Tomáš Urban pred Rumunskom: Osem gólov je osem gólov

Košický odchovanec a momentálne hráč prešovského Tatrana Tomáš Urban
Košický odchovanec a momentálne hráč prešovského Tatrana Tomáš Urban (Autor: tasr)
Sportnet|10. jan 2014 o 00:00

Slovenských hádzanárov čaká rozhodujúci zápas o postup do baráže, cez ktorú sa môžu dostať na majstrovstvá sveta.

Slovenských hádzanárov čaká rozhodujúci kvalifikačný zápas o postup do baráže, cez ktorú sa môžu dostať na majstrovstvá sveta.

KOŠICE. Hádzanársky expert a televízny spolukomentátor Ján Hianik sa počas súboja Slovákov s Talianmi v kvalifikácii na majstrovstvá sveta 2015 v Katare vyjadril, že v Európe je už len málo takých mužstiev, ktoré hrajú takú negramotnú hádzanú ako napríklad Cyperčania.

To ešte nepoznal výsledok zápasu Cyprus - Rumunsko, ktorý sa hral o deň neskôr...

Cyperčania sa takmer postarali o senzáciu, keď ich Rumuni horko-ťažko porazili o jediný gól (31:30), a podobné utrpenie prežili v Nikózii aj oveľa gramotnejší Slováci, ktorí tam vyhrali o 2 góly - 20:18.

„To o tých Cyperčanoch vôbec nie je pravda,“ čudoval sa názoru experta aj jeden z aktérov súboja, slovenský reprezentant Tomáš Urban.

„Keď dokázali potrápiť Rumunov aj nás, tak asi niečo z tej hádzanej vedia. Momentálne v Európe už niet slabého súpera, či hádzanárskeho trpaslíka. Najmä na domácej pôde sa vie vytiahnuť na relatívne silnejšieho súpera každý, už sa nedá o nikom povedať, že nevie hrať hádzanú.“

Až v deň zápasu

Výsledok Rumunov s Cyperčanmi vyplašil aj trénera slovenskej reprezentácie Zoltána Heistera, ktorý mal pôvodný zámer zobrať do Nikózie úplne iné mužstvo, aké hralo proti Talianom či bude hrať s Rumunmi.

„Do Nikózie mala cestovať úplne iná šestnástka, až na brankárov Riša Štochla a Tea Paula, ako nastúpila v Hlohovci proti Talianom,“ vraví krídelník Tomáš Urban, ktorý mal tiež odpočívať doma pred duelom s Rumunmi.

„Tréner napokon rozhodol, že na Cyprus pôjdeme v najsilnejšom zložení, lebo sme si tam nemohli dovoliť žiadne zaváhanie. Bolo to dosť komplikované, pretože prvá časť výpravy cestovala do Nikózie v utorok, kým my, čo sme mali zostať doma, sme vyrazili za nimi až v deň zápasu. A to sme ešte v utorok hrali doma prípravný zápas s Bahrajnom, ktorý je na Slovensku na sústredení.“

Aj „áčková“ zostava mala v Nikózii čo robiť. „Na Cypre sme to mali celý zápas ťažké, lebo domáci hrali stále v tempe, takže to nebolo jednoduché. Vôbec sme si však nepripúšťali nejakú bodovú stratu, lebo sme museli získať oba body, keď sme si chceli udržať pred súbojom s Rumunmi šancu na postup do play-off. Aj vzhľadom na tento kľúčový zápas nechal tréner Heister proti Cyperčanom niektorých hráčov oddýchnuť, a viac priestoru mali aj chlapci z lavičky. Dôležité je, že sme to zvládli, aj vďaka Rišovi Štochlovi, ktorý podal v bráne opäť perfektný výkon. Ale on je stabilnou oporou. Rumuni vyhrali na Cypre veľmi šťastne, gólom zo sedmičky niekoľko sekúnd pred koncom zápasu. Určite by nám hralo do karát, keby tam prišli o ten bod, ale my musíme pozerať na svoje výsledky a spoliehať sa na vlastné sily.“

Osem gólov je osem gólov

Len či budú tie sily stačiť zrejme na nadľudskú úlohu, poraziť doma Rumunov minimálne o osem gólov.

Keby bolo skóre zo vzájomných zápasov vyrovnané, o postupe by rozhodol väčší počet strelených gólov na súperovom ihrisku.

„Osem gólov je osem gólov,“ priznáva košický odchovanec a momentálne hráč prešovského Tatrana Tomáš Urban.

„Je to pre nás ťažká úloha, ale podobné zápasy, keď išlo o postup, sme už v minulosti zvládli, takže verím, že to dokážeme aj teraz. Aj s pomocou divákov. Bol som v Šali na zápase žien Slovenska s Islandom, a atmosféra bola super, a dúfam, že proti Rumunom bude podobná.“

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tomáš Urban pred Rumunskom: Osem gólov je osem gólov