Tomáš Starosta - nezľakne sa žiadneho súpera

Tomáš Starosta
Tomáš Starosta (Autor: hcneftekhimik.ru)
Peter Klimko|28. apr 2008 o 00:00

Tomáš Starosta je dobre pozične hrajúci a korčuliarsky vybavený obranca, ktorý nemá strach zo žiadneho zvučného mena.

Do povedomia sa dostal v Trenčíne

TOMÁŠ STAROSTA
  • narodený: 20. mája 1981
  • súčasný klub: Nižnekamsk
  • hrával za: Trenčín, Senica
  • účastník MS:
  • úspechy: majster Slovenska v drese Trenčína 2003/04, víťaz Loto Cupu 2005
  • číslo dresu: 19
    starostatomas.jpg
Tomáš Starosta

V žlto-červených farbách trenčianskej Dukly prešiel cez juniorské kategórie až do prvého tímu. Tu takmer okamžite zaujal svojou vytrvalosťou a nezlomnou vôľou neustále sa zlepšovať.

Už na konci minulého storočia dostával príležitosť v A-mužstve, síce si 4 zápasy odkrútil aj v prvoligovej Senici, postupne sa stal stabilným členom prvého mužstva.

V sezóne 2003/04 slávil s Duklou titul majstra Slovenska, keď sa musel pred umením hráčov spod hradu Matúša Čáka skloniť Zvolen, ktorý finálovú sériu prehral 2:4 na zápasy.

Ruská anabáza

Na ponuku od klubu, ktorý hráva v jednej z najkvalitnejších líg sveta kladne reagoval v priebehu sezóny 2004/05. Ešte predtým si ale zahral po boku takých hviezd svetového hokeja, ako sú Pavol Demitra, Marián Gáborík a Marián Hossa.

Neftechimik Nižnekamsk sa spoliehal na jeho korčuliarsku vyspelosť a fakt, že neustúpi zo žiadneho zo súbojov. Tréner tohto ruského tímu Vladimir Krikunov si v sezóne 2007/08 pochvaľoval jeho prehľad v hre, modro-bieli ale skončili v základnej časti Superligy až 15, čo im síce vynieslo play off, v ňom však narazili na jedného z najhorúcejších ašpirantov na celkové prvenstvo.

Na prekvapenie ale dokázali z úvodných dvoch zápasov na ľade Metalurgu Magnitogorsk vyhrať jeden, doma sa však situácia otočila a favorit si už potom rozhodujúci 5. zápas pred vlastným obecenstvom ustrážil a vyhral 4:1.

Tomáš Starosta, ktorý si v Nižnekamsku zahral aj s krajanom Romanom Kukumbergom, zaznamenal vo vyraďovacej fáze bod za gólovú prihrávku.

Slovákove služby si vysoko cenil aj Gennadij Cygurov, ktorého na poste hlavného trénera vymenil počas sezóny vyššie spomínaný Krikunov. Ten Starostu dokonca označil za najlepšieho obrancu tímu.

Tradičný reprezentant

V drese národného tímu nie je žiadnym nováčikom, veď je pravidelným účastníkom reprezentačných zrazov. Zúčastnil sa Loto Cupu v Piešťanoch, ktorý Slovensko v 2005 vyhralo, takisto sa predstavil aj na Škoda Cupe.

Na majstrovstvách sveta si však zahral v 2007, kedy ho tréner Šupler povolal do Ruska a tiež aj v 2008 v Kanade. V Moskve a Mytišči sa ale nedarilo ani jemu, ani slovenskému tímu, ktorý skončil vo štvrťfinále. Naši skončili ešte horšie o rok na to. 13. miesto a premiérový súboj o záchranu so Slovinskom vyvolal obrovskú vlnu kritiky z radov fanúšikov. Počas týchto MS predĺžil Starosta kontrakt s Nižnekamskom.

Starosta si v osemfinálovej skupine vykĺbil rameno a tým pádom sa pre neho šampionát predčasne skončil. Na jeho miesto bol dopísaný Dominik Graňák.

Čo o Starostovi píšu médiá

Slovensko na MS 2007

Fotogaléria

starosta1.jpg

starosta10.jpg

starosta2.jpg

starosta4.jpg

starosta3.jpg

starosta5.jpg

starosta6.jpg

starosta7.jpg

starosta8.jpg

starosta9.jpg

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov