Litovčan s rodáčkou z Michiganu potešili celú krajinu. Ona však stále nemá občianstvo

Allison Reedová and Saulius Ambrulevičius vo voľnej jazde na ME v Kaunase.
Allison Reedová and Saulius Ambrulevičius vo voľnej jazde na ME v Kaunase. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|14. jan 2024 o 14:35

Allison Reedová a Saulius Ambrulevičius získali bronz.

KAUNAS. Atmosféra bola elektrizujúca. Pätnásťtisíc ľudí tlieskalo do rytmu, tribúny splývali do jednej obrovskej žlto-zelenej-červenej vlajky.

V Deň ochrancov slobody Litvy oslavovala do posledného miesta zaplnená Žalgiris Arana v Kaunase bronzovú medailu domáceho tanečného páru.

Litva získala zásluhou Allison Reedovej a Sauliusa Ambrulevičiusa prvú medailu na majstrovstvách Európy v krasokorčuľovaní od roku 2006.

Tri milióny

Stáva sa, že sa z niektorých piesní stane akási neoficiálna športová hymna krajiny. Stačí si pomyslieť na Nech bože dá, skladbu, ktorá znela naprieč Slovenskom počas zlatých majstrovstiev sveta v hokeji v roku 2002 a až do dnešného dňa zahreje pri srdci nielen hokejových fanúšikov.

Pre Litvu je takou skladbou pieseň Trys Milijonai. Do povedomia sa dostala počas olympiády v Sydney pred 24 rokmi a odvtedy je neodmysliteľnou súčasťou každého športového úspechu tejto baltickej krajiny.

Púšťajú ho olympionikom, basketbalistom a teraz už aj krasokorčuliarom. Chytľavé tóny vyvolajú zimomriavky aj v tých, ktorí nerozumejú slovám. Pre domácich je to samozrejme ešte silnejší zážitok.

„O medailu si nerob starosti, ale o svoju česť sa oplatí bojovať až do konca. Skúsme to opäť, hoci sú nás na svete len tri milióny,“ spievali fanúšikovia vo vytržení po odovzdávaní posledných medailí na tohtoročných ME v krasokorčuľovaní a prešťastný Saulius Ambrulevičius triumfálne dvíhal päste.

VIDEO: Atmosféra po odovzdávaní medailí v Žalgiris Arene v Kaunase

Presvedčivý náskok

Vyvrcholenie šampionátu pripadlo na 13. januára, keď si Litva pripomína udalosti z roku 1991, keď pri pokuse o zvrhnutie nezákonne zvolenej moci, ktorá vyhlásila nezávislosť krajiny, zaútočili sovietske ozbrojené sily pri televíznej veži a pri budove Litovského rozhlasu a televízie vo Vilniuse. Počas útoku zahynulo 14 ľudí a stovky ďalších utrpeli zranenia.

„Bolo špeciálne súťažiť práve v tento deň. Litva bojovala za svoju slobodu a my sme bojovali za svoju krajinu. Chceli sme všetkým dopriať oslavy a užili sme si každý jeden moment,“ povedal Ambrulevičius, 31-ročný rodák z Kaunasu.

Pred rokom skončil litovský pár na majstrovstvách Európy na štvrtom mieste, na majstrovstvách sveta boli siedmi.

Na domácom šampionáte boli na medailovej priečke už po rytmickom tanci, s vyše dvojbodovým náskokom pred francúzskou dvojicou. Vo voľnej jazde svoj náskok ešte zvýšili, v celkovom hodnotení mali o päť bodov viac ako štvrtí Francúzi.

Tohtoročný európsky šampionát mal byť pôvodne v Budapešti. Keď sa Maďari pre nedostatok financií vzdali organizácie, prihlásili sa tri mestá: Varšava, Kaunas a Sofia.

„Dúfali sme, že by to mohlo vyjsť. Keď oznámili, že usporiadateľom bude Kaunas, boli sme takmer takí šťastní, ako teraz po úspešnom rytmickom tanci,“ povedal po prvej časti pretekov Saulius Ambrulevičius.

Debut v Bratislave

S Allison Reedovou sa dal dokopy na jar roku 2017. Rodáčka z Michiganu predtým reprezentovala s inými partnermi Gruzínsko i Izrael, v gruzínskych farbách sa dokonca predstavila aj na olympiáde vo Vancouvri.

Jej starší súrodenci Cathy a Chris zase reprezentovali Japonsko v tancoch na ľade na dvoch olympijských hrách.

Allison dlho hľadala partnera, s ktorým by jej to naozaj klaplo.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Krasokorčuľovanie»Litovčan s rodáčkou z Michiganu potešili celú krajinu. Ona však stále nemá občianstvo