Stretnú sa dvaja najúspešnejší, Nemecko a Taliansko

Peter Fukatsch|27. jún 2012 o 23:58

Dovedna majú sedem svetových a štyri európske tituly. Vo Varšave nastúpia najúspešnejšie futbalové tímy kontinentu. Andrea Pirlo neskrýva rešpekt pred Nemcami.

Dovedna majú sedem svetových a štyri európske tituly. Vo Varšave nastúpia najúspešnejšie futbalové tímy kontinentu. Taliansky stredopoliar Andrea Pirlo neskrýva rešpekt pred Nemcami. Súčasne však hovorí, že ho bude mať aj súper.

BRATISLAVA. Stretnutie Nemecko – Taliansko je európsky šláger číslo 1.

Iba Brazília je s piatimi titulmi majstrov sveta bohatšia na prvenstvá. Na päty jej v historických tabuľkách šliapu štvornásobní svetoví šampióni z Talianska i trojnásobní z Nemecka.

info
Semifinále:
  • Nemecko - Taliansko vo Varšave (na Jednotke), rozhoduje Lannoy (Fr.).
  • Vzájomná bilancia: Taliansko vyhralo 14­krát, Nemci 7.
  • Hodnota kádrov: Nemecko 470 mil. eur, Taliansko 314.
  • Zápas sa začína o 20.45 h.

Na našom kontinente sú na tom lepšie Nemci s tromi víťaznými pohármi, Taliansko má len jeden. Aj to z roku 1968. Vyhralo však MS 2006 práve v Nemecku. To čaká na veľký úspech od roku 1996. Vtedy zvíťazilo na ME v Anglicku.

Vždy cez Nemcov

Taliani sa po vojne dostali k veľkým triumfom na MS vždy cez Nemcov. V roku 1970 ich po semifinálovom predĺžení zdolali 4:3 (vo finále podľahli Brazílii 1:4), v roku 1982 vo finále vyhrali ľahko 3:1.

Pred šiestimi rokmi opäť v semifinále zvíťazili 2:0, stali sa potom majstrami sveta.

Ani posledný prípad nie je podstatný pre súčasný duel. Za Nemcov vtedy hrali Lahm, Podolski, striedali Klose a Schweinsteiger, za Talianov Buffon, Pirlo, na lavičke sedeli De Rossi a Barzagli.

Pravdu má tréner nemeckých brankárov Andreas Köpke: „Štatistiky neriešime, môžeme začať písať celkom novú históriu.“

Pirlo si čiastočne myslí niečo iné: „Nemci z nás majú strach, pretože vedia, že im môžeme prekaziť plány takisto ako v roku 2006.“ V denníku La Gazzetta dello Sport sa však aj on priznal k rešpektu pred veľkým súperom.

Prebudovali tímy

Obe krajiny prebudovali mužstvá. Nemci na prvý pohľad skôr i lepšie. Stále je to pevne organizovaný štýl, ale s kreatívnymi zmenami tempa i spôsobu. Čo­to pochytili trebárs aj od Španielov.

Taliansky prerod sa za dva roky udial akoby v úkryte. Z mužstva, ktoré v skupine MS 2010 prehralo so Slovenskom, budú zrejme hrať Chiellini, De Rossi, Montolivo. Pirlo v Johannesburgu nastúpil až v druhom polčase, Buffon bol zranený. Hral Di Natale, ktorý však teraz figuruje len ako náhradník.

Zo sivej squadry, stále skôr defenzívnej, sa zrazu na EURO objavil ofenzívny tím. Postup Talianov na EURO bez prehry (8 víťazstiev, 2 remízy) zanikol v nevýrazných výkonoch pred EURO.

Miernym favoritom je Nemecko. Azda v pomere 51:49. Tím Joachima Löwa oberalo o veľké triumfy na posledných šampionátoch Španielsko. A práve súboj týchto tímov očakáva vo finále Európa.

Talianska tlač považuje za úspech už postup svojich futbalistov do štvrťfinále prebiehajúceho šampionátu.

Svetoznámy komentátor Massimo de Luca v milánskom večerníku Corriere della Serra po vyradení Anglicka napísal: „Teraz máme pred sebou Nemcov, jediných veľkých dravcov na turnaji. Nemohlo to byť pre nás horšie. Ale fakt, že tentoraz nemusíme vyhrať, aby nás nikto nekritizoval, by mal byť dôležitou podporou pre pokoj a silu v mužstve.“

V tipovaní na internetovej stránke La Gazzetty dello Sport sa čísla pohybujú okolo 60:40 pre azúrových.

Nemci v plnej sile

Nemci vybehnú proti Talianom v plnej sile aj so stredopoliarom Bastianom Schweinsteigerom, ktorý má narazený členok. „Bastian je hráčom svetovej extratriedy a lídrom nášho tímu,“ povedal tvorca hry nemeckého tímu Mesut Özil.

Tréner Joachim Löw hovorí, že dnešný súper je oveľa silnejší ako všetci doterajší na EURO. „Taliani sú súperom úplne iného kalibru ako Gréci. Na tomto šampionáte zatiaľ predvádzajú veľmi kvalitné výkony. Budeme musieť ustrážiť Andreu Pirla, ktorý je mozgom talianskeho tímu,“ uvažoval Löw v denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Balotelli nastúpi

Pirlo očakáva vyrovnaný zápas. „Esom je Özil, stred poľa však máme lepší. Myslím si, že sa vyrovná španielskemu,“ tvrdí Pirlo. „Chceme vyhrať. Zatiaľ sme nič veľké na EURO nedosiahli. Až teraz je tu šanca.“

Tréner Talianov Cesare Prandelli v semifinále už bude môcť rátať s Giorgom Chiellinim. Stopér Juventusu pre zranenie stehna vynechal súboj s Anglickom. Otáznik visí nad obrancom Ignaziom Abatem, ktorý má svalové zranenie. Pre dve žlté karty bude chýbať Christian Maggio. V útoku Prandelli počíta s Mariom Balotellim. „Maria bolo v zápase s Anglickom na ihrisku cítiť. Hoci nedal gól, podal veľmi dobrý výkon,“ povedal taliansky kouč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Stretnú sa dvaja najúspešnejší, Nemecko a Taliansko