Svatoš: V Nashville som objavil skvelé prostredie

Marek Svatoš v drese Nashvillu (vpravo).
Marek Svatoš v drese Nashvillu (vpravo). (Autor: SITA/AP)
Sportnet|22. jan 2011 o 14:00

Slovenský útočník Marek Svatoš sa vrátil po nevydarenom angažmáne v Omsku do NHL, kde si ho vybral Nashville. V tíme Predators sa zatiaľ cíti veľmi dobre, aj keď vynechal posledné zápasy kvôli zraneniu kolena.

DENVER. "Mojou túžbou bolo vždy hrať v NHL", hovorí Marek Svatoš. Sedí v kabíne tímu Nashville Predators a zvlieka si spotený dres. "Moje pôsobenie v KHL bolo iba núdzovým riešením po tom, čo som sa nedohodol so žiadnym tímom počas leta."

Dvadsaťosemročný Svatoš začal tohoročnú sezónu drese Omska, kde však pre zranenia odohral iba 19 zápasov, v ktorých zaznamenal tri góly a päť prihrávok. V tíme sa veľmi nepresadil, čoho výsledkom bolo, že ofenzívne ladený krídelník hral len v treťom útoku sibírskeho klubu.

Prioritou NHL

"Nemôžem sa na Omsk sťažovať, príkladne sa o nás starali", vysvetľoval odchovanec košického hokeja. „Predsa len to bolo iné prostredie. Prvoradý ostal pre mňa návrat do zámoria. Mám tu syna i manželku.“

Pred koncom roka si ale zranil slabiny počas tréningu reprezentácie v príprave na Švajčiarsky pohár. Vedenie Omsku sa preto rozhodlo s nim ukončiť kontrakt.

Túžba vrátiť sa za oceán a snahy Svatošovho agenta Richa Evansa nadobudli reálnu formu koncom decembra, keď prejavilo záujem o Slováka St. Louis.

Po dlhých hodinách strávených telefonátmi medzi USA a Ruskom, generálny manažér Blues John Davidson predložil Evansovi zaujímavú ponuku, ktorá napokon vyústila k podpisu zmluvy.

Po Vianociach strávených s rodinou sa pravý krídelník začal pripravovať so St. Louis. Hrať však podľa pravidiel nemohol, lebo klub ho musel umiestniť na 24 hodín na tzv. waiver listinu, odkiaľ si ho vyžiadalo vedenie Nashvillu Predators.

((video))

Ostal zaskočený

Šokovaný Davidson spolu so Svatošom ostali z tohto kroku zaskočení. „Počas leta bolo ponúk málo a teraz si ma vybrali hneď dva tímy. Bol som z toho dosť prekvapený. Ale mojim cieľom bol návrat do NHL, preto som rád za každú príležitosť,“ vysvetľoval.

Svatoš sa tak dostal do tímu, ktorý sa o hráčov príkladne stará a uprednostňuje tímového ducha a mladé talenty pred drahými hviezdami. Predators svoj záujem o nášho reprezentanta prezentovali aj tým, že ho na letisku po príchode čakal samotný tréner tímu Barry Trotz.

"Tréner ma veľmi srdečne privítal. Mojej manželke poslal krásnu kyticu v mene tímu. Vedenie tímu uprednostňuje rodinné prostredie a snaží sa, aby sme sa všetci cítili ako doma. Objavil som tu skvelé prostredie."

Za Nashville odohral Svatoš zatiaľ sedem zápasov, strelil jeden gól a pridal dve asistencie. V piatom dueli proti San Jose si však narazil o mantinel koleno.

"Koleno som si nešťastne narazil a po dvoch zápasoch mi začalo opuchať. Je to smola, lebo nemôžem preniesť plnú váhu na nohu a robí mi to problém pri hraní. V posledných dňoch som už ale začal s tréningom a dúfam, že začnem čoskoro hrať.“

Vo štvrtok večer hrali Predators na ľade Colorada, v ktorého drese Svatoš odohral šesť sezón.

"Je to smola, že som nemohol nastúpiť, lebo som sa na zápas proti Avalanche tesil. Nechceli sme kvôli jednému zápasu riskovať. S Coloradom sa ešte stretneme, dúfam, že vtedy nastúpim. Momentálne je pre mňa prvoradé dať sa dokopy. Pred sebou mám stále polovicu sezóny,“ dodal na záver Svatoš, ktorý už možno nastúpi v drese Nashvillu v nedeľu proti Edmontonu.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Svatoš: V Nashville som objavil skvelé prostredie