Tarkovič: Do jarnej časti ligy nepôjdu Košice ako outsider

Štefan Tarkovič. Budeme ho takto vídavať aj na jar?
Štefan Tarkovič. Budeme ho takto vídavať aj na jar? (Autor: Veronika Janušková)
Sportnet|1. dec 2010 o 00:00

Podarilo sa mu niečo podobné, ako Goranovi Milojevičovi v minulej sezóne. Aj keď mal na to užší časový priestor a ligová existencia jeho mužstva ešte nebola bezprostredne ohrozená.

Štefan Tarkovič po svojom príchode strhol z neho alibistickú nálepku mladého tímu, ktorý potrebuje čas na to, aby sa zohral a nastavil latku jeho reálnych schopností oveľa vyššie, ako si trúfal jeho predchodca Žarko Djurovič.

KOŠICE. Trénerskej taktovky sa Štefan Tarkovič chopil osem kôl pred koncom jesene a s mužstvom MFK sa z chvosta ligového pelotónu prepracoval na 10. priečku tabuľky. Aj keď na začiatku svojej misie prišiel o deväť dôležitých bodov...

Pri nástupe do funkcie trénera MFK ste vraveli, že je to pre vás veľká výzva. Neroztriasli sa vám trochu, po tých úvodných troch prehrách, kolená?

"Samozrejme, po svojom príchode k mužstvu som mal trochu iné očakávania. No ako človek i tréner som realista, takže pred tým trojzápasom so Žilinou, Slovanom a Banskou Bystricou som veľké oči nemal, lebo som vedel, že sú to mužstvá, ktorých kádre i herné poňatie sú veľmi kvalitné. Aj keď napríklad Slovan bol vtedy v kríze, a pred zápasom s nami tiež menil trénera. Priznávam, v kútiku duše som veril, že jeden z tých zápasov by sme mohli zvládnuť. I keď sa nám to napokon nepodarilo, naša hra proti týmto súperom nebola zlá. Nezvládli sme však niektoré kritické situácie, a tým sme prišli o body. Celkový výstup z týchto stretnutí sme však mohli hodnotiť pozitívne, naznačili sme vzostup výkonnosti."

Čo ste museli zmeniť vo svojom mančafte, aby sa vám to podarilo?

"Od začiatku som tvrdil, že máme káder na to, aby sa pohyboval na iných priečkach ligovej tabuľky, než bola tá, na akej sa dovtedy mužstvo nachádzalo. A chlapci naozaj dokázali, že vedia hrať futbal, že mužstvo má svoju hernú kvalitu. Prirodzene, veľa vecí sme museli zmeniť. Počnúc realizačným tímom, a čiastočne aj v hráčskom kádri. Dôležitá bola aj zmena mentálnej, psychickej prípravy mužstva na zápasy."

Kľúčom k úspechu bol určite aj návrat Marka Milinkoviča z béčka do corgoňligového kádra. So svojou kreativitou a úžasnými streleckými schopnosťami v druhej polovici jesennej časti na slovenských trávnikoch doslova hviezdil.

"Treba povedať, že Marko bol späť v áčku už pred mojím príchodom. Ten humbuk, ktorý bol okolo neho v lete, keď sa stále hovorilo o jeho odchode, mu vôbec neprospel. Určite je to však nadštandardný hráč v Corgoň lige, o čom presviedčal aj v posledných zápasoch. V druhej polovici jesene zaznamenal veľký výkonnostný skok. Pre nás je podstatné, keď svoje futbalové prednosti dokáže využiť v prospech družstva."

Keď sme už pri ňom, ktorého hráča z vášho tímu hodnotíte najpozitívnejšie, a naopak, kto má najväčšie rezervy?

"Z jednotlivcov by som radšej nikoho nevyzdvihoval, lebo mužstvo fungovalo ako celok. Nemôžem povedať, že by v ňom niekto vynikal extrémnou výkonnosťou, a sú v ňom aj hráči, ktorí nenapĺňajú naše očakávania. Mužstvo určite ešte nehralo na hranici svojich možností, pretože vo viacerých zápasoch sme mali hluché fázy, ba niekedy i celé polčasy, naša hra často nebola optimálna, máme ešte rezervy. Som rád, že v tíme sa uplatňujú mladí hráči, ako napríklad Čonka s Karašom, ale aj starší, ktorí svojou výkonnosťou nepôjdu pod určitú hranicu. Ale futbal je už taký, raz zahrajú jedni, potom zas iní hráči, preto by som z jednotlivcov nechcel nikoho vyzdvihovať ani haniť."

