Tokio oznámilo kandidatúru na usporiadanie OH 2020

SITA|16. júl 2011 o 09:40

Tokio v sobotu formálne oznámilo svoju kandidatúru na usporiadanie olympijských hier v roku 2020.

TOKIO. Táto kandidatúra by sa mala stať symbolom schopnosti krajiny "vychádzajúceho slnka" vyrovnať sa s následkami tragického ničiaceho zemetrasenia a tsunami z 11. marca tohto roku. Kandidatúru oznámil japonský olympijský výbor (JOC) na slávnostnej recepcii pri príležitosti storočnice JOC za prítomnosti prezidenta medzinárodného olympijského výboru (MOV) Jacquesa Roggeho. Podľa slov prezidenta JOC Cunekazu Takedu výkonný výbor JOC schválil rozhodnutie uchádzať sa o organizovanie OH 2020 hneď na druhý deň potom, ako Tokio prišlo o možnosť získať právo usporiadať OH 2016.

"Japonsko sa musí spamätať z veľkej katastrofy. Prajeme si, aby sa práve OH 2020 stali symbolom obnovy našej krajiny," skonštatoval Cunekazu Takeda. "Samotná olympijská kandidatúra nič neznamená, ak nezvíťazíme v boji o OH. Bezpochyby chcem, aby JOC vyhral tento ťažký boj," poznamenal guvernér Tokia Šintaro Išihara. "Sme naozaj šťastní, že sme dostali kandidatúru Tokia a prajeme mu veľa úspechov," diplomaticky poznamenal prezident MOV Jacques Rogge.

Tokio, kde mali OH v roku 1964 svoju absolútnu ázijskú premiéru, sa spolu s Madridom a Chicagom neúspešne uchádzalo o OH 2016, ale prednosť dostalo Rio de Janeiro. Prihlášky kandidátov na nasledujúce olympijské hry v roku 2020 bude MOV prijímať do 1. septembra tohto roka, dejisko vyberú delegáti zasadnutia MOV v Buenos Aires v septembri 2013. Medzi súperov Tokia by mali patriť Rím a Madrid, možno tiež Dauha či Istanbul.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Tokio 2021»Tokio oznámilo kandidatúru na usporiadanie OH 2020