Štěpánek a Paes dokázali proti Bryanovcom malý zázrak

Leander Paes (vpravo) a Radek Štěpánek
Leander Paes (vpravo) a Radek Štěpánek (Autor: SITA/AP)
Sportnet|29. jan 2012 o 16:30

Leander Paes má už 39 rokov, povyhrával grandslamové tituly na rôznych turnajoch, bol svetovou jednotkou vo štvorhre a získal prvú indickú olympijskú medailu v tenise.

Jeho otec vybojoval olympijskú medailu v pozemnom hokeji, mama súťažila na OH v basketbale. Volá sa Leander Paes, a predsa mu doteraz ku šťastiu voľačo chýbalo - titul z Australian Open, aby skompletizoval kariérny Grand Slam.

Vyskúšal 11 deblových partnerov, z toho troch českých, najčastejšie hrával s krajanom Bhúpatím, ale ani lanský pokus o zmierenie s ním výsledkovo nevyšiel, došli len po finále a podľahli americkým súrodencom Bryanovcom.

Štěpánek a zázrak

Paes, ktorý spolupracoval so slovenským kondičným trénerom Jozefom Ivankom ("Napriek pokročilému veku sa cítim sviežo, Jožo mi omladil nohy a bolo s ním fajn"), hľadal ďalej.

Vyhliadol si Radka Štěpánka, s ktorým hral naposledy v Taliansku 2004 a dohodli sa na sezónu. Už vo štvrťfinále v Sydney vystrašili Bryanovcov (6:7, 6:7), a tentoraz dokázali malý zázrak.

Ako prví v tenisových dejinách zdolali na jednom turnaji prvé tri svetové páry, a to ešte nenasadení! Bryanovcov zdolali bez straty setu 7:6, 6:2. "Našiel som skvelého partnera, naučil som sa nové veci, mám posledný titul, ktorý mi chýbal, ani neviem, ako sa odvďačiť," povedal Paes.

"Sľúbil som mu, že tam nechám srdce, a zvlášť po prehratom 1. kole dvojhry som sa sústredil na titul, ktorý aj mne chýbal," dodal už 33-ročný Štěpánek.

Radek bol jediný raz v grandslamovom finále ešte pred 10 rokmi na US Open po boku Nováka, a keď sa pred nami pozeral na tú trofej, nostalgicky poznamenal: "Byť vedľa takých mien, vojsť do histórie, o tomto sníva každý chlapec, keď začína. Je to jedno, že iba vo štvorhre, je to nádherný pocit v tej aréne, človek si spomenie na všetko obetovanie, na rodičov, na trápenia, a stojí to za to."

Prišla aj Navrátilová

Martina Navrátilová urobila v sobotu v noci výnimku a sadla si do hráčskej lóže Paesa a Štěpánka: ,"Ako Američanka som fandila obom párom, ale moje srdce bolo na strane Radka a zvláštne spojenie s Leandrom. Ešte som v debli nevidela také returny, aké dnes predviedol Štěpánek."

Navrátilová bola hlavnou oporou Paesovi po operácii hlavy roku 2003 v Orlande pre podozrenie na nádor v mozgu. Každý večer mu telefonovala do nemocnice o 21. hodine presne. Zákroku sa podrobil len pár týždňov po zisku wimbledonského titulu v mixe s Navrátilovou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Štěpánek a Paes dokázali proti Bryanovcom malý zázrak