Zvolen vyhral derby na ľade majstra v Banskej Bystrici

Zľava Samuel Petráš (Zvolen), Marek Slovák (Banská Bystrica), Ivan Švarný (Zvolen)  počas zápasu 22. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy HC'05 iClinic Banská Bystrica - HKM Zvolen.
Zľava Samuel Petráš (Zvolen), Marek Slovák (Banská Bystrica), Ivan Švarný (Zvolen) počas zápasu 22. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy HC'05 iClinic Banská Bystrica - HKM Zvolen. (Autor: TASR/Dušan Hein)
SITA|17. nov 2019 o 19:22

Výsledky 22. kola Tipsport ligy - Slovan bodovaal v 15. zápase v rade, z toho 14 vyhral.

BANSKÁ BYSTRICA. Hokejisti HKM Zvolen zvíťazili v nedeľňajšom stretnutí 22. kola základnej časti slovenskej Tipsport ligy nad domácou Banskou Bystricou 2:1.

Zverenci Andreja Podkonického si pripísali cenný skalp svojho regionálneho rivala a triumfovali v šiestom zápase na ľade súpera po sebe.

Tipsport liga, 22. kolo: HC 05 iClinic B. Bystrica - HKM Zvolen: fotogaléria

17.11.2019

V prvej tretine skórovali mladíci Marco Halama a Miloš Kelemen, ktorí zužitkovali chyby v banskobystrickej rozohrávke.

"Barani" dokázali v 57. min už len znížiť svoje manko zásluhou Jordona Southorna. Derby bolo tradične veľmi nervózne, o čom svedčí 155 trestných minút.

Slovan vyhral štrnásty z pätnástich zápasov

Vo vynikajúcej atmosfére mal od úvodu prevahu Slovan, ktorý mal aj prvé strelecké pokusy. Hanuljak sa najviac zapotil po strele Jendeka z medzikružia. Oba tímy potom veľmi dobre korčuľovali, hralo sa hore-dolu.

V 11. minúte hral Slovan prvú presilovku, zatlačil súpera do defenzívy, ale ten sa ubránil. Výborný hokej pokračoval, ale v prvej tretine gól nepadol.

Po prestávke ako prvý nebezpečne vystrelil Sersen, ale jeho delovka skončila na betónoch Hanuljaka. Ešte väčšiu šancu mal v 24. minúte Abdul, ktorý v bránkovisku miešal s pukom, ale nedokázal ho zasunúť do siete.

V polovici zápasu sa individuálne predral pred bránku Petráš, bol však faulovaný a jeho strela nemala razanciu. V početnej výhode domáci pálili najmä od modrej čiary, ale nitriansky brankár podržal tím.

Na druhej strane spomedzi kruhov vystrelil Koyš a za Brustom zazvonila pravá žrď. Ďalšiu šancu mal Puliš, ale ani on nerozvlnil sieť po úniku a strele z pravej strany. To sa podarilo až Abdulovi v závere druhej tretiny, keď šikovne tečoval strelu Bačika na 1:0.

Slovanu trvalo v tretej tretine iba 43 sekúnd, aby sa dostal do dvojgólového náskoku. Žitný vystrelil z pravého kruhu a poslal puk do siete ponad rameno Hanuljaka.

Zápas mal aj po tomto góle grády, hostia sa snažili upraviť výsledok, to sa im podarilo v 52. minúte. V presilovej hre napriahol od modrej čiary Morrison, jeho strelu poslal do siete tečom Scheidl.

Arbitri si ešte platnosť gólu potvrdili u videorozhodcu, pretože domáci reklamovali vysokú hokejku.

Slovan potom potvrdil triumf, zatlačil Nitru, šance mali Zigo a Abdul, ale ujala sa až druhá strela Ziga, ktorý upravil na 3:1. Konečné skóre zápasu stanovil strelou do prázdnej bránky Puliš pri power play Nitry.

Slovanisti majú na čele tabuľky už jedenásťbodový náskok pred obhajcom titulu z Banskej Bystrice. "Barani" však majú o dva zápasy menej.

Zverenci Romana Stantiena natiahli šnúru zápasov, v ktorých bodovali, na pätnásť, v štrnástich zvíťazili.

