Na Cypre nehral, za klub skóroval. Prečo sa Bénes nevrátil na Rusov?

László Bénes v reprezentácii do 21 rokov skóroval trikrát.
László Bénes v reprezentácii do 21 rokov skóroval trikrát. (Zdroj: TASR, Autor: Lukáš Grinaj)
Titanilla Bőd|29. mar 2021 o 18:25

Slovenský reprezentant v piatok hral prípravný zápas za Augsburg.

Od pondelka už Slovensko nefiguruje na zozname najnebezpečnejších krajín v Nemecku a futbaloví reprezentanti z Bundesligy sa mohli pripojiť k slovenskému národnému tímu pred zápasom s Ruskom.

Z pôvodne nominovanej trojice však prišli len dvaja - Ondrej Duda a Peter Pekarík. Stredopoliar FC Augsburg László Bénes nebude súčasťou výberu trénera Štefana Tarkoviča.

Je unavený a nepríde

„Ja som ho oslovil, aby prišiel, Marek Mintál s ním rozprával, ale vyjadril sa, že sa cíti unavený a nepríde,“ uviedol reprezentačný tréner na tlačovej konferencii.

„Môj postoj je taký, že budem pracovať s hráčmi, ktorých budem mať k dispozícii proti Rusku,“ dodal Tarkovič.

Z formulácie Štefana Tarkoviča nebolo jasné, aká konverzácia sa presne odohrala medzi hráčom a asistentom reprezentačného trénera Marekom Mintálom a ako to môže ovplyvniť Bénesovo ďalšie pôsobenie v reprezentačnom družstve.

László Bénes na otázky Sportnetu nereagoval.

Pravidelne nastupuje v Bundeslige

Bénes je kmeňovým hráčom Borussie Mönchengladbach, od februára je na hosťovaní v FC Augsburg. Odvtedy nastúpil vo všetkých doterajších siedmich ligových zápasoch v základnej zostave, hráva zvyčajne 60-70 minút. Proti Herthe Berlín aj skóroval, bol to jeho druhý gól v Bundeslige.

Bénes je kreatívny stredopoliar, zaujal už v mladom veku. Denník Gazzetta dello Sport ho v roku 2016 zaradil do rebríčka 50 najtalentovanejších hráčov Európy.

V Augsburgu odohral dva zápasy ako ľavé krídlo, kde naposledy hral ako dorastenec. Potom sa však vrátil na svoj post „desiatky“.

„Súvisí to s tým, akým systémom hráme. Ak hráme na troch stopérov, tak sú vpredu traja útočníci, a keď hráme so štvorčlennou obrannou líniou, tak je jeden útočník na hrote a ja som „desiatka“. V tomto systéme sa nám darí viac,“ vysvetľoval 23-ročný hráč pred niekoľkými týždňami v rozhovore pre Sportnet.

Zdravý a top fit

Pri absencii Mareka Hamšíka mnohí fanúšikovia i odborníci očakávali, že Bénes dostane príležitosť v úvode kvalifikácie na majstrovstvá sveta na Cypre.

„Predpokladal som presne túto zostavu, až na jedného hráča: v základe som očakával Lászlóa Bénesa namiesto Alberta Rusnáka,“ povedal pre Sportnet známy tréner a spolukomentátor Ladislav Borbély.

„Bénesa sledujem v Bundeslige, a treba povedať, že ho dosť často striedajú. Ale v každom prípade by hráč, ktorý odohral šesť-sedem stretnutí v Bundeslige, mal byť lepšie zápasovo disponovaný, ako hráč, ktorý pol roka nenastúpil,“ dodal.

Po stretnutí Bénes zavesil na sociálnu sieť fotografiu svojho reprezentačného dresu. „Dostal som veľa správ po kvalifikačnom zápase, či som pre zranenie nehral. Som zdravý a top fit,“ napísal.

(Zdroj: Instagram)

Skóroval v prípravnom zápase

Hráči z Bundesligy z Cypru odleteli priamo do Nemecka. Slovensko bolo totiž v tom čase ešte na zozname červených krajín a po návrate by futbalistom hrozila dvojtýždňová „tvrdá“ karanténa.

Bénes v piatok nastúpil na prípravný zápas proti druholigovému Heidenheimu. Augsburg zvíťazil 3:1, hoci vedenia sa ujali hostia. V 31. minúte vyrovnal práve László Bénes. Slovenský reprezentant bol na ihrisku do 73. minúty.

Dve asistencie v reprezentácii

Bénes má na konte zatiaľ tri štarty za reprezentačné áčko. Debutoval v júni 2017 v kvalifikačnom stretnutí v Litve, nastúpil v 89. minúte.

O dva roky neskôr ho tréner Pavel Hapal poslal na ihrisko v prípravnom stretnutí v Trnave s Jordánskom v 61. minúte za stavu 2:1. Slováci napokon zápas vyhrali 5:1 a na posledný gól prihral Mihálikovi práve Bénes.

Asistenciu zaznamenal aj v domácom prípravnom zápase proti Paraguaju v Bratislave, ktorý sa skončil výsledkom 1:1. Bénes prišiel na ihrisko v 46. minúte a prihral na gól Róbertovi Boženíkovi.

V reprezentačnom áčku má Bénes na konte tri štarty.
V reprezentačnom áčku má Bénes na konte tri štarty. (Zdroj: TASR, Autor: Lukáš Grinaj)

Konflikty mal Hapal i Kozák

V minulosti sa už niekoľkokrát stalo, že hráč odmietol reprezentáciu. Pamätný je odchod Vladimíra Wiessa mladšieho zo striedačky počas zápasu Ligy národov v novembri 2018 v Prahe, keď po poslednom striedaní Pavla Hapala bolo jasné, že sa na ihrisko nedostane.

Po stretnutí sa rozlúčil so spoluhráčmi a vyhlásil že za Hapala v reprezentácii skončil.

Štefan Tarkovič ho však znovu povolal, účasť na aktuálnom zraze mu znemožnilo zranenie.

Ešte skôr, v marci 2016 odmietol reprezentačnú pozvánku Filip Hološko, ktorý vtedy hrával v Austrálii za FC Sydney. Jeho klub bojoval o postup do play-off a rozhodol sa mu pomôcť.

Tréner Ján Kozák vtedy vyhlásil, že hráč v jeho očiach skončil. Hološko sa už viac v reprezentácii neobjavil.

Kozák mal po Euro 2016 konflikt s Miroslavom Stochom. Odôvodnil to tým, že po šampionáte nastala jedna situácia a už si s ním nevie predstaviť situáciu. Išlo o konflikt v lietadle počas návratu z Francúzska.

Stocha však neskôr Pavel Hapal znovu povolal do národného mužstva. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Na Cypre nehral, za klub skóroval. Prečo sa Bénes nevrátil na Rusov?