť vo všetkých troch zápasoch.

Chce to trpezlivosť

Cibulková vlani na jar rozviazala spoluprácu s chorvátskym trénerom Željkom Krajanom, do konca sezóny ju viedol Peter Miklušičák.

„Dominiku som poznal z Fed Cupu, ale toto je iná práca, ako keď som ju predtým mal na zopár týždňov v roku, kde sme už len dolaďovali formu,“ porovnával Lipták. „Teraz môžem niektoré veci v jej hre zmeniť, zlepšiť. Chcem dať do jej hry väčšiu variabilitu. Aby to nebola len agresivita, rýchlosť, strojový tenis. Aby viac využívala priestor na druhej strane kurtu.“

Tréner si všimol, že pestrejšia hra už priniesla Cibulkovej dobré zápasy, no stalo sa, že chvíľami sa vracala k tenisu z minulosti. Akoby sa to v hráčke bilo, čo sa možno tiež niekedy prejavilo na výsledkoch.

„Niekedy to vyzerá ako nestabilná výkonnosť, ale je to aj preto, že sa niečo deje,“ tvrdil Lipták. „Je to beh na dlhé trate, chce to trpezlivosť.“

Maximom zostáva 12. miesto

Cibulková bola v júli 2009 na 12. mieste svetového rebríčka a vlani si svoje maximum vyrovnala.

„Dominika určite patrí do top 20 a máme aj vyššie ciele,“ povedal jej tréner.

„Je schopná zdolať hráčky prvej desiatky, to viackrát ukázala v tejto sezóne. Jej problémom je predviesť konštantné výkony. Ak bude schopná zahrať tak ako na tréningu, prídu lepšie výsledky a postup v rebríčku. Preto sa už teraz teším na spoluprácu v budúcej sezóne.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Tréner Cibulkovej: Očakávali sme lepšie výsledky