Košice prehrali v Miškovci

Košičania mali dobrý vstup do zápasu, keď sa už v 3. minúte ujali vedenia 1:0. Rajna iba vyrazil Kochovu strelu pred seba a tam bol prichystaný Jokeľ, ktorý otvoril skóre. Vedenie hostí však netrvalo dlho. V 8. minúte sa dostal do šance Beach a trafil presne do horného rohu Škorvánkovej bránky - 1:1.

Domáci si následne zahrali dve presilovky za sebou, v dobrej šanci bol Láda, ale v rozhodujúcej chvíli zaváhal. V závere tretiny mal ešte veľkú šancu Vandane, no minul.

V druhom dejstve si Košičania zahrali až štyri presilovky, no ani jednu nedokázali premeniť na gól. Veľké príležitosti mali Haščák, Rapáč, Suja i Chovan, ale Rajna za svoj chrbát puk nepustil.

Na druhej strane mohol poslať domácich do vedenia v 35. minúte Harrison, ktorý išiel v oslabení sám na brankára, ani on však neuspel.

Domáci sa dočkali v 45. minúte, Košičania stratili puk v strednom pásme, Galanisz ho potiahol, prihral Harrisonovi a ten zvýšil na 2:1.

Hráči Miškovca mohli v ďalších minútach definitívne rozhodnúť, mali dve presilovky, ale väčšie šance si nevypracovali. Košičania mali v závere viacero šancí na vyrovnanie, no Skokan ani Klhůfek svoje možnosti nepremenili.

V 59. minúte hrali už bez brankára, no risk im nevyšiel, keď Beach pol minúty pred koncom upravil na 3:1.

Úspech Michaloviec v dueli zvratov

Veľmi zaujímavé stretnutie sa odohralo aj v Nových Zámkoch, kde domáci hokejisti podľahli Michalovciam 5:6.

Nováčik najvyššej súťaže viedol už v dvanástej minúte 3:0 a vyzeralo to na jeho jednoznačnú záležitosť. Novozámčania však v prostrednej časti predviedli gólový uragán a otočili skóre na 5:4.

Napokon však v šiestom dueli po sebe nezískali ani bod, pretože v tretej tretine dvoma gólmi rozhodol o triumfe hostí Marek Mašlonka.

Trenčín strelil Budapešti deväť gólov

Suverenný výkon predviedla na domácom ľade Dukla Trenčín, ktorá deklasovala MAC Budapešť 9:2.

Najviac si bodovo polepšil kanadský obranca Graeme Mccormack, ktorý strelil dva góly a na ďalšie dva prihral.

Pre rodáka z Thunder Bay to boli vôbec prvé góly v tomto ligovom ročníku.

Dvakrát sa do streleckej listiny zapísal aj Michal Hlinka. Trenčín sa posunul v tabuľke na piate miesto so ziskom 33 bodov.

Detva vyhrala v Liptovskom Mikuláši

Úvod zápasu vyšiel lepšie hosťom, keď sa už v 4. minúte ujali vedenia. Po rýchlom protiútoku sa presadil presnou strelou Šišovský. O ďalšie tri minúty bolo už 2:0 pre Detvu a opäť po brejku. Turan našiel v dobrej pozícii Gašpara a ten prekonal Romančíka.

Pre Liptákov mohlo byť ešte horšie, hostia totiž hrali od 9. minúty presilovku, no pár sekúnd pred jej koncom si nedali pozor na zadné vrátka a J. Sukeľ znížil v úniku na 1:2. V ďalších minútach prvej tretiny sa hral bojovný hokej bez väčších šancí.

Liptáci si zahrali presilovku v úvode druhého dejstva, ale bez väčších možností. Detva udrela opäť v 27. minúte, Zuzin sa dostal do šance, prvú strelu ešte Romančík vyrazil, ale druhá už skončila v sieti - 1:3. Chvíľu nato trafil Ró.

Huna len do žrde a domáci potom nevyužili ani ďalšiu početnú výhodu. Bez gólu sa skončila aj presilovka Detvy v 37. minúte.

Nádej pre Litovský Mikuláš vykresal v 46. minúte Ru. Huna, keď sa dostal medzi kruhy a presnou strelou rozvlnil sieť - 2:3.

