Tenis-Roland: Costa získal prvý grandslamový titul

TASR|9. jún 2002 o 19:54

Paríž 9. júna (TASR) - Španiel Albert Costa vyhral svoj prvý grandslamový titul v kariére, keď na medzinárodných majstrovstvách Francúzska na dvorcoch ...

Paríž 9. júna (TASR) - Španiel Albert Costa vyhral svoj prvý grandslamový titul v kariére, keď na medzinárodných majstrovstvách Francúzska na dvorcoch Rolanda Garrosa v Paríži vyhral v čisto španielskom finále nad favorizovaným Juanom Carlosom Ferrerom 6:1, 6:0, 4:6 a 6:3 za 2:30 h. Pre oboch tenistov to bolo prvé grandslamové finále, víťaz zinkasoval 780.000 eúr, zdolaný finalista polovicu z tejto sumy.

Čoskoro 27-ročný Costa si ako nasadená dvadsiatka dal najpríjemnejší darček k svojej svadbe, ktorú má naplánovanú už na piatok. Bola to už jeho deviata účasť na Roland Garros v jednej sérii, ale ešte nikdy sa na grandslame nedostal ďalej ako do štvrťfinále. Od roku 1999 dokonca nezískal titul na žiadnom turnaji okruhu ATP. Teraz využil prílišnú nervozitu a menšiu skúsenosť svojho o päť rokov mladšieho krajana, ktorý sa na parížskej antuke objavil v tomto roku iba tretíkrát v živote. Ferrero bol na turnaji nasadený ako číslo 11 a až do finále prehral na Roland Garros v kariére iba dva zápasy, oba s Brazílčanom Gustavom Kuertenom. Costa víťazstvom upravil bilanciu vzájomných duelov na 3:2 vo svoj prospech a stal sa prvým Španielom po Carlosovi Moyovi (1998) a piatym celkove s triumfom na najväčšom antukovom podujatí roka.

"Neuveriteľné! Takýto zápas som nečakal. Hral som naozaj dobre, mimoriadne sa mi dnes darilo. Necítil som tlak, pri narodení mojich dvojičiek som bol nervóznejší," povedal Costa, otec ročných dievčat Claudie a Almy. Približne 16.000 divákov v aréne Philippe Chatriera tlieskalo skúsenému tenistovi, ktorý od Kitzbühelu v auguste pred tromi rokmi nedokázal triumfovať na nasledujúcich 65 turnajoch za sebou. Podarilo sa mu to opäť až teraz v Paríži. Celkove má na svojom konte dvanásť víťazstiev na okruhu ATP, všetky na antuke. "Na každý turnaj som vždy išiel s tým, že ho chcem vyhrať. Priznám sa však, že už som si príliš neveril a v takej konkurencii ako sa tu zišla dvojnásobne nie. Ale zrazu sa to zmenilo a tušil som, že sa mi to môže podariť. Prežil som krásne dva týždne a dúfam, že som v tenise ešte nepovedal posledné slovo." Jeho krajana Ferrera trápili počas turnaja rôzne zranenia a nevyhol sa im ani vo finále: "V prvých dvoch setoch som sa cítil zle. Bolel ma členok a preto som sa ťažko dostával do tempa. Albert hral však naozaj fantasticky, predčil ma vo všetkom a zaslúžene vyhral," povedal zdolaný finalista.

Už po šiestich minútach museli finálový zápas prerušiť pre dážď za stavu 1:1 a 30:0 pre Costu. Po približne dvadsiatich minútach sa opäť začalo hrať a od tohto momentu vyhral Costa jedenásť hier v sérii! Rodák z Leridy na dvorci absolútne dominoval, pričom ťažil z extrémneho množstva nevynútených chýb svojho 22-ročného súpera. Za 24 minút po dvoch brejkoch vyhral Costa prvý set hladko 6:1. V druhom bola jeho prevaha ešte zreteľnejšia a súperovi v ňom za 25 minút dovolil uhrať v šiestich hrách iba desať(!) loptičiek. Po inkasovaní "kanára" bol Ferrero zrelý na uterák, ale v treťom sete sa spamätal a najmä spresnil hru. Namiesto nevynútených chýb začali na jeho konto pribúdať víťazné údery, ktorými získaval dôležité body. V desiatej hre za stavu 5:4 vo svoj prospech využil Ferrero druhý setbal pri podaní súpera a aspoň na chvíľu tak zdramatizoval finálový súboj. Vo štvrtom sete síce prehral svoj servis už v tretej hre, ale z 1:3 ešte dokázal vyrovnať na 3:3. Costa však definitívne zlomil odpor súpera v siedmej hre, keď Ferrero opäť stratil podanie a manko už nezmazal.

Muži - finále:

Albert Costa (20-Šp.) - Juan Carlos Ferrero (11-Šp.) 6:1, 6:0, 4:6, 6:3

mp

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov