Sunderland povedie kontroverzný Di Canio

Paola Di Cania vyšetrovali v roku 2005 za pozdrav pripomínajúci nacistické gesto. Obhajoval sa, že pozdrav patril antickému Rímu.
Paola Di Cania vyšetrovali v roku 2005 za pozdrav pripomínajúci nacistické gesto. Obhajoval sa, že pozdrav patril antickému Rímu. (Autor: TASR/AP)
SITA|1. apr 2013 o 10:03

Na protest proti vymenovaniu Di Cania odstúpil z funkcie viceprezidenta bývalý minister zahraničných vecí Veľkej Británie David Miliband.

LONDÝN. Kontroverzný Talian Paolo Di Canio sa stal novým trénerom futbalistov anglického Sunderlandu. Nahradil Martina O´Neilla, ktorého prepustili po sobotňajšej prehre 0:1 s Manchestrom United.

Tím amerického majiteľa Ellisa Shorta je po víkende len bod na čiarou zostupu. Štyridsaťštyriročný Di Canio viedol do februára treťoligový Swindon Town.

Zmluva na 2,5 roka

Temperamentný bývalý hráč Celticu Glasgow, Sheffield Wednesday, West Ham United či Charltonu Athletic sa v nedeľu večer stretol s vedením Sunderlandu a dohodol na spolupráci.

"Sunderland AFC potvrdzuje, že sa dohodol na spolupráci s Paolom Di Caniom a na zmluve na 2,5 roka," píše sa v klubovom stanovisku.

Rozhodnutie prepustiť 61-ročného O´Neilla v nedeľu kritizovali tréneri Liverpoolu a Aston Villy Brendan Rodgers a Paul Lambert.

"Bolo to pre mňa prekvapenie. Ak prepustia niekoho ako Martin O´Neill, potom je to na zamyslenie. Sunderland síce prežíva náročné obdobie, ale stále je to prvotriedny tréner," povedal Rodgers. "Ostal som v šoku, keď som sa dozvedel o kroku vedenia Sunderlandu. Myslím si, že každého to prekvapilo. Nebola to pre mňa príjemná správa," tvrdil Lambert.

Obavy z kontroverzií

Na protest proti vymenovaniu Di Cania odstúpil z funkcie viceprezidenta bývalý minister zahraničných vecí Veľkej Británie David Miliband. Nepáči sa mu obdiv trénera k bývalému talianskemu diktátorovi Benitovi Mussolinimu.

"Želám Sunderlandu v budúcnosti všetko dobré. Vzhľadom na politické názory nového trénera si myslím, že musím odstúpiť," povedal Miliband.

V roku 2005 sa Di Canio prezentoval výrokom, že "je fašistom, nie rasistom". Riaditeľ občianskeho združenia Futbal proti rasizmu v Európe (FARE) Piara Powar sa obáva, že prítomnosť Di Cania na lavičke Sunderlandu môže mať nebezpečnú odozvu, ak okamžite nepríde k odsúdeniu jeho politických názorov.

"Bolo by od nás pokrytecké, keby sme vo svetle fašistického správania fanúšikov Lazia Rím nepoukázali na Di Caniovu krajne pravicovú orientáciu," povedal Powar.

Di Canio bude mať za úlohu zachrániť momentálne šestnásty Sunderland v najvyššej súťaži. "Čierne mačky" sa už osem zápasov v rade nedočkali víťazstva a od pásma zostupu ich delí jediný bod.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Anglicko»Sunderland povedie kontroverzný Di Canio