V skupine ich takmer vyradili Česi, Švédi majú po 20 rokoch zlato

Hádzanári Švédska triumfovali na majstrovstvách Európy 2022.
Hádzanári Švédska triumfovali na majstrovstvách Európy 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|30. jan 2022 o 19:58

O osude finále rozhodol až sedemmetrový hod.

ME v hádzanej 2022 - finále

Švédsko - Španielsko 27:26 (12:13)

Góly: Ekberg 5, Bergendahl 5, Wanne 4, Gottfridsson 3, Carlsbogard 2, Claar 2, Darj, Chrints, Palicka, D. Pettersson - Figueras 6, Gómez 6, Tarrafeta 5, Fernandez 4, Guardiola 2, Casado, Maqueda, Canellas.

Rozhodovali: Schulze, Tönnies (obaja Nem.), vylúčení: 3:4, 7 m hody: 7/4 - 4/4, ŽK: 2:0

BUDAPEŠŤ. Hádzanári Švédska sa stali víťazmi majstrovstiev Európy, ktoré v roku 2022 spolu s Maďarskom hostilo aj Slovensko. Vo finálovom dueli zdolali v Budapešti hráčov Španielska 27:26 a zastavili ich na ceste za zlatým hetrikom.

O švédskom víťazstve rozhodol sedemmetrový hod, ktorý po vypršaní riadneho hracieho času premenil skúsený krídelník Niclas Ekberg.

Pre Švédov je to piaty európsky titul v histórii, prvý od roku 2002. Odvtedy Švédi nedokázali triumfovať na žiadnom vrcholnom podujatí (OH, MS či ME).

Švédi pritom mali namále už v základnej skupine. V poslednom zápase s Českom potrebovali bodovať a aj vďaka pokazenému záverečnému útoku českého tímu napokon dosiahli potrebnú remízu 27:27.

Ocenenie pre najužitočnejšieho hráča si odniesla stredná spojka Švédska a líder mužstva Jim Gottfridsson. Pre severanov je to šiesta medaila z ME v histórii, okrem piatich zlatých majú aj jednu striebornú.

Priebeh zápasu Švédsko - Španielsko

I. polčas:

Prvý polčas bol veľmi vyrovnaný, skóre sa prelievalo z jednej strany na druhú a napokon ho vyhrali Španieli. Severania sa v úvode viackrát dostali do tesných náskokov, ale Španieli vždy dotiahli a Figueras v 15. minúte vyrovnal na 6:6.

Aj v ďalšom priebehu prvého polčasu to boli Švédi, kto sa dostal do vedenia, štyrikrát aj o dva góly, ale od stavu 11:9 zabrali Španieli.

Strelili tri góly po sebe a Figueras ich prvýkrát v zápase poslal do vedenia - 12:11. Na vyrovnávajúci gól Claara stihol ešte do prestávky odpovedať najlepší pravý krídelník turnaja Gómez, a tak išli Španieli do kabín s tesným náskokom.

II. polčas:

Španieli v úvode druhého dejstva zvýšili náskok na dva góly. Švédi doťahovali a trikrát po sebe vyrovnali (17:17, 18:18, 19:19).

Španielom následne nevyšli dve ofenzívne akcie a do vedenia išli Švédi. Pettersson upravil na 20:19 a jeho tím následne päťkrát gólovo odpovedal na vyrovnávajúce góly Španielov. Tí dotiahli aj dve dvojgólové manká (25:23, 26:24).

Dramatický zápas mal napokon rozuzlenie ešte pred už očakávaným predĺžením. Po faule na Lagergrena mali Švédi už po uplynutí riadneho hracieho času sedemmetrový hod a Niclas Ekberg z neho rozhodol o titule Švédov.

All Star tím ME v hádzanej 2022:

  • brankár: Viktor Hallgrimsson (Island)
  • ľavé krídlo: Miloš Vujovič (Čierna Hora)
  • ľavá spojka: Mikkel Hansen (Dánsko)
  • stredná spojka: Luc Steins (Holandsko)
  • pravá spojka: Mathias Gidsel (Dánsko)
  • pravé krídlo: Aleix Gómez (Španielsko)
  • pivot: Johannes Golla (Nemecko)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Hádzaná»V skupine ich takmer vyradili Česi, Švédi majú po 20 rokoch zlato