Šokujúci comeback. Martin Kližan hlási návrat na dvorce. Kráľ je späť, uviedol

Martin Kližan.
Martin Kližan. (Autor: TASR – Jaroslav Novák)
Miloslav Šebela|20. sep 2023 o 13:34

Chcel šéfovať tenisu aj Petržalke, no neuspel.

BRATISLAVA. Zdolal Rafaela Nadala aj Novaka Djokoviča, vyhral prestížne turnaje v Hamburgu a Rotterdame. Vo svetovom rebríčku bol 24. hráčom sveta a jeho zásluhou mal slovenský tenis po dlhých rokoch hráča vo svetovej špičke.

Mimo kurtu však Martin Kližan zaujal urážkami či výrokmi, pre ktoré sa neraz dostal do konfliktu. 

Dlhoročný líder slovenského daviscupového tímu odoral posledný súťažný zápas v lete 2021, keď neuspel v kvalifikácii Wimbledonu.

Teraz však plánuje návrat na tenisové kurty. Na sociálnych sieťach zdieľa každý deň statusy z prípravy. Začalo to v nedeľu 17. septembra, kedy napísal: Kráľ je späť. Uvidíme sa na okruhu v roku 2024.

S bývalým trénerom na Floride

Kližan sa pripravuje v slávnej akadémii IMG na Floride pod vedením svojho bývalého trénera Martina Damma, ktorý na Floride žije. Spolupracoval s ním v rokoch 2013 – 2015. 

Slovenský tenista na spoluprácu s ním vždy spomínal v dobrom. Pod jeho vedením vyhral turnaj v Mníchove. 

Kližan bol talentovaný tenista, no mal povesť búrliváka. Bol prchký, nikdy nebol veľký diplomat.

„Keď prišli úspechy, myslel si, že všetko pôjde samo. Zažil to. Je skúsenejší. Ja sa budem snažiť ho dostať na prvé miesto, lebo kým bude druhý či tretí na svete, bude sa môcť ďalej zlepšovať,“ hovoril Damm o Kližanovi pre SME v roku 2014. 

Kližan skončil s tenisom ako 31-ročný. Za jeho rozhodnutím boli zdravotné problémy, pokles v rebríčku aj vyššie náklady.

Už vtedy jeho bývalí tréneri Dominik Hrbatý a Martin Hromec odhadovali, že sa k športu vráti. Hoci skôr v inej pozícii ako tréner či kapitán daviscupového tímu. 

"Musí to v ňom dozrieť. Keď bude mať odstup, možno to bude vidieť inak. Bolo by fajn keby pri tenise zostal, má obrovské skúsenosti. Bol to výborný hráč," hovoril Hromec.

V uplynulých rokoch po ukončení kariéry sa najskôr venoval Kližan obchodovaniu s kryptomenami.  

„Napĺňa ma to. Niečo vložím, skontrolujem si to v grafe a hneď vidím výsledok. V športe nevidíte výsledok hneď. Sú to mesiace driny. Tu vložím a za 10 minút predávam s päťpercentným ziskom,“ vravel vlani v podcaste Telesná výchova.

Chcel šéfovať tenisu aj Petržalke

Vlani kandidoval na prezidenta tenisového zväzu, ktorý je jedným z najväčších športových zväzov na Slovensku.

Tvrdil, že mu ide o reformu slovenského tenisu, ktorý roky stagnuje.

"Chceme vrátiť klubový život a aby sme tu opäť mali základňu mladých tenistov a tenistiek," vysvetľoval Kližan.

Vo voľbách zvíťazil Miloslav Mečíř. Kližan však dlhodobo vedenie STZ kritizuje. S viacerými osobami v slovenskom tenise mal konflikty. Karola Kučeru počas slovnej prestrelky nazval potkanom.

Po neúspechu vo voľbách za prezidenta tenisového zväzu sa pokúšal presadiť v komunálnej politike. Kandidoval na post starostu mestskej časti Petržalka.

V kampani zaujal napríklad billboardmi: Pelle volí Kližana a Beňová volí Kližana. Peter Pellegrini ani Monika Beňová však nemali trvalý pobyt v mestskej ćasti Petržalka. Kližan argumentoval, že billbooard len všeobecne vyjadruje podporu, ktorú má od politikov. 

Vo voľbách kandidoval ako nezávislý kandidát. Získal 2657 hlasov (8,9 %). 

Kližan získal na okruhu ATP šesť singlových a štyri deblové tituly. Najcennejšie vybojoval v roku 2016 na podujatiach kategórie 500 v Rotterdame a Hamburgu. Jeho singlovým maximom vo svetovom rebríčku je 24. miesto.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Šokujúci comeback. Martin Kližan hlási návrat na dvorce. Kráľ je späť, uviedol