Z ktorého z tých ôsmich zápasov ste mali najlepší pocit?

"Najviac si cením výkon mužstva proti Senici, lebo to bol zápas, v ktorom oba celky chceli vyhrať. Bol som veľmi prekvapený hrou Senice, a potešilo ma, že to naše mužstvo zvládlo. Spokojný som bol aj s výkonom proti Trnave, aj keď sa nám tam núkali aj tri body."

Bude sa mužstvo MFK Košice po výkonnostnom vzkriesení na jar pohybovať v bezpečných vodách Corgoň ligy, alebo to bude, tak ako vlani, iba boj o záchranu?

"Ťažko hovoriť o nejakých konkrétnejších priečkach tabuľky, na ktorých by sme sa chceli pohybovať. Súťaž je vyrovnanejšia, a v MFK je momentálne taký káder, ktorý si môže trúfať na ktoréhokoľvek súpera. Určite nebudeme nastupovať do jarnej časti ligy v úlohe nejakého outsidera. Prirodzene, závisí to aj od toho, či sa nám ten káder podarí optimálne nastaviť aj na jarnú časť sezóny."

Povedzme, že z neho odíde Marko Milinkovič, okolo ktorého sťahujú sieť viacerí európski manažéri, ale že v ňom udržíte kanoniera Nováka, ktorý sa po vážnom zranení bude musieť dať dokopy, aby oňho bol v zahraničí záujem.

"Jano Novák nehral celú jeseň, a s ním by bol aj obraz nášho mužstva úplne iný, Marko zas napĺňal všetky predpoklady byť jedným z najlepších hráčov Corgoň ligy, ale vedenie klubu už dlhšie deklaruje, že v prípade záujmu zo zahraničia, môžeme uvažovať o ich transfere, rokovať s potenciálnymi záujemcami o prestupovej čiastke. Poviem to však trošku alibisticky, otázka kádra je skôr pre trénera, ktorý 5. januára začne s mužstvom prípravu. Prirodzene, to, ako bude vyzerať káder na jarnú časť ligy, závisí najmä od finančnej situácie v klube."

Koľko percent dávate tomu, že tým trénerom, ktorý začne prípravu, budete vy? Určite vás to remeslo chytilo, keď sa vám začalo na lavičke MFK dariť...

"Mňa to chytilo už vtedy, keď som začal robiť trénerský kurz, a stále sa cítim skôr trénerom ako manažérom, aj keď manažérska funkcia mi pomáha vo viacerých veciach, najmä pri získavaní nových kontaktov. Nebudem tajiť, že trénerská robota ma láka, takú ponuku by som nikdy v živote neodmietol, takže by bolo nelogické, keby som povedal, že by som nechcel na lavičke MFK pokračovať aj na jar. Ale na to si musíme sadnúť s vedením klubu, závisí to od viacerých aspektov, či tam zostanem, alebo nie. O nejakých percentách sa momentálne nedá hovoriť."

FAKTY

MFK pod Djurovičom

Slovan - MFK 2:0

MFK - Banská Bystrica 1:1

Nitra - MFK 1:1

MFK - Ružomberok 0:1

Senica - MFK 1:0

MFK - Trnava 0:2

Prešov - MFK 1:1

MFK - Dubnica 1:0

Dunajská Streda - MFK 1:0

Zlaté Moravce - MFK 4:1

10 zápasov

1 víťazstvo

3 remízy

6 prehier

skóre 5:14

6 bodov

MFK pod Tarkovičom

MFK - Žilina 0:4

MFK - Slovan 1:2

Banská Bystrica - MFK 4:1

MFK - Nitra 3:0

Ružomberok - MFK 2:2

MFK - Senica 2:1

Trnava - MFK 0:0

MFK - Prešov 4:0

8 zápasov

3 víťazstvá

2 remízy

3 prehry

skóre 13:13

11 bodov

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Tarkovič: Do jarnej časti ligy nepôjdu Košice ako outsider