Srbské tenistky začnú v Bratislave bez Jankovičovej

Jednotkami oboch tímov budú v sobotu Dominika Cibulková a Ana Ivanovičová.
Jednotkami oboch tímov budú v sobotu Dominika Cibulková a Ana Ivanovičová. (Autor: TASR)
Tomáš Prokop|15. apr 2011 o 12:17

V úvodnej dvojhre stretnutia Pohára federácie medzi Slovenskom a Srbskom nastúpia Dominika Cibulková proti Bojane Jovanovskej.

BRATISLAVA. Kapitán srbského fedcupového tímu Dejan Vranješ spravil prekvapivú zmenu v nominácii na úvodné dvojhry proti Slovensku.

V nich nenastúpi jednotka balkánskeho tímu Jelena Jankovičová, ktorú nahradila trojka tímu Bojana Jovanská. Tá začne v sobou o dvanástej s Dominikou Cibulkovou.

"Zmena v nominácii ma prekvapila, neviem či Srbi taktizujú alebo Jankovičová je zranená," reagoval tesne po žrebe kapitán Sloveniek Matej Lipták.

Jankovičová nie je zranená

"Rozhodol som sa, že nastúpime takto, nie je za tým Jelenino zranenie ani nič. Skrátka musím robiť aj ťažké rozhodnutia a toto je jedno z nich. Neznamená to, že Jelena nebude hrať vôbec," dodal Vranješ. Svetová päťka (brané podľa minulotýždňového rebríčka, ktorý určil poradie pre zápasy) následne potvrdila, že sa v jej prípade nejedná o zranenie, aj keď ju cez týždeň trápilo zapálené hrdlo.

Zmenu nečakala ani Cibulková, ktorá sa stretne s Jovanovskou prvýkrát v kariére. "Je to prekvapujúce, ale vo Fed cupe je jedno proti komu nastúpite. Bojana je tiež výborná hráčka, čo dokázala svojimi poslednými výsledkami."

Jovanovská bola hrdinkou februárovho stretnutia proti Kanade, keď bola pri absencii Jankovičovej s Ivanovičovou srbskou jednotkou a dokázala získať pre svoj tím tri body. Za to dostala aj ocenenie od hlavného sponzora Pohára federácie. Venoval jej šek na 3000 dolárov. Hráčka ho ale dala na charitatívne účely obetiam japonského zemetrasenia.

Hantuchová vidí výhodu v domácom prostredí

Devätnásťročná Jovanovská nastúpila proti Slovenkám aj pred dvoma rokmi v Belehrade. Vo svojej fedcupovej premiére prehrala s Hantuchovou, ale vyhrala nad Rybárikovou.

"O zmene v nominácii ma kapitán informoval tesne pred žrebovaním, som však pripravená. Tvrdo som trénovala. Proti Dominike som ešte oficiálny zápas nehrala, ale viackrát sme spolu trénovali a poznám jej hru."

V druhej dvojhre nastúpia Ana Ivanovičová proti Daniele Hantuchovej. "Pre mňa nehrá rolu kedy začnem a proti komu budem hrať. Každý zápas bude ťažký. Výhodu máme, že sme doma a chceme konečne vyhrať," povedala Hantuchová.

Ivanovičová, ktorá dorazila do Bratislavy ako posledná zo srbského výberu, uviedla, že sa cíti dobre. "Je to dobré, môžem trénovať na plno. Teším sa na sobotu."

Úvodná dvojhra začína v sobotu o 14.00. Zápasy vysiela Trojka. V nedeľu sa hrá od dvanástej.

Jankovičová teoreticky môže v sobotu nastúpiť
Kapitán srbskej reprezentácie tenistiek Dejan Vraneš vyvolal všeobecné prekvapenie tým, že do zostavy singlistiek na víkendové bratislavské stretnutie so Slovenkami o svetovú skupinu Pohára federácie 2012 nezaradil pred piatkovým žrebom programu rebríčkovú jednotku hostiek Jelenu Jankovičovú. Popri renkingovej dvojke Ane Ivanovičovej dal dôveru trojke Bojane Jovanovskej. Podľa pravidiel Medzinárodnej tenisovej federácie (ITF) však Jankovičová predsa ešte môže nastúpiť už v sobotu.

Ak by zo strany balkánskeho výberu išlo o taktiku, potom by hlavným zámerom - okrem vyvedenia domácich z konceptu - zjavne bola ambícia v podstate vymeniť sobotňajšie a nedeľňajšie predpokladané konkrétne zloženie duelov. Mohli si totiž takýto scenár vyhodnotiť ako vhodnejší. Za všeobecne očakávaných okolností by sa najprv stretli Dominika Cibulková s Ivanovičovou a Daniela Hantuchová s Jankovičovou (vo vyžrebovanom poradí) a na druhý deň Cibulková s Jankovičovou a Hantuchová s Ivanovičovou. Ak však teraz Jankovičová hneď na prvý deň dodatočne nahradí Jovanovskú, uskutočnia sa v sobotu duely Cibulková - Jankovičová, Hantuchová - Ivanovičová a v nedeľu Cibulková - Ivanovičová, Hantuchová -...

V ôsmej kapitole pravidiel ("Nominácie tímov a kapitánov") odseku (b)(i) je okrem iného uvedené: "Po vykonaní žrebu sa nesmú udiať žiadne zmeny v zložení prvého a druhého zápasu dvojhry, ale rozhodca môže povoliť nahradenie hráčky, ktorú kapitán vyradí z tímu z disciplinárnych dôvodov alebo ju považuje za nespôsobilú pre chorobu, nehodu či neodstrániteľnú prekážku. Každá náhradníčka schválená rozhodcom v súvislosti s vyradením hráčky z tímu z disciplinárnych dôvodov musí byť zvolená z hráčok nominovaných na zápas a vyradená hráčka následne už nesmie v tomto stretnutí hrať." Druhá z citovaných viet sa však netýka výnimky z dôvodu choroby, nehody či neodstrániteľnej

SITA

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Srbské tenistky začnú v Bratislave bez Jankovičovej