Stano Šesták dostal na dedinský trávnik špičku našej reprezentácie

Stanislav Šesták oslavuje premiérový bundesligový gól v drese Bochumu. Domáci tím však len remizoval s Brémami 2:2, keď hostia vyhrávali už 2:0.
Stanislav Šesták oslavuje premiérový bundesligový gól v drese Bochumu. Domáci tím však len remizoval s Brémami 2:2, keď hostia vyhrávali už 2:0. (Autor: SITA/AP)
TASR|29. okt 2017 o 00:00

Rodák z Demjaty začínal kopať do lopty v sade za domom.

DEMJATA. Viac ako 6000 divákov sa prišlo pozrieť na exhibičný futbalový zápas do východoslovenskej dediny Demjata neďaleko Prešova, keď tam Stanislav Šesták pritiahol už dvakrát špičku našej futbalovej reprezentácie.

Rodák z Demjaty začínal kopať do lopty v sade za domom, prvé góly strieľal do provizórnej bránky.

Z obce je najvýraznejšou osobnosťou, preslávil sa aj vo futbalovom svete.

"Vyrastal som tu, mám tu celú rodinu, manželku, kamarátov, všetkých ľudí v obci poznám. Začínal som tu hrať futbal s kamarátmi, či to bolo na ihrisku alebo po uliciach. Tu som s futbalom začínal, neskôr sa stal mojím živobytím. Snažím sa futbalistom aj pomôcť, ako sa len dá. Ukončenie kariéry by som chcel zažiť tiež doma - v Demjate," povedal Šesták.

Považuje sa za lokálpatriota, preto sa po futbalovej kariére vrátili s manželkou do rodnej obce, obidvaja tu vyrastali a ťahalo ich to domov.

Podoby obce Demjata: fotogaléria

28.10.2017

Dodnes spomína na detstvo

Zo svojho nového domu na kopci majú nádherný výhľad na celú Demjatu a blízko k priateľom a rodine.

Slávny futbalový útočník začínal ako dieťa kopaním lopty o stenu. Prvé turnaje zažil na ihrisku pod lesom.

Organizovala ich partia starších chlapcov, ku ktorým sa vždy rád pridal.

Toto obdobie pokladá Šesták za nezabudnuteľné, plné zážitkov.

"Potom som oficiálne začal hrať za Futbalový klub v Demjate. Neskôr som sa posúval ďalej cez Tatran Prešov, Slovan Bratislava, MŠK Žilina do zahraničia. Dostal som sa do Nemecka, kde som pôsobil v Bundeslige tri sezóny, potom v Turecku v Ankaragücü v hlavnom meste Ankare. Odtiaľ som išiel do Bursasporu, naspäť som sa vrátil do Bochumu do Nemecka na jeden rok, potom do maďarského Ferencváros Budapešť. Tak som sa vrátil na Slovensko a momentálne pôsobím v FK Poprad," opísal svoje futbalové pôsobenie Šesták.

Hral v slovenskom národnom futbalovom mužstve, reprezentačný dres si obliekal aj na majstrovstvách sveta, aj na majstrovstvách Európy.

"Som naozaj veľmi rád, že som bol súčasťou tej šťastnej generácie," uviedol.

Pritiahol reprezentantov

Pre svojich rodákov a ľudí z okolia pripravil už dvakrát veľký futbalový zážitok, keď na východ pritiahol na exhibičný zápas našich reprezentantov.

"To som organizoval pred šiestimi rokmi prvýkrát, potom o tri roky sa to podarilo zopakovať. Naozaj, bol to veľkolepý sviatok pre ľudí, a nielen z tejto obce, ale z celej okolice, keďže sme tu mali podľa odhadov a predaných lístkov okolo 6000 ľudí, čo je naozaj výnimočné. Boli tu skoro všetci moji kamaráti, reprezentanti - Martin Škrteľ, Marek Hamšík, Robo Vittek, Marek Sapara, niektorí českí reprezentanti, asistent reprezentačného trénera, Marcel Merčiak, ktorý to moderoval, a ďalšie skupiny. Takže bolo tu veľa zvučných mien," povedal Šesták.

Demjata má futbalovú tradíciu.

Vedľa hlavného štadióna postavili menšie multifunkčné ihrisko.

V tomto roku obec investovala do modernizácie šatní a sociálneho zariadenia, teraz robíme fasádu.

Vo futbalovom klube majú žiakov, dorastencov a mužstvo A, ktoré hrá v piatej lige.

Vychovávajú si vlastných hráčov.

Medzi najmenšími už hrá Stanko Šesták junior.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Stano Šesták dostal na dedinský trávnik špičku našej reprezentácie