Teemu Selänne strelil v NHL 600. gól

Teemu Selänne s pukom, s ktorým strelil 600. gól.
Teemu Selänne s pukom, s ktorým strelil 600. gól. (Autor: SITA/AP)
Tomáš Prokop|22. mar 2010 o 15:59

Tridsaťdeväťročný útočník Anaheimu sa stal osemnástym hráčom, ktorý prekonal v NHL hranicu 600 gólov.

BRATISLAVA. Teemu Selänne stál prvýkrát na korčuliach v piatich rokoch, hokej hral za prvý tím v ôsmich a prvý gól v NHL strelil v dvadsiatich dvoch. Tento rok bude mať 40, ale hokej hrá stále výborne.

V zámorskej profilige sa podarilo krídelníkovi Anaheimu prekonať ďalší míľnik v kariére.

V nedeľňajšom zápase proti Coloradu strelil šesťstý gól. V presilovej hre sa k nemu dostala odrazená strela Scotta Niedermayera, ktorú pohodlne dorazil do prázdnej brány.

Teemu Selänne

175.jpg

nar: 3. júla 1970

post: pravý krídelník

tímy NHL: Winnipeg, San Jose, Colorado, Anaheim

štatistiky v NHL: 1177 zápasov, 600 gólov, 1248 bodov

úspechy: Olympiáda - striebro, dva bronzy, majstrovstvá sveta - striebro, bronz, víťaz Stanleyho pohára v roku 2007, v troch sezónach bol najlepším strelcom NHL, na OH v Turíne 2006 bol najlepším útočníkom

„Keby som túto šancu minul, bol by som smutný. Tento gól bol jeden z najľahších v mojej kariére, aj moja malá dcéra by to trafila," úsmevne skonštatoval fínsky veterán pre nhl.com.

Selänne sa stal osemnástym hokejistom, ktorý strelil v NHL šesťsto gólov. Z Európanov dosiahli na rovnakú métu len jeho krajan Jari Kurri a Jaromír Jágr.

Raketový štart

„Teemu je veľmi skromný človek a aj preto som mu ten gól veľmi prial. Posledné dni som bol nervóznejší pri každom striedaní, keď sme šli spolu na ľad," citoval denník Los Angeles Times kapitána Ducks Scotta Niedermayera.

Rodák z Helsínk sa vrútil do profiligy ako vietor. V premiérovej sezóne 1992/1993 vytvoril rekord medzi nováčikmi, keď strelil 76 gólov a stal sa oporou Winnipeg Jets (dnešný Phoenix Coyotes).

600. gól Teemu Selänneho v NHL

Jeho spoluhráčom bol v vtedy aj dnešný tréner Anaheimu Randy Carlyle. „Temmu prišiel do ligy a všetkých ohromil 76 gólmi, skrátka, on sa narodil ako strelec. Aj vo vyššom veku je stále rýchly a nestratil nič zo svojich skvelých schopností," uviedol Carlyle pre faceoff.com.

Selänne hral celkovo v zámorí za štyri kluby, ale fanúšikovia si ho spájajú najmä s Anaheimom, s ktorým vyhral v roku 2007 Stanleyho pohár.

Do kalifornského tímu prišiel prvýkrát v roku 1996 a vytvoril skvelé útočné duo s Kanaďanom Paulom Kariyom. S Kariyom si zahrali v sezóne 2003/2004 aj v drese Colorada.

Najkrajšie akcie dvojcie Selläne - Kariya

Paradoxom je, že Kanaďan strelil pred pár dňami 400. gól. Spolu so Selännem majú na konte v NHL už 1000 gólov. „Poslal som Paulovi esemesku. Som rád, že sa mu darí. Hralo sa mi s ním vždy skvele. Málokedy nájdete hráča, s ktorým sa dokonale dopĺňate," dodal Fín.

V NHL odohral osemnásť sezón a svojimi výkonmi sa zaradil k najlepším pravým krídlam v dlhodobej histórii.

Najlepší strelec olympiád

Selänne už zopakoval, že jeho kariéra sa blíži ku koncu, ale možno sa nechá prehovoriť na predĺženie kontraktu. V tejto sezóne si splnil ďalší sen, keď sa stretol v jednom tíme s kamarátom a kolegom z reprezentácie Saku Koivuom.

Veľké výsledky dosiahol skúsený útočník aj v reprezentácii. Z olympijských hier má doma striebro a dva bronzy.

Druhý získal vo Vancouvri v zápase so slovenským tímom. V Kanade dosiahol aj individuálny úspech, keď sa stal najlepším strelcom olympiád.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Teemu Selänne strelil v NHL 600. gól