Liptáci sa v ďalších minútach snažili vyrovnať, no Detva a najmä brankár Petrík ich náporu odolali. Nič na tom nezmenila ani záverečná hra bez brankára.

Tipsport liga 2019/2020 - 22. kolo základnej časti - nedeľa:

HC '05 iClinic Banská Bystrica - HKM Zvolen 1:2 (0:2, 0:0, 1:0)

Góly: 57. Southorn (Jääskelainen) - 6. M. Halama (Thompson, Švárny), 9. Kelemen (Štrauch)

Rozhodovali: Štefik, P. Stano - Bogdaň, Ordzovenský, vylúčení na 2 min: 12:13, navyše: Hrnka 10 min za vrazenie na mantinel, Lamper 10+DKZ za nešportové správanie, Ďatelinka 10 min za zhodenie rukavíc, Nemčík 10 min za nešportové správanie - Betker 10 min za zhodenie rukavíc, S. Petráš 5+DKZ za napadnutie, Marcinek 10 min za nešportové správanie, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 2841 divákov (vypredané)

Banská Bystrica: Beskorowany - Mihálik, Southorn, J. Brejčák, Ďatelinka, Cardwell, Nemčík, Zubák - Jääskelainen, Marek Slovák, Hickmott - Bartánus, A. Šťastný, Šille - Hrnka, Bubela, Lamper - Gabor, Tamáši, Kabáč - Fafrák (od 17. min)

Zvolen: T. Tomek - Corrin, Betker, S. Tomko, Švarný, Drgoň, Maier, Fatul - Štrauch, Špirko, Kelemen - B. Mráz, M. Halama, Thompson - McPherson, Trotter, Bonis - Marcinek, S. Petráš, Tibenský - Kolenič

Hlasy:

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Videli sme veľmi dobrý zápas, na úrovni play off, čo sa týka fanúšikov aj nasadenia. V prvej tretine sme boli príliš emotívni, netypicky sme spravili dve chyby a tie súper potrestal. Odohrali sme však najfyzickejší zápas sezóny. Musíme sa zlepšiť v premieňaní čistých šancí, nevieme z nich dať góly. Musíme sa presadzovať aj v hre piatich proti piatim. Treba však pochváliť aj výborného Tomeka."

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: "Sme radi, že sme tento zápas zvládli. Podali sme veľmi dobrý výkon, hlavne bojovný. Ubránili sme veľmi veľa oslabení. Držal nás v bránke aj Tomek, ktorý chytal fantasticky. Podali sme i vyspelý taktický výkon, boli sme silnejší na puku, fyzicky sme tiež hrali veľmi dobre, neprehrávali sme súboje. Zaslúžili sme si tieto tri body."

Miloš Kelemen, autor víťazného gólu: "Som rád, že sme vyhrali a že som dal víťazný gól. Veľmi nás tešia tri body. Bol to divoký zápas, emócie boli vypäté, hralo sa fyzicky. Všetko to však patrí k hokeju vrátane diváckej atmosféry či ich pískania. Dnes sme odviedli stopercentnú robotu, každý jeden hráč. Deje sa už rok čo rok, že vyhráme my v Bystrici a oni u nás, neviem si to vysvetliť."

Slovan Bratislava - HK Nitra 4:1 (0:0, 1:0, 3:1)

Góly: 40. Abdul (Bačik, Zigo), 41. Žitný (Sersen), 55. Zigo (Meszároš), 59. Puliš (Zigo) - 52. Scheidl (Morrison, Blackwater).

Rozhodovali: Novák (SR), Rencz - Kis-Király (obaja Maď.), Kacej (SR), vylúčení: 3:2, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 6585 divákov

Slovan: Brust - Bačik, Sersen, Hudec, Meszároš, Šedivý, Podlipnik - Puliš, Zigo, Abdul - Jendek, Viedenský, Matoušek - Pance, Kukumberg, Bondra - Žitný, Urbánek, Petráš - Sloboda

Nitra: Hanuljak - Morrison, Mezei, Versteeg, Olsen, Sloboda, Rais, Rácz - Scheidl, Kerbashian, Blackwater - Koyš, Kollár, Čaládi - Csányi, Šimun, Fominykh - Hvizdoš, Minárik, Hrušík

Hlasy:

Roman Stantien, tréner Slovana: "Bol to výborný zápas, skôr taktický, ale obe mužstvá sa postarali o kvalitný duel. Náš prvý útok nielenže ubránil ich elitnú formáciu, ale sa dokázal cez nich aj presadiť. Nás podržal Brust. Doma si veríme, máme silný tím a verím, že to bude pokračovať."

