Hrá sa v púšti, Hantuchová ho dvakrát vyhrala. Prečo Indian Wells prezývajú piaty grandslam?

Daniela Hantuchová sa teší po triumfe vo finále turnaja Indian Wells 2007.
Daniela Hantuchová sa teší po triumfe vo finále turnaja Indian Wells 2007. (Autor: REUTERS)
Václav Dobeš|8. mar 2024 o 07:30

Podujatie v Indian Wells je mimoriadne obľúbené medzi hráčmi aj fanúšikmi.

INDIAN WELLS. Po roku sa opäť vraciame do Indian Wells. Toto miesto je populárne svojou jedinečnou polohou medzi kalifornskou púšťou a horami.

Na tzv. piaty grandslam sa radi vracajú ako fanúšikovia, tak aj tenisové hviezdy. V tomto roku má tento špeciálny turnaj tiež čo ponúknuť. Do svojej rozmanitej histórie napíše ďalšiu kapitolu.

Tenisový raj v kalifornskej púšti

V marci sa, rovnako ako každý rok, vracia svetová špička na obľúbený turnaj v kalifornskom Indian Wells, ktorý leží dvesto kilometrov od slávneho Los Angeles.

Hneď po grandslamových turnajoch ide o najnavštevovanejšiu tenisovú akciu na svete, a preto sa ho prezývajú aj ako "piaty grandslam".

V minulom roku do Indian Wells zavítalo 442-tisíc divákov. Rekordnú účasť však dosiahol o niekoľko ročníkov skôr. V roku 2019 navštívilo areál počas dvoch týždňov až 475-tisíc tenisových nadšencov.

Tí však musia do tenisového raja podstúpiť náročnú cestu. Najjednoduchší variant predstavuje let do Los Angeles a následné podstúpenie trojhodinovej jazdy autom do dejiska.

Z americkej metropoly sa dá do Palm Springs dostať aj lietadlom. Podľa informácií to však v malom lietadle nie je dvakrát pohodlná cesta. Následný zážitok však stojí za to.

Turnaja sa každoročne zúčastňujú najlepší tenisti sveta, ktorí hrajú v areáli, ktorý má rozlohu 218-tisíc metrov štvorcových.

Nájdeme tam tiež druhý najväčší stály kurt na svete. Miestny centrálny dvorec predčil len Štadión Arthura Asheho, na ktorom sa hrá US Open.

Okrem fanúšikov sa na toto miesto radi vracajú aj hráči. Všetci si chvália vybavenie a organizáciu turnaja. Práve preto tenisti toto podujatie už od roku 2014 volia za najlepší turnaj kategórie Masters 1000.

Medzi víťazmi nájdeme veľké mená. Novak Djokovič, Roger Federer, Rafael Nadal, Serena Willaimsová, Maria Šarapovová a mnoho ďalších opanovali podujatie pod hrejivým Slnkom.

Hlavný kurt turnaja v Indian Wells.
Hlavný kurt turnaja v Indian Wells. (Autor: TASR/AP)

Sestry Williamsové turnaj bojkotovali

Legendárna Američanka a jej sestra Venus však turnaj v rokoch 2002 až 2014 nehrali. Sesterská dvojica mala v roku 2001 proti sebe nastúpiť v semifinále, staršia Venus však odstúpila.

V súvislosti so špekuláciami o ovplyvňovaní zápasov tak na Serenu diváci bučali po celý čas finálového zápasu.

To neprestalo ani po jej výhre a počas odovzdávania trofejí. Serena turnaj pre túto nepríjemnú skúsenosť bojkotovala do roku 2015, pričom Venus sa tu predstavila až o rok neskôr.

Zrodili sa tu tiež nové hviezdy bieleho športu. Z posledných rokov môžeme zmieniť napríklad Naomi Osakovú a Biancu Andreescuovú.

Obe na BNP Paribas Open v Indian Wells zaznamenali zisk prvého titulu na okruhu WTA a v tom istom roku dokázali vyhrať aj US Open. Svoj prvý turnaj tu v roku 2021 vyhrala aj Paula Badosová.

Slovenská a česká stopa na turnaji

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Hrá sa v púšti, Hantuchová ho dvakrát vyhrala. Prečo Indian Wells prezývajú piaty grandslam?