Tenisti sa udržali v I. skupine euroafrickej zóny

Lukáš Lacko
Lukáš Lacko (Autor: ap)
TASR|19. sep 2010 o 10:20

Slovenskí tenisti sa udržali v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára, keď v dueli 2. kola play off vyhrali v Minsku nad domácim Bieloruskom 4:1.

MINSK. Slovenskí tenisti sa udržali v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára, keď v dueli 2. kola play off vyhrali v Minsku nad domácim Bieloruskom 4:1.

O rozhodujúci tretí bod pre slovenské farby sa postaral Lukáš Lacko, ktorý v úvodnej nedelňajšej dvojhre v dueli tímových jednotiek zdolal Vladimira Ignatika za 3:05 h po päťsetovej bitke 6:1, 3:6, 6:1, 6:7 (7) a 6:4. V záverečnom súboji tímových dvojok zvíťazil Martin Kližan nad Sergejom Betovom 7:6 (2), 6:2 a spečatil triumf hostí.

Zverencom kapitána Miloša Mečířa sa tak v bieloruskej metropole podarilo zavŕšiť dokonalý obrat. V úvodnom singli Kližan na tvrdom povrchu acrylic nestačil na Ignatika a Bielorusi viedli 1:0. Lacko však po víťazstve nad Betovom vyrovnal na 1:1 a zásluhou deblistov Michala Mertiňáka s Filipom Poláškom viedlo Slovensko po sobote 2:1.

V záverečnej dvojhre sa predstavili Kližan s Betovom. Súpera v novom ročníku zápolení o "šalátovú misu" spoznajú Slováci už 22. septembra, keď je v Bruseli o 12.30 na programe žreb. Mečířov tím sa po druhý raz za sebou zachraňoval v I. skupine euro-africkej zóny Davisovho pohára, vlani v bratislavskom NTC deklasoval Macedónsko 5:0.

Lacko: Bolo to extrémne náročné

Lacko v prvom sete duelu proti Ignatikovi, ktorý mal v nohách takmer štvorhodinovú štvorhru, dominoval a súperovi dovolil uhrať iba jediný gem. V druhom dejstve Bielorus zlepšil podanie i returny a získal ho vo svoj prospech. V treťom sete opäť na dvorci kraľoval Lacko, no vo štvrtom sa v dramatickej tajbrejkovej koncovke presadil Ignatik.

V rozhodujúcom dejstve mal znova navrch Lacko, ktorý tak na štvrtý pokus prelomil "kliatbu" z päťsetových daviscupových zápasov. V roku 2008 v Bratislave neuspel v maratónoch s Gruzíncom Iraklim Labadzem ani so Srbom Jankom Tipsarevičom, vlani v Cagliari podľahol v ďalšom "päťseťáku" Talianovi Fabiovi Fogninimu.

Lacko po zisku rozhodujúceho bodu priznal, že nedeľňajší zápas bol mimoriadne ťažký. "Bolo to dnes extrémne náročné. Vonku bolo iba deväť stupňov a hralo sa v podmienkach, ktoré mi príliš nevyhovujú. Bolo to pomalé, také antukové. Ignatik sa na tomto povrchu cítil dobre, výborne servoval."

"V prvom a treťom sete som zahral výborne, kvalitne som podával i returnoval a dokázal som sa skoncentrovať na dôležité loptičky. Druhý set bol z mojej strany slabší, zbytočnými chybami som si prehral podanie a Ignatik to už potom odservoval. Vo štvrtom sete sme sa ťahali až do tajbrejku, jeho koncovku som však nezvládol. Na začiatku piateho setu bol súper lepší, mal aj nejaké brejkbaly, no vždy som si to dobre uhral na konci sa mi ho konečne podarilo brejknúť."

"Ignatik potvrdil, že má v sebe veľký potenciál a v daných podmienkach bol mimoriadne ťažkým protivníkom. Z hľadiska dôležitosti je toto víťazstvo jedno nejcennejších v mojej daviscupovej kariére, i keď z hľadiska súpera to nie je nejaký top skalp. Bol to však náročný zápas, pretože sme hrali vonku, v zime a na pomalšom povrchu. Som rád, že sa mi konečne podarilo aj v Davis Cupe vyhrať päťseťák," povedal pre TASR Lacko.

Mečíŕ: Lukáš zúročil skúsenosti z daviscupových zápasov

Slovenský kapitán Miloš Mečíŕ bol po Lackovom víťazstve veľmi spokojný. "Som veľmi rád, že sa mám podarilo náročný duel v Minsku vyhrať a udržať sa v I. skupine euro-africkej zóny. Je to dôstojnejšie ako hrať "tretiu" ligu, aj keď ani tam nie sú ľahkí súperi."

"Lukáš úročil skúsenosti z daviscupových zápasov a zvládol ťarchu zodpovednosti. Výkonnostne sa zlepšil, dokázal sa udržať v prvej svetovej stovke a v Minsku potvrdil, že sa o neho dá oprieť. Proti Ignatikovi to bol obojstranne veľmi kvalitný zápas, bolo sa na čo pozerať. Luki výborne začal a zaskočil Ignatika svojou hrou, otočil pár ťažkých gemov a vyzeralo to, že to bude mať hladký priebeh."

"Opak bol však pravdou. Ignatik v druhom sete pridal o sto percent, dostal ss do tranzu a úplne prestal robiť chyby. Trochu sa rozfúkalo, čo Lukáša v jednom geme vyviedlo z miery, netrafil čisto údery a po prehratom servise zneistel. V treťom sete však mal opäť navrch a hoci Ignatik nehral zle, podarilo sa mu "vybiť bloky". Vo štvrtom sete Bielorus riskoval aj z druhého podania a získal prvý brejk. Luki ho po ťažkom boji brejkol späť, no v tajbrejku mal navrch Ignatik."

"Zdalo sa mi, akoby obom hráčom trochu dochádzali sily, ale iba pokiaľ ide o razanciu úderov, lebo obaja vybehali veľa loptičiek. Luki síce vyrovnal z 3:6 na 6:5, no koncovka patrila Ignatikovi. V piatom sete to bolo podobné ako vo štvorhre, súperi sa ťahali o každú loptičku, no Lukáš ho v desiatom geme brejkol a získal rozhodujúci tretí bod," povedal pre TASR Mečíř.

Ignatik po prehre s Lackom poznamenal, že o výsledku zápasu rozhodli väčšie skúsenosti slovenského reprezentanta. "V dnešnom zápase mi chýbalo majstrovstvo a skúsenosti. Lukáš v dôležitých momentoch potvrdil, prečo je hráčom elitnej svetovej stovky. Napriek prehre nemáme dôvod na zlú náladu. Teraz budeme musieť urobiť všetko pre to, aby sme sa čo najskôr vrátili do I. skupiny euro-africkej zóny," povedal Ignatik pre bieloruské médiá. Bielorusi boli naposledy v "tretej lige" v roku 1998.

BIELORUSKO - SLOVENSKO 1:4
(Minsk, Republikové olympijské tréningové centrum, tvrdý povrch Acrylic vonku)

Vladimir Ignatik - Martin Kližan 7:6 (9), 6:2, 6:2

Sergej Betov - Lukáš Lacko 0:6, 4:6, 4:6

Max Mirnyj, Ignatik - Michal Mertiňák, Filip Polášek 6:7 (5), 6:7 (6), 6:3, 6:4, 4:6

Ignatik - Lacko 1:6, 6:3, 1:6, 7:6 (7), 4:6

Betov - Kližan 6:7 (2), 2:6

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Davis Cup»Tenisti sa udržali v I. skupine euroafrickej zóny