Marián Bažány, tréner Nitry: "Ja budem hodnotiť krátko. Naši najlepší hráči dnes neboli najlepší, naopak, najlepší hráči Slovana boli výborní."

Eduard Šedivý, obranca Slovana: "Takto to má vyzerať. Bol to hokejový sviatok aj na ľade, aj v hľadisku. Tento zápas by som prirovnal k play off, nič mu nechýbalo."

DVTK Jegesmedvék Miškovec - HC Košice 3:1 (1:1, 0:0, 2:0)

Góly: 8. Beach (Dudás, Ross), 45. Harrison (Galanisz), 60. Beach - 3. Jokeľ (Koch, Michalčin).

Rozhodovali: Korba, Kalina - Beniač, Stanzel, vylúčení: 7:6 na 2 min, navyše: Belluš (Košice) 10 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1411 divákov

DVTK Jegesmedvék Miškovec: Rajna - Vandane, Láda, Dudás, Ross, Szirányi, D. Kiss, Vojtkó - Részegh, Vas, Beauvillier - Rodman, St. Pierre, Beach - Harrison, Galanisz, Miskolczi - P. Kiss

HC Košice: Škorvánek - Repe, T. Slovák, Ružička, Čížek, Koch, Michalčin, Bučko - Haščák, M. Chovan, Belluš - Klhůfek, Skokan, Květoň - Jokeľ, Suja, Rapáč - Vrábeľ, Bortňák, Milý

HC Mikron Nové Zámky - HK Dukla Ingema Michalovce 5:6 (1:3, 4:1, 0:2)

Góly: 20. R. Hruška (Mikula, Andrisík), 30. Rogoň (T. Urban, Drtina), 34. Stupka (Pospíšil), 38. Fereta (R. Hruška), 40. Rogoň (R. Hruška) - 6. Kolba (Safaralejev, Hričina), 11. Spilar (Giľák, Galamboš), 12. Linet (Safaralejev, Hričina), 40. Galamboš (Giľák), 43. Mašlonka (Ventelä, Spilar), 51. Mašlonka (Dalhuisen)

Rozhodovali: Lokšík, Juhász - D. Konc ml., Soltész, vylúčení: 6:7 na 2 min, navyše: Pospíšil 10 min osobný trest za bitku - Lalancette 10 min osobný trest za bitku, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, 964 divákov

Nové Zámky: Kristín (12. Pavlas) - Hatala, Ordzovenský, Pavúk, Mikuš, Drtina, Šmach, Fereta - Pospíšil, Hruška, Stupka - Bajtek, Fábry, Múčka - Rogoň, Urban, Jurík - Mikula, Andrisík

Michalovce: Trenčan (34. Surák)- Ventelä, Dalhuisen, Kolba, Mesikämmen, Novický, Vorobjev, Zekucia - Mašlonka, Lalancete, Juusela - Spilar, Galamboš, Giľák - Hričina, Linet, Safaralejev - Hvila, Toma, Mesaroš

Hlasy:

Miroslav Mosnár, tréner Nových Zámkov: "Začali sme veľmi zle, bez pohybu. Keď to porovnám s predchádzajúcimi zápasmi, neboli sme to my. V druhej tretine sme sa tlačili do brány, podarilo sa nám skórovať, nastala tam nejaká eufória, čo bolo super. Prekvapilo ma, že v tretej tretine sme čakali, že sa to asi samé vyhrá. Góly sme súperovi ponúkli sami. Nevytvárali sme tlak na hráčov súpera, niekedy sme mu odovzdávali puky. Mali by sme trochu zodpovednejšie v závere reagovať na výsledok. Rovnako by sa nemalo stať, že v našej presilovke ponúkneme súperovi v jednom striedaní dva nájazdy. Potom môžeme len ťažko očakávať, že vyhráme zápas. Súper má hráčov, ktorí vedia dať gól, takže ťažko tak pomýšľať na víťazstvo."

