Neočkovaní tréneri a hráči nám robia problémy, vraví Moška

Igor Moška.
Igor Moška. (Autor: TASR - Pavol Zachar)
Miloslav Šebela|5. nov 2021 o 06:30

Tenisový zväz bude časom zrejme vyžadovať, aby bol každý očkovaný proti covidu.

BRATISLAVA. Prvý grandslamový turnaj nasledujúceho roka Australian Open sa zrejme uskutoční len pre zaočkovaných tenistov a ich sprievod. Túto podmienku austrálske autority potvrdili s tým, že výnimky sa nebudú udeľovať. 

V štáte Victoria platia prísne pravidlá. Nezaočkovaní ľudia nesmú ísť na športové udalosti alebo do podnikov. Navyše, všetci profesionálni športovci a personál okolo nich musia byť taktiež zaočkovaní.

"Nebudem nútiť očkovať sa divákov na štadióne aj celý personál na turnaji, zatiaľ čo hráči by zaočkovaní neboli," vravel premiér štátu Victoria Daniel Andrews.

Medzi elitnými tenistami je relatívne vysoký podiel nezaočkovaných. Sú medzi nimi napríklad dvaja najlepší hráči sveta Novak Djokovič a Daniil Medvedev. 

Podmienky štartu v Melbourne možno uvoľnia

Aká je situácia medzi slovenskými tenistami? 

Generálny sekretár Slovenského tenisového zväzu vraví, že väčšina hráčov očkovania má. 

Podľa Igora Mošku sa stalo očkovanie témou až teraz v súvislosti s Australian Open. 

„Vzhľadom na to, že veľa dobrých tenistov nie je zaočkovaných, myslím si, že dovolia hrať aj otestovaným. Ale vyzerá to tak, že celý svet speje k tomu, že všetci budú musieť byť zaočkovaní. A kto nebude, sa bude musieť prispôsobiť,“ vraví. 

Nie všetci zamestnanci a hráči, ktorí spadajú pod tenisový zväz (STZ), si nechali pichnúť vakcínu proti covidu. Zväzu to prináša starosti. 

„Spolu s juniormi máme 50 hráčov, ktorí každý týždeň cestujú po svete a vidíme, že hráči alebo ich tréneri, ktorí nie sú zaočkovaní, majú obmedzenú možnosť štartu. Niektoré krajiny majú striktné pravidlá a kto nie je zaočkovaný, musí ísť do karantény,“ vysvetľuje generálny sekretár STZ. 

Úprava programu turnajov je problém

To prináša problémy pri príprave turnajového programu. „Vzhľadom na očkovanosť ho musíme korigovať, a to nie je správne. Robí nám to problémy,“ priznáva. 

Tenisový zväz bude zrejme časom vyvíjať snahu, aby sa vakcínou proti covidu chránili všetci zamestnanci. 

„Musí to tak byť. Ak sa ide na turnaj tí, ktorí nie sú zaočkovaní majú smolu. Musíme tlačiť na zamestnancov, že budú musieť byť zaočkovaní, aby sme mohli robiť tenis optimálne,“ doplnil Moška.

Kto z tenistov nemá vakcínu, nevedel povedať. Prehľad mal skôr o tréneroch, s ktorými je v užšom kontakte.  

Vo svetovej stovke je stále približne 30 percent nezaočkovaných tenistov. Často to platí najmä o silnejších hráčoch. Postupne toto percento klesá. 

Nedávno sa nechal zaočkovať vlaňajší šampión US Open Dominic Thiem. Urobil tak práve preto, aby mohol štartovať na Australian Open. 

Slovak Open bez obmedzení

V Bratislave sa uskutoční (8.-14. novembra) Slovak Open. Organizátori nepodmieňujú štart hráčov vakcináciou.

Moška, ktorý je riaditeľom turnaja, priznal, že organizovať podujatie počas pandémie koronavírusu je náročné.

"Posledné tri týždne sme začali mať obavy, keď sa niektoré okresy začali zafarbovať do čierna. Bratislava našťastie do tejto farby nešla a športové podujatia sa tu môžu organizovať. Cieľ turnaja v súčasnosti nie je komerčný, chceme dať hráčom príležitosť hrať a získavať body. Chceme tenis udržať pri živote," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Neočkovaní tréneri a hráči nám robia problémy, vraví Moška