Stanleyho pohára niet - Lukáč o storočnici, Bicek o sklamaní

TASR|31. júl 2003 o 17:01

Košice 31. júla (TASR) - Slovenský hokej mal vo štvrtok popoludní zažiť svoj historický okamih v súvislosti s prestížnou NHL, ten však v plánovanom momente ...





Košice 31. júla (TASR) - Slovenský hokej mal vo štvrtok popoludní zažiť svoj historický okamih v súvislosti s prestížnou NHL, ten však v plánovanom momente zlyhal. Vďaka šampiónovi Jiřímu Bicekovi (New Jersey) sa na košickom letisku očakávalo prvýkrát na slovenskej pôde pristátie uctievanej trofeje, ale Stanleyho pohár zostal údajne vo Viedni, možno dokonca v Toronte.

Prvú informáciu o meškaní potvrdila rodina Bicekovcov. Lietadlo síce doletelo aj s ochrankou trofeje, ale samotná cennosť nie. "Trofej sa hľadá, lebo zatiaľ presne nevieme, či zostala v Toronte alebo vo Viedni. Taká vec sa vraj stane raz za sto rokov. Musíme nájsť najskôr náhradné riešenie. Batožina síce aj s oboma bodyguardmi do Košíc priletela, ale tá s trofejou nie. Určite bude dodržaný stanovený čas 24 hodín, ale momentálne viac neviem povedať," vyjadril sa hlavný organizátor Vincent Lukáč, Bicekov svokor. Jeho zať v prvom momente reagoval: "Boli sme vo veľkom očakávaní, ale ako sme sa presvedčili, aj také veci sa stávajú. Nakoniec zostáva len čakať, ako sa to všetko vyvinie. Samozrejme, aj to, ako sa bude musieť zmeniť naplánovaný program." Jeden z dvoch strážcov pohára Walter Neubrand tvrdil, že vo Viedni ich ubezpečovali o poriadku v preprave trofeje a až v Košiciach sa presvedčili, že tomu tak nie je.

Košický krídelník mal niečo po 14.00 prevziať bodyguardami strážený veľký pohár a po brífingu s médiami s ním zavítať k najbližším - svojim, i do rodiny svojej manželky Lenky. Ďalej mala trofej putovať na podvečernú oslavu v centre Košíc a večernú slávnostnú recepciu v interhoteli Slovan. Na piatok ráno bola o 8.30 naplánovaná Bicekova návšteva s pohárom na Destskej onkológii v Košiciach a asi o 10.30 h autogramiáda pred OC Optima. Trofej má opustiť slovenské územie lietadlom v piatok tesne popoludní. Z Ostravy sa po ňu súkromným lietadlom chystá Richard Šmehlík, po ňom sa s pohárom poteší Patrik Eliáš a po Čechoch štafetu prevezme Švéd Tommy Albelin.

Do zámoria sa Bicek dostal v roku 1997, keď si ho New Jersey vybrali už vo 4. kole draftu. Košický odchovanec sa do pozornosti diablov dostal najmä po majstrovstvách sveta 1997 vo Fínsku, kde ako 18-ročný zažiaril v tíme vtedajšieho kouča reprezentácie Jozefa Golonku. Napriek veľkým očakávaniam však strávil Bicek takmer päť prvých zámorských sezón na farme a premiéru v NHL zažil až vo februári 2001. Hneď v prvom zápase dokonca otvoril svoj strelecký účet, keď prekonal Curtisa Josepha a prispel k víťazstvu nad Torontom 2:0. Potom však prežil ďalšiu sezónu na farme a pravidelnú šancu v najprestížnejšej lige na svete dostal až v uplynulej sezóne, ktorá sa skončila pre diablov triumfom. V základnej časti odohral Bicek 44 zápasov, strelil päť gólov a na šesť prihral. V play off odohral päť duelov bez bodového zisku.

Bicek sa stal prvým slovenským držiteľom prsteňa za triumf v NHL od rozdelenia Česko-Slovenska v roku 1993. Na Stanleyho pohári svieti ešte jedno slovenské meno. V roku 1961 doviedol Chicago Blackhawks na vrchol legendárny rodák zo Sokoliec Stan Mikita, ktorý však v tom čase už žil za morom. Vďaka 24-ročnému Košičanovi sa teda vzácna a non-stop strážená trofej dostala prvýkrát na Slovensko. Pred ním sa v priamom finálovom boji o pohár predstavili štyria Slováci. V roku 1996 nestačila Florida s obrancom Róbertom Švehlom na Colorado, o dva roky neskôr neuspela dvojica útočníkov Washingtonu Peter Bondra, Richard Zedník v sérii proti Detroitu a v roku 1999 prehralo Buffalo s Miroslavom Šatanom bitku s Dallasom. Bicekovo unikum naberá svoj význam aj v súvislosti s hviezdnymi absenciami - Peter Šťastný ako druhý najproduktívnejší hráč NHL 80-tych rokov (po výnimočnom Waynovi Gretzkom) mohol o trofeji v drese Quebeku iba snívať a rovnako sa k nej nepriblížili ani slovenské esá poslednej dekády uplynulého storočia na čele so Žigmundom Pálffym.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Stanleyho pohára niet - Lukáč o storočnici, Bicek o sklamaní