Peter Bartoš, asistent trénera Michaloviec: "Zápas sa mi hodnotí dobre, zvládli sme ho. Prišli sme sem s cieľom bodovať a to sa nám podarilo. Začali sme veľmi dobre, mali sme veľmi dobrý pohyb, dali sme tri góly a myslím si, že sme ovládali hru. Potom sme trochu upustili od našej hry, stratili sme puk, domáci nám v závere tretiny dali gól. Myslím si, že to ich trošku nakoplo. V druhej tretine sme boli bez pohybu a domácim sme umožnili otočiť vývoj zápasu. Chyby nás stáli druhú tretinu, keď domáci viedli. Podarilo sa nám vyrovnať a ešte na záver sme dostali gól. Chalani však veľmi dobre zareagovali a vrátili sa k pohybu, jednoduchej hre a donútili domácich robiť chyby. Sme radi, že sa nám zápas podarilo otočiť a dotiahnuť do víťazného konca."

HK Dukla Trenčín - MAC Budapešť 9:2 (3:1, 4:0, 2:1)

Góly: 1. Bezúch (McCormack, Alderson), 2. McCormack (Švec), 3. Hlinka (Balán), 31. Balán (Valach, Štach), 31. Hlinka (Balán, Ďurina), 34. McCormack (Mikyska, Alderson), 35. Alderson (McCormack, Mikyska), 50. Sádecký (Starosta, Tomek), 52. Valach (Bartovič, Rajnoha) - 3. Majoross (Szigeti), 60. Pitt (Klempa, Nagy)

Rozhodovali: Müllner, Goga - Orolín, Rojík, vylúčení: 9:11, presilovky: 3:0, oslabenia: 1:0

Trenčín: Tomek - Starosta, McCormack, Štach, Rajnoha, Kajínek, Sládok, Stacha - Bezúch, Mikyska, Alderson - Valach, Sádecký, Bartovič - Hlinka, Balán, Chromiak - Džugan, Švec, Ďurina - Ferényi

Újbuda: Halász (3. Bálisz) - Garát, Carlisle, McNally, Macaulay, Fejes, Poszgai - Terbócs, Stretch, Sofron - Orbán, K.Nagy, Bodó - Klempa, Pitt, Pápa - Kreisz, Majoross, Szigeti

Hlasy:

Ján Pardavý, tréner Trenčína: "Mali sme dobrý vstup do zápasu, rýchlo sme sa dostali do vedenia 2:0. Menšia koncentrovanosť nás stála inkasovaný gól. V dnešnom stretnutí sme mali viacero dobrých momentov a v správnom čase sme strelili gól. Za stavu 6:1 sa chalanom hralo lepšie. S výsledkom som spokojný, s predvedenou hrou menej."

Gergely Majoross, tréner Budapešti: "Bol to dlhý večer. Sotva sa zápas začal a už sme prehrávali o dva góly. Snažili sme sa dostať do zápasu, ale náš súper bol veľmi silný. Nezvládli sme niektoré náročné situácie, ktoré nás poslali do kolien. Pozitívnou vecou bolo, že sa zápas skončil."

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HC 07 WPC Koliba Detva 2:3 (1:2, 0:1, 1:0)

Góly: 11. J. Sukeľ, 46. Ru Huna (Oško, Vybiral) - 4. Šišovský (Zuzin, Chovan), 7. Gašpar (Turan, Podešva), 27. Zuzin (Gachulinec, Sýkora).

Rozhodovali: Tscherrig, Snášel - Šoltés, Jobbágy, vylúčení: 4:3 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 1:0, 1120 divákov

MHK 32 Liptovský Mikuláš: Romančík - Petran, Droppa, Nemec, Kurali, Mezovský, Roman, Smutný, Stehlík - J. Sukeľ, Piatka, Kriška - Vybiral, Oško, L. Lunter - Nechaj, Uhrík, Michalík - Ri. Huna, Ró. Huna, Ru. Huna

HC 07 WPC Koliba Detva: Petrík - Gachulinec, Chovan, Kuklev, Golian, Jendroľ, F. Fekiač, Turan - Sýkora, Zuzin, Šišovský - Žilka, Podešva, Gašpar - Král, V. Fekiač, Čenka - Ľupták, Valent, Čacho - Török

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»Zvolen vyhral derby na ľade majstra v Banskej Bystrici