Najskôr operácia, potom výron. Bývalá svetová štvorka chce ešte popreháňať mladú generáciu

Japonský tenista Kei Nišikori na turnaji ATP v Atlante.
Japonský tenista Kei Nišikori na turnaji ATP v Atlante. (Autor: TASR/AP)
David Vařílek|31. júl 2023 o 00:30

Japonec sa vrátil na okruh ATP.

ATLANTA. Bývalá svetová štvorka Kei Nišikori sa po viac ako dvadsiatich mesiacoch vrátil späť na okruh ATP. Tridsaťtriročný Japonec ukazoval dobrú formu už na challengeroch a preniesol si ju aj na turnaj ATP 250 do Atlanty.

Doterajšie výsledky svojho comebacku môže hodnotiť kladne a chcel by dostať šancu zabojovať s mladou generáciou.

Finalista US Open 2014 po víťazstve na challengeri v Portoriku, ktorý bol jeho prvým turnajom po návrate, pridal ešte ďalšie osemfinále a štvrťfinále na amerických challengerových turnajoch.

Po nich sa presunul na turnaj ATP 250 v Atlante, kde si postupne poradil vo vyrovnaných dueloch s Jordanom Thompsonom (7:6, 7:6) a Junchengom Shangom (6:4, 7:6).

Nad sily zverenca trénerského dua Max Mirnyj a Michael Chang bol až vo štvrťfinále výborne servírujúci a takmer bezchybný Taylor Fritz, svetová deviatka, ktorá až na štvrtý pokus našla recept na japonského samuraja.

Súper z TOP 10 ukázal silu

Ešte než sa stretol s Fritzom, musel zvládnuť dva spomínané zápasy. Veľmi emotívny bol hlavne duel s Thompsonom, kde si pripísal prvé víťazstvo na okruhu ATP od októbrového Indian Wells 2021.

"Som šťastný, že môžem byť späť a hrať. Necítil som tlak a hral som uvoľnene. Som nadšený, že môžem hrať opäť proti týmto skvelým chlapcom," vravel na tlačovej konferencii.

S hráčom elitnej desiatky sa stretol Nišikori naposledy na US Open 2021, kde v treťom kole vypadol s Novakom Djokovičom.

Vo štvrťfinálovom zápase s Fritzom sa držal v prvom sete do stavu 4:5, keď prvýkrát stratil podanie as ním aj celý set.

Od začiatku zápasu mal zatejpované ľavé koleno, ktoré si nechal medzi setmi ošetriť. V druhom sete šiel Američan od úvodu do vedenia s brejkom a hoci mal Nišikori šancu vrátiť sa do hry, Fritz to nepripustil.

Američan to v Atlante dotiahol až do finále proti Austrálčanovi Aleksandarovi Vukicovi a po trojsetovej bitke získal titul.

Skorší návrat? Ďalšie zranenie

Sezónu 2022 vynechal Nišikori pre operáciu bedrového kĺbu, ale už na konci roka pracoval tvrdo na Floride na návrate plánovanom na začiatok roku 2023. Žiaľ, prišli komplikácie - menší výron v členku.

"Po ôsmich alebo deviatich mesiacoch rehabilitácie po operácii bedrového kĺbu som bol takmer pripravený sa vrátiť, keď som si vyvrtol členok. Ukázalo sa, že je to komplikovanejšie a oveľa horšie, ako sa zdalo na prvý pohľad. To ma vrátilo o štyri alebo päť mesiacov späť," povedal počas turnaja v Atlante Nišikori.

"Raz alebo dvakrát som skoro premýšľal o konci. Bol to šok, byť tak blízko a potom sa zraniť druhýkrát. Nebol som si istý, či sa z toho dokážem dostať. Bola to najťažšia doba," dodal.

Popreháňa ešte mladú generáciu?

Po úspešnej rehabilitácii by chcel Japonec dostať šancu stretnúť sa s novými tvárami na okruhu.

"Dúfam v jednu vec, že si v určitom okamihu budem môcť zahrať s týmito skvelými mladými hráčmi, ako sú Alcaraz, Rune a Sinner. Je to súčasťou mojej motivácie skúsiť hrať ešte zopár rokov," povedal Nišikori.

"Nemyslím si, že sme niekedy predtým videli niekoho ako je Alcaraz. Vyzerá ako Rafa, ale je rýchlejší. Výborne bráni, má neskutočný forhend a jeho bekhend nie je tiež vôbec na zahodenie," dodal na adresu víťaza Wimbledonu.

Ako to vidia tréneri?

"Je skvelé vidieť ho hrať na ATP, vyžadovalo si to veľa trpezlivosti. Možno ešte nie je vo svojej najlepšej forme, ale najdôležitejšie je teraz, že je zdravý. Jeho telo mu umožňuje hrať ťažké zápasy ako ten, ktorý odohral v prvom kole s Thompsonom,“ povedal o svojom zverenci bývalý skvelý deblista Max Mirnyj.

Autor píše pre portál tbtennis.cz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Najskôr operácia, potom výron. Bývalá svetová štvorka chce ešte popreháňať mladú generáciu