Stosurová je šampiónkou US Open, zdolala Williamsovú

Samantha Stosurová.
Samantha Stosurová. (Autor: TASR/AP)
TASR|12. sep 2011 o 00:12

Stosurová získala svoj prvý singlový grandslamový titul, no celkovo už piatu cennú trofej z podujatí veľkej štvorky.

NEW YORK. Austrálska tenistka Samantha Stosurová sa stala víťazkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. Vo finále zdolala ako nasadená deviatka po výbornom výkone bývalú svetovú jednotku domácu Američanku Serenu Williamsovú za 73 minút nečakane hladko 6:2, 6:3 a dosiahla tým životný úspech.

Stosurová získala v areáli vo Flushing Meadows svoj prvý singlový grandslamový titul, no celkovo už piatu cennú trofej z podujatí veľkej štvorky. Vo štvorhre triumfovala v roku 2006 na Roland Garros a v roku 2005 na US Open - v oboch prípadoch po boku Američanky Lisy Raymondovej.

Stosurová má na svojom konte aj dva tituly v mixe. V roku 2008 vyhrala spoločne a Američanom Bobom Bryanom Wimbledon a v roku 2005 triumfovala po boku krajana Scotta Drapera na Australian Open.

Austrálčanka si odnáša šek na 1,8 milióna USD, zdolanej patrí 1,4 milióna dolárov vrátane polmiliónového prilepšenia pre víťazku bodovania Bonus Challenge z letného prípravného okruhu Olympus US Open Series.

Zverenkyňa Davida Taylora Stosurová sa v pondelok objaví na 7. mieste v renkingu, už bol aj na 4. pozícii.

Serena Williamsová nevyužila šancu na zisk štvrtého titulu vo dvojhre na US Open. Vo finále neuspela tiež pred 10 rokmi, keď prehrala so svojou staršou sestrou Venus Williamsovou.

Stosurová sa stala prvou austrálskou víťazkou US Open od roku 1973, keď sa v New Yorku z prvenstva tešila Margaret Courtová. Doposiaľ poslednou austrálskou grandslamovou šampiónkou vo dvojhre bola v roku 1980 Evonne Goolagongová Cawleyová, ktorá vyhrala Wimbledon.

Stosurová vlani v prvom singlovom grandslamovom finále na Roland Garros nestačila na Talianku Francescu Schiavoneovú, no na US Open bola od úvodných minút na dvorci Arthura Asha lepšou hráčkou.

V prvom sete skvele podávala i returnovala, dvakrát prelomila súperkin servis a získala ho jasne vo svoj prospech. Serenu Williamsovú dostávala pri dlhších výmenách do úzkych drvivým forhendom.

Stosurová po zisku titulu žiarila spokojnosťou. "Vychytila som jeden z najlepších dní v mojej kariére a je skvelé, že to bolo práve vo finále US Open. Vždy som snívala o tom, že raz budem hrať o titul na najväčšom centri na svete. Toto víťazstvo je pre mňa výnimočné. Nenachádzam slov. Zdolala som Serenu Williamsovú, ktorá je jednou z najlepších svetových hráčok v histórii a pre svetový tenis urobila veľmi veľa."

Serena Williamsová priznala, že Stosurová zvíťazila zaslúžene. "Dala som do toho všetko. Zahrala som niekoľko winnerov, no nestačilo to. Sam hrala naozaj skvele, zahrala množstvo víťazných úderov. Napriek prehre niesom sklamaná.Pred pol rokom som ležala v nemocnici a v pľúcach som mala krvné zrazeniny. Ani vo sne mi nenapadlo, že v septembri budem stáť v New Yorku ako finalistka."

Výsledok finále dvojhry žien:

Samantha Stosurová (9-Austr.) - Serna Williamsová (28-USA) 6:2, 6:3

Hneď na začiatku druhého dejstva rodáčka z Brisbane prelomila podanie mladšej zo sestier Williamsových aj vďaka penalizácii, ktorú dostala Američanka za slovnú kontroverziu s gréckou empajrovou rozhodkyňou Evou Asderakiovou.

Serena síce hneď odpovedala rebrejkom, no za stavu 3:3 opäť stratila vlastné podanie a Stosurová už dotiahla zápas do úspešného konca. Za stavu 5:3 premenila po víťaznom forhende pri podaní súperky v poradí druhý mečbal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Stosurová je šampiónkou US Open, zdolala Williamsovú