Ako dieťa zaspával s plagátom Djokoviča. Je to zázrak, že som zdolal Novaka, vraví

Luca Nardi (vľavo) šokujúco zdolal Novaka Djokoviča na turnaji v Indian Wells 2024.
Luca Nardi (vľavo) šokujúco zdolal Novaka Djokoviča na turnaji v Indian Wells 2024. (Autor: TASR/AP)
Miroslav Kováčik|12. mar 2024 o 13:15

Luca Nardi sa postaral v Indian Wells o senzáciu.

BRATISLAVA. Je to najväčšie prekvapenie doterajšieho priebehu sezóny a len ťažko sa bude prekonávať. Novak Djokovič sa do Indian Wells vrátil po piatich rokoch, no odchádza rovnako sklamaný ako v roku 2019. 

Kým vtedy ho v treťom kole senzačne vyradil Nemec Philipp Kohlschreiber, tento raz nestačil na mladíka, ktorý ako dieťa sledoval jeho kariéru.

"Pred týmto večerom ma nikto nepoznal. Dúfam, že si diváci zápas užili, som veľmi šťastný. Je to zázrak. Som 20-ročný chalan, 100. na svete a zdolal som Novaka," povedal taliansky tenista Luca Nardi.

V kalifornskej púšti dosiahol nečakaný úspech, keď po takmer dva a pol hodinovom súboji zdolal svetovú jednotku po setoch 6:4, 3:6, 6:3.

Štatisticky nemal mať šancu

Nardi je hráčom, ktorý sa prevažne predstavuje na challengeroch. Na tejto úrovni získal päť titulov, čo sú jeho doteraz najväčšie úspechy.

Doposiaľ nepostúpil do hlavnej fázy grandslamového turnaja a dieru do sveta neurobil ani vlani na turnaji pre mladé talenty. Na podujatí Next Gen Finals vyhral jeden z troch zápasov a skončil v základnej skupine. 

Do Indian Wells cestoval s tým, že na okruhu ATP v tomto roku odohral len tri zápasy v kvalifikáciách. Neuspel na Australian Open, vo francúzskom Montpellieri a koniec koncov ani v Indian Wells.

V druhom kole kvalifikácie nestačil na Belgičana Davida Goffina. Po odhlásení viacerých hráčov sa však dostal do hlavnej súťaže ako šťastný porazený.

"Bol som až tretí lucky loser v poradí, takže ma prekvapilo, že som sa dostal do hlavného pavúka. Neviem, čo mám na to povedať. 

Keby mi po prehre s Goffinom niekto povedal, že napokon tu zdolám Djokoviča, povedal by som mu, že sa zbláznil," uviedol Nardi.

VIDEO: Zostrih zo zápasu Novak Djokovič - Luca Nardi

Na turnajoch ATP Masters 1000 dovtedy vyhral jediný zápas na antuke v Monte Carle. Odhlásenie 30. nasadeného Tomasa Etcheverryho z Argentíny však znamenalo, že bez boja postúpil do druhého kola. 

Na konte nemal ani jedno víťazstvo nad hráčom z top 50, ale "Tennis Paradise", ako sa hovorí turnaju v Indian Wells, sa pre neho stal skutočným rajom.

Djokovič: Zaslúžil si vyhrať

V druhom kole zdolal Číňana Zhizhena Zhanga (50. v rebríčku ATP, pozn.) a následne šokoval triumfom nad 24-násobným granslamovým víťazom.

"Nevedel som o ňom veľa, ale videl som ho hrať. Hrá kvalitný tenis od základnej čiary, najmä z forhendovej strany. Dobre sa pohybuje a je veľmi talentovaný. 

Do hlavnej časti sa dostal ako lucky loser, takže nemal čo stratiť. Zaslúžil si vyhrať. Viac som bol prekvapený mojím výkonom, ktorý bol veľmi zlý. Spojili sa dve okolnosti - on mal skvelý deň a ja naozaj zlý," povedal Djokovič.

Talian priznal, že víťazstvo nad Djokovičom bolo jeho snom. Nikdy si nevedel predstaviť, že by proti nemu niekedy nastúpil, nie ho ešte zdolá. 

Srb bol jeho detským vzorom, Nardi mal jeho plagát nalepený nad posteľou. "Vždy keď som išiel do postele, tak som videl Novaka," hovorí.

Od novinárov dostal aj otázku, kedy začal veriť, že môže zápas vyhrať.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Ako dieťa zaspával s plagátom Djokoviča. Je to zázrak, že som zdolal Novaka, vraví