Thomas najužitočnejším hráčom play-off

Tim Thomas s trofejou pre najužitočnejšieho hráča play-off
Tim Thomas s trofejou pre najužitočnejšieho hráča play-off (Autor: SITA/AP)
SITA|16. jún 2011 o 10:34

"Je to veľká pocta. Myslím si, že Stanleyho pohár je najväčšia trofej, každý sa oň usiluje," vyhlásil gólman Bruins.

VANCOUVER. Držiteľom trofeje Conna Smytha pre najužitočnejšieho hráča play-off zámorskej hokejovej NHL sa stal podľa očakávania gólman Bostonu Tim Thomas.

Tridsaťsedemročný brankár je len druhým Američanom, ktorý získal túto trofej. Pred ním sa to podarilo len obrancovi New York Rangers Brianovi Leetchovi v roku 1994 - takisto po finále na úkor Vancouvru.

Thomas dominoval vo všetkých brankárskych štatistikách play-off, vo finálovej sérii vychytal dva zápasy s čistým kontom a inkasoval v nej len 8 gólov. Thomas na ľade Vancouvru absolvoval najskôr čestné kolo s Conn Smythe Trophy a následne si vychutnal ovácie aj so Stanleyho pohárom.

"Je to veľká pocta. Myslím si, že Stanleyho pohár je najväčšia trofej, každý sa oň usiluje. Zisk Conn Smythe je však rovnako cenný," povedal pre AP po siedmom finále s Vancouvrom Tim Thomas.

Boston získal Stanleyho pohár po dlhých 39 rokoch. Thomas bol jeho veľkou oporou. Počas celého play-off vychytal štyri zápasy s nulou a s 238 úspešnými zákrokmi vytvoril nový rekord finále. Počas celého play-off zneškodnil 798 striel hráčov súperov, čo je tiež nový rekord. V jarnej fáze súťaže mal 94 % úspešnosť zákrokov a priemer 1,98 inkasovaného gólu na zápas.

"Sadol som si a začal čítať mená víťazov na trofeji. Našiel som tam mená ako Patrick Roy, Ron Hextall, Ken Dryden. Je to niečo neuveriteľné, že som sa dostal medzi nich," povedal Thomas, ktorý je aj ašpirantom na Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára sezóny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Thomas najužitočnejším hráčom play-off