Tohtoročná Tour je zostrojená pre majstra časoviek

(Autor: Ilustračné - SITA/AP)
Miloslav Šebela|29. jún 2012 o 14:56

Pred dvadsiatimi rokmi mala Tour nezvykle málo kopcov a veľa časoviek.

Svoj druhý titul vtedy získal Španiel Miguel Indurain.

BRATISLAVA. Rok pred oslavou storočnice najstarších etapových pretekov sveta je na trase menej kopcov, ktoré Tour de France v minulosti zdobili. Akoby si ich organizátori šetrili na jubilejnú edíciu. Chýba legendárny Col du Galibier, Alpe d’Huez, Mont Ventoux, či Col du Izoard.

Najvyšším bodom pretekov bude Col du Tourmalet 2115 m v 16. etape. „Určite sa dala pripraviť aj náročnejšia trasa z hľadiska stúpaní,“ vraví Slovák Peter Velits, ktorý štartuje na Tour štvrtý raz.

Keď organizátori trať predstavili spokojný bol najmä vlaňajší víťaz Cadel Evans. „Bude viac časoviek, čo mi vyhovuje. Kopce nebudú rozhodujúce,“ vravel Austrálčan.

Len päť z dvadsiatich etáp je horských, aj z nich len dve majú cieľ v horskom sedle. Práve cieľ v stúpaní prináša najväčšie časové rozdiely a oddelí favoritov od zvyšku pelotónu.

"Aj tak si myslím, že vrchári budú mať dosť priestoru. Bude tu pár etáp, kde nie je dojazd priamo na kopci, ale cieľ bude hneď po zjazde. Preto sa pôjde posledné stúpanie rýchlejšie a tvrdé to bude aj v následnom zjazde. Pre divákov to môže byť zaujímavé,“ myslí si Velits.

Z hľadiska celkového poradia môžu byť podľa neho nebezpečné aj ďalšie etapy. „Najmä tie blízko pobrežia. Býva v nich veterno a to bývajú najnebezpečnejšie etapy. Minulý rok v nich bolo veľa pádov. Ťažko však niečo teraz predpovedať."

Kruh smrti

Dve najnáročnejšie horské etapy v tomto roku budú – 11. (12. júla) a 16. (18. júla). V oboch nastúpajú cyklisti viac ako 4500 výškových metrov.

V jedenástej etape nemá rovina ani len dvadsať kilometrov. Krátko po štarte vedie cesta hore. Zo štyroch priesmykov nie je žiaden zvlášť strmý. Všetky sú však veľmi dlhé. V tejto etape je najviac kilometrov stúpaní - až 73.

„S finišom v kopci bude toto jedna z mála príležitostí pre vrchárov získať nejaký čas,“ vravel Alan Peiper, športový riaditeľ tímu Garmin, pre cyclingnews.

Séria štyroch pyrenejských priesmykov v 16. etape – Aubisque, Tourmalet, Aspin, Peyresourde je na Tour už etapovou klasikou. Prezývajú ju aj Kruh smrti. Jazdila sa takmer v identickom zložení už pred prvou svetovou vojnou.

V roku 1969 tu pri premiérovej Tour de France Belgičan Eddy Merckx sám v odvážnom úniku šliapal 130 kilometrov (priesmyky sa išli v opačnom poradí ako tento rok) a vyhral s neuveriteľným osemminútovým náskokom.

„Tu som zažil v roku 2010 najťažší deň v živote. Aj teraz to bude veľmi ťažké a pár ľudí môže prísť o šancu na víťazstvo,“ predpovedá Janez Brajkovič z tímu Astana.

Časovky

O víťazovi však budú rozhodovať časovky. Prvá (41 km, 9. júla) z nich nie je natoľko dlhá, aby úplne pochovala šance vrchárov. Rozdiel medzi prvým a dvadsiatym miestom sa môže na nej pohybovať okolo dvoch minút.

Kým druhá časovka (53 km, 21. júla) – v predposledný deň pretekov bude výrazne selektívnejšia a rozhodne o celkovom víťazovi. Ak na jej štart príde Bradley Wiggins v celkovom hodnotení prvý alebo so stratou menšou ako minúta, vyhrá celé preteky.

Päťdesiattri kilometrov v tejto sezóne absolvovali na pretekoch World Tour cyklisti len raz – na Critérium du Dauphiné. Suverénne ju vyhral Wiggins. Cadel Evans na neho stratil takmer dve minúty.

Tour s podobnou náročnosťou sa išla presne pred dvadsiatimi rokmi, hoci vtedy bola dvojnásobná porcia časoviek (200 km). Ovládol ju Španiel Miguel Indurain. Typovo sa k nemu zo súčasných pretekárov najviac blíži práve Wiggins, bývalý svetový dráhar.

Velits

Peter Velits sa rok od roka na Tour stále zlepšuje. Vlani skončil na 19. mieste. Teraz by sa vďaka menším nárokom v kopcoch mohol posunúť do prvej desiatky. Kam ho tipuje aj magazín Cycle Sport.

"Časovky mi v tomto roku celkom idú. Snažím sa na nich pracovať neustále a tento rok som možno s jednou výnimkou skončil vždy v najlepšej desiatke," vraví Velits.

Kliknite TU pre zväčšenie infografu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Tohtoročná Tour je zostrojená pre majstra časoviek